monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Ioan Rus: Îmi vine greu să cred că au existat ilegalităţi legate de contractul încheiat de MAI cu EADS

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, spune că îi vine greu să creadă că au existat ilegalităţi în contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat" încheiat de Ministerul Afacerilor Interne cu EADS Deutschland GmbH Ge, spunând că au existat o comisie şi o companie care au negociat.

Întrebat, vineri, la Alba Iulia, de către ziarişti, despre verificările DNA privind contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)", încheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare totală de 734 de milioane de euro, Ioan Rus, care pe parcursul negocierilor a fost tot ministru, a spus că nu a negociat personal cu EADS, acest lucru fiind făcut de o comisie şi o companie din interiorul ministerului.

În plus, Rus a spus că, înainte să se ajungă într-o fază semifinală sau finală a negocierilor, el a plecat de la minister, scrie Mediafax.

"Despre contractul cu EADS privitor la securizarea frontierelor vă pot spune că reprezenta o necesitate totală vis-a-vis de libera circulaţie a românilor în spaţiul european şi vis-a-vis de intrarea noastră ca ţară membră în Uniunea Europeană. La nivelul ministerului a existat o comisie specială, formată din specialişti care s-au ocupat de această chestiune. Şi fiindcă nu era o problemă doar de Interne, ci ţinea şi de alte chestiuni, a existat şi o comisie interministerială care s-a ocupat de negocieri şi de stabilirea condiţiilor în care să se facă securizarea frontierelor. Fiindcă am văzut şi eu diverse comentarii pe acest tip, pot să vă spun că, în calitate de persoană fizică vorbesc, nu am negociat niciodată cu EADS, a fost o comisie care s-a ocupat şi o companie din interiorul ministerului Comincex - care s-au ocupat de această chestiune. Iar la un moment dat, chiar înainte să se ajungă într-o fază semifinală sau finală a negocierilor, eu nu mai eram ministru de Interne, plecând să candidez la campania locală din Cluj”, a răspuns Rus.

Întrebat cum comentează acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie, Rus a răspuns că nu le comentează, dar că îi vine greu să creadă că au existat ilegalităţi.

"Personal, îmi vine foarte greu să cred că s-au întâmplat ilegalităţi, fiindcă a fost o comisie formată din mai mulţi specialişti care au negociat, au discutat toate, deci îmi vine greu să cred acest lucru. E o anchetă. Ea va stabili dacă eventual cineva dintre cei care au decis condiţiile în care s-a încheiat acest contract a greşit cu ceva sau a făcut ceva ilegal. Asta chiar nu putem să ne dăm noi cu părerea”, a afirmat Ioan Rus.

Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, că procurorii DNA fac verificări cu privire la Contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)", încheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare totală de 734 de milioane de euro.

Conform aceloraşi surse, la 15 iulie 2004, Ministerul de Interne a încheiat cu Bearing Point un contract privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar în termen de două zile studiul respectiv de fezabilitate a şi fost predat părţii române, care a efectuat o plată de 430.000 de euro către Bearing Point.