monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Un suspect în cazul „Nemţov” s-a sinucis

Cazul asasinării liderulul opoziţiei din Rusia are legături cu poliţia din Cecenia. Unul dintre suspecţii asasinatului este comandantul adjunct al unei unităţi din Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Cecene.

Un bărbat suspectat că ar avea legătură cu asasinarea opozantului rus Boris Nemţov s-a sinucis la Groznîi, capitala republicii ruse Cecenia, aruncând o grenadă în timp ce poliţia încerca să îl aresteze.

Două dintre persoanele suspectate de implicare în asasinarea opozantului rus Boris Nemţov au fost inculpate oficial, a anunţat duminică purtătoarea de cuvânt a tribunalului Basmannîi din Moscova, Anna Fadeieva, relatează Mediafax.


„Trei (indivizi) rămân la statutul de suspecţi”, a declarat Fadeieva pentru RIA Novosti. Ea a adăugat că Zaur Dadaiev şi Anzor Gubaşev, a căror reţinere a fost anunţată sâmbătă, au fost puşi oficial sub acuzare.

Fadeieva a informat anterior că cinci suspecţi în cazul asasinării lui Nemţov au fost prezentaţi duminică unui tribunal din Moscova cu propunere de arestare. Cinci suspecţi în cazul asasinării opozantului rus Boris Nemţov au fost prezentaţi duminică unui tribunal din Moscova cu propunere de arestare, a anunţat purtătoarea de cuvânt a tribunalului, Anna Fedeeva. Autorităţile ruse au anunţat sâmbătă reţinerea a patru suspecţi în cazul asasinării opozantului Boris Nemţov, iar purtătorul de cuvânt al Comitetului de anchetă, Vladimir Markin, a informat duminică despre reţinerea unei a cincea persoane.


Potrivit unor surse din poliţie, citate duminică de agenţia rusă de presă Interfax, un bărbat suspectat că ar avea legătură cu asasinarea opozantului rus Boris Nemţov a aruncat o grenadă spre poliţiştii care veniseră să îl aresteze, după care a detonat o a doua grenadă care l-a ucis.

Măsurile de securitate au fost consolidate duminică la tribunalul Basmannîi din Moscova, unde zeci de jurnalişti au aşteptat ca suspecţii reţinuţi să fie audiaţi în vederea arestării. Zeci de dube de poliţie, autobuze şi camioane, precum şi agenţi de ordine au fost mobilizaţi în apropierea tribunalului.


Cine sunt suspecţii?

Suspecţii reţinuţi sâmbătă sunt „Zaur Dadaiev, care este comandantul adjunct al unei unităţi a batalionului Sever din Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Cecene, şi un alt bărbat care se afla cu el în maşină în acel moment. Anzor Gubaşev, care lucra la o companie privată de securitate din Moscova şi fratele său mai mic au fost de asemenea reţinuţi”, a declarat secretarul Consiliului de Securitate din republica rusă Inguşetia, Albert Barahoiev.

Zaur Dadaiev, care lucrează în poliţia din Cecenia de zece ani, şi Anzor Gubaşev locuiesc în capitala cecenă Groznîi, dar au fost reţinuţi în republica rusă Inguşetia, a declarat Barahoiev. El a precizat că Dadaiev a fost arestat în oraşul Magas, iar Gubaşev a fost arestat în timp ce se deplasa cu un autovehicul din oraşul Malgobek spre satul Voznesenovskaia, unde locuieşte mama sa.


După anunţul arestării lui Dadaiev şi Gubaşev, purtătorul de cuvânt al Comitetului rus de anchetă Vladimir Markin a declarat că suspecţii „reţinuţi sunt implicaţi în plănuirea şi executarea crimei”.

Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani.