monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Pilotul lui Ponta, ajutat de Tribunalul Cluj să nu plătească TVA în sumă de 200.000 de lei

Judecătorii de la Tribunalul Cluj au decis că Edwin Keleti, pilotul lui Victor Ponta, din echipajul de raliuri în care premierul a concurat în campionatul României, nu mai trebuie să plătească bugetului de stat o sumă importantă.

sursa foto: realitatea.net

În 2011, Direcția de Control Fiscal din cadrul Direcției de Finanțe Cluj a derulat un control de fond la societatea Automedia SRL din Cluj Napoca, patronată de Edwin Keleti. Concluziile inspectorilor consemnate într-un act de control se referă la faptul că Automedia a derulat afaceri de ordinul milioane de lei  și că nu a plătit taxa pe valoarea adăugată la bugetul de stat, potrivit evz.ro.


La punctul 6.1. a procesului verbal încheiat cu ocazia controlului, inspectorii de la fisc au stabilit că Automedia SRL trebuia să achite la bugetul de stat, impozit pe profit în valoare de 6.212 lei şi TVA în valoare de 271.608 lei.

De asemenea, inspectorii de la fisc au mai notat în procesul verbal că Edwin Keleti a încasat sume importante de bani pentru a susţine activitatea de pilot de raliu.

"Echipa de inspecţie fiscală a constatat că, în vederea susţinerii activităţii sportive, pentru participarea la raliuri auto, Edwin Keleti a încasat în nume propriu sumele de 80.000 de lei, 69.500 de euro şi a primit bunuri în valoare de 37.601 lei, sume care au fost destinate să finanţeze participarea sportivilor la cursele de raliu".

S-a anulat doar punctul unde apare numele premierului Ponta

Edwin Keleti a atacat raportul Direcţiei de Control Fiscal la Tribunalul Cluj. În luna februarie 2013, judecătorul a luat decizia să respingă cerea ca fiind inadmisibilă. La recurs, Keleti a avut mai mult noroc. Curtea de Apel Cluj a decis că este cazul ca dosarul să fie rejudecat din nou la Tribunalul Cluj, de data asta de un alt judecător.

La rejudecare, judecătoarea Anamaria Călugăr de la Tribunalul Cluj a decis să anuleze din procesul verbal de control, doar punctul 6.1. în care se arăta că Automedia este obligată la plata TVA în în valoare de 271.608 și iumpozitul pe profit. Restul procesului verbal a rămas "în picioare".

În acelaşi punct. 6.1. se mai arată că în perioada anilor 2008-2010, Automedia SRL, prin administratorul Edwin Keleti a achiziţionat bunuri şi servicii în valoare de 1.07 milioane de lei care nu au fost utilizate în scopul realizării obiectului de activitate al societăţii.

Surpriză mare  însă. În același punct al procesului verbal se vorbește și de premierul Victor Ponta. "Aceste bunuri şi servicii fiind puse, cu titlu gratuit, la dispoziţia sa şi a persoanei fizice Victor Ponta, având în fapt destinaţia de a finanţa participarea celor două persoane fizice la cursele de raliu desfăşurate în ţară şi străinătate".

Pentru a ajunge la această concluzie, judecătoarea Călugăr a întors pe toate feţele Codul Fiscal. Astfel, o prevedere din acest Cod Fiscal se referă la faptul că societăţile care utilizează vehiculele pentru prestarea de servicii cu plată, pot să îşi deducă TVA. Această sintagmă, "vehicule pentru prestarea de servicii cu plată" este mult mai vastă şi se referă în general la taximetre, maşini folosite la şcoala de şoferi etc. Keleti a motivat că a prestat servicii de publicitate pentru diferite firme, prin afișarea numelor acestora în diferite locuri pe autoturismul de concurs.