monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cluj: Romii cer alegeri anticipate şi lansează sloganul ”România faptelor bune făcute pentru romi”

Mai multe organizaţii ale romilor din Transilvania cer, de Ziua Internaţională a Romilor, declanşarea alegerilor anticipate, considerând că este nevoie de o reformă a clasei politice, şi lansează sloganul ”România faptelor bune făcute pentru romi”.

sursa foto 7-zile.com

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiilor de romi din Transilvania transmis, miercuri, integrarea membrilor acestei etnii ”nu s-a făcut cu fapte, ci au avut loc doar protocoale pe hârtie, seminarii, conferinţe şi promisiuni”.

”Cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, 8 aprilie, tragem un semn de alarmă către Preşedinţie, Guvern, autorităţile publice, pe motiv că integrarea romilor din România nu s-a făcut cu fapte, ci au avut loc doar protocoale pe hârtie, seminarii, conferinţe şi promisiuni. De aceea credem că a venit momentul să lansăm sloganul «România faptelor bune pentru romi» şi să cerem declanşarea alegerilor anticipate, considerând că este nevoie de o reformă a clasei politice. Dorim să nu se piardă sentimentul înregistrat la alegerile prezidenţiale de anul trecut. Am dori o resuscitare în ceea ce priveşte integrarea romilor prin declanşarea alegerilor anticipate, neavând nici un interes ascuns, noi nefiind nici la putere nici în opoziţie. Romii din România au nevoie de o integrare prin fapte bune”, afirmă reprezentanţii organizaţiilor de romi din Transilvania.


Aceştia mai spun că mai există discriminare faţă de romi, proiectele derulate pentru etnie au un efect mic, iar aleşii romilor în Parlament ”sunt invizibili, fără iniţiative legislative privind integrarea romilor”.

”Romii sunt băgaţi în seamnă de partidele politice româneşti doar în perioada alegerilor, cu promisiuni. Sunt comunităţi de romi în România care trăiesc ca în Africa, într-o Românie europeană. România are probleme cu primirea în spaţiul Schengen şi din cauza romilor care, ajunşi în state europene, au creat o imagine proastă României, dar şi romilor din România”, arată Aurel Pascu, reprezentant al Fundaţiei Roma Umanitate Cluj-Napoca.


Comunicatul este semnat de Asociaţia Romilor din Transilvania, Centrul Creştin al Romilor din Transilvania, Organizaţia Etnică a Romilor din România, Uniunea Romilor din Transilvania, Asociaţia pentru dezvoltarea economiei sociale, Fundaţia Roma Umanitate, Gipsy Media.