monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Taximetriștii din Cluj nu se lasă. Au ieșit în stradă, din nou, și protestează împotriva concurenţei neloiale pe care consideră că le-o face Uber. "Să plece din România"

Sute de taximetrişti au protestat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, considerând că prezenţa sistemului Uber - o aplicaţie de mobil care conectează pasageri şi şoferi parteneri - în oraş reprezintă o concurenţă neloială.

protest taximetristi sursa foto radiocluj.ro

Astfel, aproximativ 300 de şoferi care provin de la mai multe companii au pornit, sâmbătă, în cursul dimineţii, cu taxiurile de la Sala Sporturilor 'Horia Demian' către oraş, în coloană, pentru a atrage atenţia asupra nemulţumirilor lor. Taximetriştii şi-au lipit pe geamuri şi câteva mesaje scrise, pentru a se face mai bine înţeleşi de către locuitorii oraşului. "Indiferent cum se face plata, indiferent cum se comandă maşina, dacă transporţi o persoană şi eşti plătit se numeşte transport de persoane" - au fost genul de mesaje pe care le-au postat.

"Dorim ca acest serviciu, Uber, care nu este reglementat, să plece din România pentru că nu au ce să caute aici, deoarece ne aduc numai prejudicii. Uber aduce taximetriştilor clujeni prejudicii materiale, a scăzut numărul de clienţi, au apărut probleme şi între noi'', a declarat presei Viorel Tătar, care este taximetrist de peste 20 de ani şi organizatorul acţiunii de protest de la Cluj, potrivit Agerpres.


Protestatarii susţin că nu doresc decât să se aplice legea şi au subliniat că de la intrarea Uber pe piaţa clujeană comenzile la dispecerate au scăzut cu aproximativ 30 de procente.

"Am ieşit în stradă împotriva concurenţei neloiale practicată de Uber. Am dori ca Guvernul să reglementeze această platformă tehnologică astfel încât să fie o concurenţă loială. Ei au un serviciu identic cu cel al taximetriei, adică transportă persoane din punctul A în punctul B, dar spun că fac 'ride-sharing'. Noi nu suntem de acord cu aşa ceva. Ei deja stau în standurile de taxi şi ne sfidează", a spus şi Ioan Pugna, vicepreşedinte al unei asociaţii a taximetriştilor.


Protestul este unul autorizat şi se va încheia, potrivit organizatorilor, la ora 12.00.

Împotriva Uber, la Cluj, a fost deschis şi un proces de către o asociaţie a taximetriştilor, care a ajuns pe rolul instanţei de la Curtea de Apel.


Proteste asemănătoare cu cel de sâmbătă de la Cluj au avut loc şi la Bucureşti în această săptămână. În urma acestor acţiuni, organizate de către Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Compania Uber a susţinut că doreşte să colaboreze cu autorităţile din România pentru a găsi o soluţie de reglementare în linie cu recomandările Comisiei Europene.

Uber este o aplicaţie de mobil care conectează pasageri şi şoferi parteneri în peste 500 de oraşe din peste 80 de ţări ale lumii, printre care 20 de state membre ale UE. Compania precizează că serviciile Uber sunt 100% fiscalizate - mii de şoferi parteneri Uber sunt înregistraţi ca PFA sau SRL şi plătesc taxe pentru veniturile generate prin intermediul platformei Uber.


Compania Uber are o subsidiară înregistrată în România. Între 75% şi 80% din suma încasată de un şofer partener pentru o călătorie îi revine acestuia. Pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă, menţionează compania.