monitorulcj.ro Menu
Actualitate

22 de producții în Zilele Filmului Românesc la TIFF

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Patru lungmetraje vor rula în premieră absolută la TIFF. "Poarta Albă" de Nicolae Mărgineanu e drama a doi studenți care ajung în lagărul de muncă forţată canalul Dunăre-Marea Neagră în 1949, şi îi are în distribuție pe Cristian Bota, Sergiu Bucur și Bogdan Nechifor.

În "Cripta", noul film a lui Corneliu Gheorghiță (Europolis), un om de afaceri francez rămâne prizonier între zidurile unei curți din Băile Herculane. Serge Riaboukine, actor cu zeci de filme și piese de teatru în portofoliu și un Leopard de Bronz la Locarno pentru rolul din Peau d'homme cœur de bête (1999), face un rol memorabil.


Artistul vizual Daniel Djamo debutează la TIFF cu "Un ultim an în 114 minute", un jurnal filmat al ultimului an din viața bunicii sale. „Acest documentar temerar, intens şi absolut sfâșietor este revelația mea personală din programul ZFR al acestui an”, declară Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Va avea premiera mondială la TIFF, în afara competiției ZFR, comedia "America, venim!", debutul lui Răzvan Săvescu, avându-i în distribuție, printre alții, pe Gheorghe Ifrim, Adrian Văncică și Mihai Călin. O trupă de cinci actori din Târgovişte, regizorul, un copil şi un urs imens de pluş traversează oceanul pentru un spectacol la New York, unde îi așteaptă o adevărată aventură, din moment ce nimic nu merge conform planului.


În afara competiției va rula și "Afacerea Tănase. Leapșa pe murite" (r. Ionuț Teianu), un documentar despre tentativa de asasinare a scriitorilor Virgil Tănase și Paul Goma, în 1982

Singurul film românesc care intră și în Competiția internațională TIFF e "Quod erat demonstrandum", pelicula alb-negru a lui Andrei Gruzsniczki, cu Ofelia Popii, Sorin Leoveanu și Florin Piersic Jr.


Despre protestele din Piața Universității, din 2012, și despre felul în care oamenii au recucerit spațiul public, la 23 de ani de la Revoluție, vorbește documentarul lui Vlad Petri, "București, unde ești?", care va avea premiera oficială în Piața Unirii din Cluj, înainte de a intra pe ecrane. Iar despre plăcerile noii generații - comedia "#Selfie", debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, în care trei adolescente, jucate de Crina Semciuc, Olimpia Melinte și Flavia Hojda, fac o escapadă la mare cu trei zile înainte de bacalaureat.

În competiția Zilelor Filmului Românesc intră și documentarul lui Corneliu Porumboiu, "Al doilea joc", selecționat la Berlin, un experiment în care fiul și tatăl, Adrian Porumboiu, comentează împreună un antologic meci Steaua-Dinamo din 1987, "Closer to the Moon", prima producție în limba engleză a lui Nae Caranfil, cu Mark Strong și Vera Farmiga pe afiș, și La limita de jos a cerului, care i-a adus lui Igor Cobileanski cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo și trofeul pentru Cel mai bun debut.


Spectatorii îl vor vedea pe Victor Rebengiuc în "Câinele japonez", debutul lui Tudor Cristian Jurgiu, desemnat Cel mai bun film la Festivalul de la Vilnius și proiectat la San Sebastian și New Directors/ New Films din New York, iar pe Șerban Pavlu în "Roxanne", un alt debut, regizat de Valentin Hotea și selecționat la Locarno. Stere Gulea vine la TIFF cu adaptarea romanului scris de Dan Lungu, "Sunt o babă comunistă", în care Luminița Gheorghiu și Marian Râlea au rolurile centrale.

Lungmetrajele din ZFR vor fi jurizate de Christophe Terhechte, directorul secțiunii Forum a Festivalului de la Berlin, Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internațional de Film de la Dublin, și criticul Pamela Pianezza, selecționer al Semaine de la critique din cadrul Festivalului de la Cannes.