monitorulcj.ro Menu

Actualitate

FOTO Ministrul Lucia Varga şi hoţii de lemne faţă în faţă

Ministrul delegat Ape Păduri Piscicultură, Lucia Varga, a efectuat vineri o vizită în zona Mărişel, din judeţul Cluj, unde defrişările masive făcute de Composesoratul Măguri pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare aduc prejudicii mediului şi conservării fondului forestier. Oficialul guvernamental a fost însoţit de conducerea Direcţiei Silvice Cluj.

În timp ce oficialul verifica zona a dat peste un hoţ de lemne, care tocmai se pregătea să doboare mai mulţi arbori. Bărbatul, speriat, a luat-o la fugă înainte ca cineva să apuce să îl identifice.

"Asistăm la un jaf nepermis. Distrugerea pădurilor din România a devenit un fenomen şi avem două alternative: să stăm nepăsători şi să lăsăm lucrurile să se deruleze aşa cum sunt acum şi mai avem ce tăia vreo 10-15 ani, sau să punem ordine, să permitem exploatarea pădurilor în mod durabil. Din 2014 cu siguranţă se va aplica noul Codul silvic. Modificările Codului silvic au apărut ca o necesitate pentru că, din păcate, în România tăierile necontrolate, defrişările necontrolate au devenit un fenomen. Curtea de Conturi a cuantificat furturile ilegale din perioada 1990-2011, în această perioadă în România au fost tăiate ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, paguba fiind de 5 miliarde de euro. Aceste tăieri ilegale au devenit un fenomen pentru că la început am crezut că sunt cazuri izolate aceste cazuri de distrugere prin tăiere, dar din păcate am constatat că în multe locuri din ţară tăierile de pădure fără documente sunt un fenomen", a precizat LuciaVarga.

Modificarea radicală a Codului silvic era necesar, mai ales că, din nefericire, sunt foarte multe judeţe din ţară unde se taie necontrolat pădurile. Din această cauză, au fost iniţiate, până acum, controale în Argeş, în Bihor, în Cluj şi Suceava.

"În continuare vom efectua controale acolo unde vom avea sesizări, pentru că vrem să tragem un semnal de alarmă. Nu se mai poate tolera acest furt, care. De multe ori, s-a făcut cu implicarea autorităţilor. Vreau să reformăm total Inspectoratele silvice, să le facem eficiente, care să aplice legea în România. Cei care nu se vor conforma, vor fi eliminaţi din sistem", a subliniat Lucia Varga.

De asemenea, ministrul Varga a parcurs şi alte zone din apropierea Mărişelului.

Citeşte şi:

Lucia Varga: Codul silvic va fi modificat în mod radical. Clujul, judeţul cu cele mai multe tăieri necontrolate de pădure

Alte tăieri ilegale de arbori în zona Măguri-Răcătău

FOTO: Capcane şi şanţuri pentru a stopa tăierile de copaci din Făget. Ocolul Silvic Cluj: tăierile sunt autorizate

VIDEO: Controale de amploare ale poliţiei în Măguri Răcătău şi Mărişel după defrişările ilegale din zonă

După jafurile din pădurile Clujului, autorităţile se întrec în campanii de împădurire

Jaf de 5 milioane de euro la Mărişel: peste 15.000 de arbori tăiaţi ilegal

PLÂNGERI PENALE şi SANCŢIUNI pentru arborii tăiaţi ilegal de la Ciucea

STENOGRAME: Pădurarii primeau şpagă în conturile bancare ale copiilor

Şeful Direcţiei Silvice Cluj a fost trimis în judecată pentru luare de mită

Cum ajungea ȘPAGA în buzunarul şefului de la Direcţia Silvică Cluj?

Şeful Direcţiei Silvice Cluj A FOST ARESTAT!