monitorulcj.ro Menu
Actualitate

UPDATE: Prima aeronavă cu refugiați români din Fâșia Gaza a ajuns în țară

Un grup format din 84 de cetăţeni români şi membrii lor de familie a fost repatriat, la cerere, din Fâşia Gaza şi va ajunge în România în cursul zilei de luni, informează MAE.

UPDATE 12.45: Prima aeronavă cu refugiați a ajuns în țară

Prima aeronavă cu refugiați români a sosit de la Amman, în jurul orei 12:30 pe Baza Aeriană 90 din București.


Majoritatea pasagerilor erau femei și copii. Câțiva refugiați le-au povestit rudelor că sistemul medical din Fâșia Gaza nu mai face față numărului mare de răniți, deoarece nu există nici suficiente medicamente, nici suficienți medici, relatează Digi 24.ro.

La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a dispus efectuarea misiunilor de evacuare a grupului de cetăţeni cu două aeronave de transport, de tip C 130 Hercules şi C 27 J Spartan, din dotarea Forţelor Aeriene Române, care au executat zboruri pe traseul Bucureşti Otopeni – Aeroportul Internaţional “Queen Alia” din Amman, Iordania şi retur.

Grupul de cetăţeni români şi familiile acestora au fost preluaţi din Fâşia Gaza, prin punctul de trecere a frontiere Erez (Israel) şi a fost escortat până la Amman, tranzitând teritoriul israelian şi iordanian prin punctul de trecere a frontierei Allenby/ King Hussein Bridge (Iordania), potrivit comunicatului MAE.

Din Amman, grupul a fost îmbarcat cu destinaţia Bucureşti, fiind asistat, pe întreaga durată a operaţiunii, de echipe consulare formate din personal al misiunilor diplomatice ale României de la Tel Aviv, Ramallah, Amman, respectiv din Centrala MAE, precum şi de personal militar specializat.

MAE precizează că toate costurile întregii operaţiuni de evacuare au fost suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.

Misiunile diplomatice ale României din zonă au acordat, de la declanşarea crizei, sprijin şi asistenţă consulară cetăţenilor români şi membrilor familiilor acestora care au solicitat repatrierea. Suplimentar, din Centrala MAE au fost trimise echipe consulare dotate cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare, mai precizează Ministerul de Externe.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a decis, joi, activarea de urgenţă a Celulei de criză la nivelul MAE pentru acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români din Fâşia Gaza. Totodată, au fost trimise echipe consulare în zonă.

În Fâşia Gaza trăiesc circa 250 de cetăţeni români, în mare parte femei.