monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Zsolt Torok, ultimul alpinist român de pe Everest a fost salvat

Zsolt Torok, ultimul alpinist român care a rămas blocat în tabăra de bază de pe Everest a fost evacuat cu un elicopter privat.

Foto: captură video

Potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe bărbatul a ajuns într-o localitate din regiune şi se va alătura unui coleg de expediţie, care a reuşit să coboare de pe munte în urmă cu două zile.

Zsolt Török a fost practic prins de cutremur si de avalanșă în una din taberele superioare, el depășise nivelul taberei de bază și datorită acestui fapt probabil a rămas în primă fază în viață”, a afrimat  Adela Cristea, persoană de contact în caz de urgenţă, potrivit Digi24.ro.


Citește si despre Cutremurul din Nepal, urmat de avalanșe pe Muntele Everest - VIDEO

Rănit şi rămas fără echipamente, alpinistul a reuşit să se întoarcă acum două zile în tabăra de bază. Cu ajutorul unui telefon prin satelit a luat legătura cu prietenii din ţară care au început o luptă contra cronometru pentru salvarea lui Zsolt Torok.


„Am contactat mai multe agenții locale din Nepal care se ocupă cu helicopter rescue. Am identificat în final o firmă care putea să facă acest lucru”, a adăugat Adela Cristea.

Ministerul român de Externe confirmă salvarea alpinistului.


„Potrivit informaţiilor obţinute prin intermediul Ambasadei României la New Delhi, ultimul alpinist român rămas în tabăra de bază de pe versantul sudic al muntelui Everest a fost evacuat cu un elicopter”, precizează oficialii MAE.

În total, 22 de alpinişti şi-au pierdut viaţa în avalanşa de pe Everest, iar alţi 200 sunt în continuare daţi dispăruţi.