monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Petiţie pentru stoparea organizării concertelor în Piaţa Unirii. Ce răspuns are Primăria. Sunteţi de acord?

Mai mulţi clujeni se declară îngrijoraţi după ce o parte din tavanul Bisericii “Sfântul Mihail” s-a prăbuşit în urma concertului care a avut loc în Piaţa Unirii în weekend şi cer stoparea organizării concertelor în Piaţa Unirii. Ei au semnat o petiţie online, iar în doar câteva zile s-au adunat mai mult de 700 de semnături.

Iniţiatorii petiţiei au argumentat de ce consideră ei că evenimentul din weekend este foarte grav.

„Vă scriem cu profundă îngrijorare după ce o parte din tavanul Bisericii „Sfântul Mihail” s-a prăbușit. Observăm faptul că nefericitul eveniment s-a petrecut după concertul de sâmbătă. Acest concert a fost doar ultimul din seria multor concerte ținute în Piața Unirii, existând suspiciuni serioase că vibrațiile provenite de la concert(e) au dus, în mod determinant, la prăbușirea părții din tavan. Considerăm acest eveniment ca fiind de o serioasă gravitate pentru mai multe motive:


1. Biserica Sfântul Mihail face parte din patrimoniul material, cultural și religios inestimabil al municipiului. Orice plăcere muzicală de o seară pălește în fața pericolului distrugerii unui monument istoric care a devenit un adevărat simbol al Clujului.

2. Biserica Sfântul Mihail este vizitată de o mulțime nenumărată de turiști și folosită de clujeni pentru rugăciune, lăcașul fiind deschis toată ziua. Orice desprindere a tencuielii sau prăbușire a altor elemente arhitectonice riscă să pună în pericol viața umană.


3. În zilele de duminică, programul bisericii cuprinde celebrarea mai multor oficii religioase, care, în timpul concertelor, sunt deranjate de zgomot; aceeași situație se regăsește  la catedrala greco-catolică din zonă.

4. Nu e absolut necesar să fie organizate concertele în Piața Unirii. Există locații alternative care oferă, unele dintre ele, și un grad ridicat de izolație fonică. Un exemplu ar fi recent contruita Sală Polivalentă”, au precizat clujenii.


Semnatarii petiţiei cer stoparea organizării concertelor în Piaţa Unirii şi elaborarea unui plan de renovare a Bisericii “Sfântul Mihail”.

“Având în vedere motivele de mai sus, insistăm asupra necesității luării unor măsuri urgente și ferme. Orice procedură administrativă (cum ar fi expertizele tehnice) care întârzie stoparea producerii de vibrații poate duce la pierderi iremediabile de patrimoniu și chiar de vieți omenești. Solicităm:


- Stoparea imediată și fără avize suplimentare, prin intermediul unor instrumente administrative (dispoziții ale primarului) și legale (Hotărâre de Consiliu Local) luate în regim de urgență, a organizării concertelor în Piața Unirii

- Invitarea administratorilor bisericii la dialog, identificarea surselor de finanțare și elaborarea unui plan de renovare a Bisericii Sfântul Mihail, ținând cont de faptul că, moralmente, monumentul este proprietatea întregii comunități clujene.


Vă așteptăm de urgență răspunsul și vă asigurăm de încrederea pe care cetățenii Clujului și-o pun în alesul lor și în persoanele ce lucrează în aparatul administrativ local spre binele clujenilor. Cetățenii Clujului au demonstrat deja această încredere; ea este argumentul cel mai puternic pe care vi-l putem trimite pentru a lua în serios o situație gravă ce încă se poate agrava”, au mai precizat iniţiatorii petiţiei.

Cum comentează Primăria situația

Cel puțin anul acesta, se vor organiza, în continuare concerte. Rămâne de văzut ce se va întâmpla de anul viitor. “Anul acesta suntem Capitală Europeană a Tineretului și cu această ocazie au fost programate mai multe manifestări artistice pe care nu le putem anula”, au declarat reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Aceștia au adăugat că cei de la Biserica Sf. Mihail ar fi trebuit să facă sesizare la Poliția Locală dacă s-a constatat că zgomotul a fost prea mare. “Dacă nivelul de zgomot depășea 30 de decibeli pe timp de zi atunci se punea problema să-i amendăm pe organizatorii evenimentului. De asemenea, dacă se depășeau 35 de decibeli pe timp de noapte, organizatorii puteau fi amendați, dar concertul s-a încheiat la ora 23.00. Nu este sigur că din cauza zgomotului a căzut tencuiala de pe tavan. Este posibil ca zgomotul să fi contribuit la acest lucru. Experții trebuie să stabilească ce s-a întâmplat”, au mai spus reprezentanții Primăriei.

Biserica Sf. Mihail, monument istoric

Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul a fost ridicat în Piața Unirii din Cluj și se numără printre monumentele emblematice ale orașului. Este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010.