monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ce filme se bat pentru trofeul Comedy Cluj

10 filme intră în cursa pentru trofeele celei de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj în cadrul competiției de lungmetraj. Trecând printr-o gamă largă de subgenuri ale comediei, cele 10 titluri provin din țări precum: Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Olanda, Finlanda, Germania, Italia, Franța, India.

Scenă din filmul „Cântec pentru Marion”

Producția care deschide competiția, dar și festivalul este cea a regizoarei Nicole Holofcener – „Am spus destul” (“Enough Said”), o comedie romantică incisivă și intuitivă, care explorează cu umor bătaia de cap care de multe ori vine odată cu implicarea într-o nouă relație. Marea Britanie este și ea reprezentată de nume importante ale cinematografiei mondiale. „Cântec pentru Marion” (r. Paul Andrew Williams) este o producție comedy-drama ce analizează singurătatea și alinarea ei, dragostea fără vârstă, dar și relațiile complicate dintre părinți și copii. A doua producție britanică intrată în lupta pentru unul dintre premiile festivalului este „Quartet”, filmul de debut în regie al actorului Dustin Hoffman.  Comedia semnată de Hoffman pune în scenă viaţa unei case pentru muzicieni retraşi din activitate şi conflictele care apar într-o astfel de comunitate odată cu revenirea unui personaj contestat.

Câştigătorul marelui premiu al juriului pentru regie la Festivalul de la Cannes în 2012, Matteo Garrone completează lista filmelor din competiţie cu producţia care i-a adus premiul: „Reality”. Având în vizor viaţa unui pescar din Napoli care se pierde în iluzia unui show-ului de televiziune Big Brother, producţia analizează subtil efectele reality show-urilor asupra percepţiei realităţii şi a mentalităţii oamenilor.  „Road North” (r. Mika Kaurismäki) reprezintă Finlanda în competiţia de lungmetraj. Road movie-ul prezintă povestea reîntâlnirii dintre tată şi fiu după o absenţă de 35 de ani şi călătoria lor spre nord. Germanul Oliver Ziegenbalg reuşeşte să evite clişeele legate de ideea migrării în Germania după căderea zidului şi prezintă în „Russendisko” şocul cultural şi problemele imigranţilor evrei din Rusia. Cu o nominalizare pentru cel mai bun film german al anului, producţia plină de viaţă va fi printre preferatele publicului la această ediţie.


După ce a câştigat în 2013 Premiul publicului atât la festivalul de la Moscova cât şi la Rotterdam, „Matterhorn” vine la Cluj pentru a prezenta clujenilor trăsăturile cinematografiei şi ale umorului olandez. Filmul este o tragicomedie a cărei poveste şi stil orientat spre absurd a cucerit până acum publicul festivalurilor.

Lungmetrajul de debut al regizoarei şi scenaristei Gauri Shinde, „English Vinglish” a devenit într-un timp scurt un film apreciat de publicul din India, dar şi din restul ţărilor în care a fost prezentat.


Franţa este reprezentată în acest an în competiţie de două producţii unice. „Paulette” (r. Jérôme Enrico) o pune pe câştigătoarea premiului Cesar pentru întreaga activitate (2003) - Bernadette Lafont în rolul unei bătrâne singure, care în lipsa banilor intră într-o afacere surprinzătoare pentru vârsta ei – dealer de canabis. Intrând în sfera comediei romantice, „Populaire” este cea de-a doua producţie franceză ce completează cursa pentru premiile celei de-a cincea ediţie a festivalului. Atunci când o secretară recent angajată (Déborah François) se dovedeşte a fi extrem de talentată la redactat-viteză, şeful ei (Romain Duris) decide să o înscrie în competiţia mondială dedicată acestui sport. Aventura lor sportivă, dar şi relaţia ce se înfiripă între cei doi fac din „Populaire” un film unic, o comedie ce are cu siguranţă șanse la premiul publicului, aşa cum a făcut-o şi în alte festivaluri.

Juriul festivalului

Juriul acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj va fi prezidat de Maja Bogojević, fondatorul şi redactorul şef al primei reviste de film din Muntelegru - Camera Lucida, decan şi lector al Universităţii Donja Gorica din Muntenegru, dar şi fondator şi preşedinte al secţiunii din Muntenegru al asociaţiei FIPRESCI. Alături de ea, cei care vor decide câştigătorii acestui an sunt:  Dan Burlac, unul dintre cei mai de succes producători din România,   Simone Fenoil, directorul departamentului de Proiecte Europene la Scuola Holden, Ksenia Koltsova, directoarea Festivalului de Film pentru Tineri „Colours of Life” din Elabuga (Rusia) şi Oscar Alonso, distribuitor de filme spaniole şi sud-americane.


Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internațional de Film „Comedy Cluj” se va desfașura în perioada 11-20 octombrie la Cluj-Napoca și va cuprinde peste 120 de filme din 35 de țări, invitați din industria filmului românesc și străin, evenimente conexe (workshop-uri, expoziții, piese de teatru, întâlniri între public şi oameni din cinematografie).