monitorulcj.ro Menu
Actualitate

A început numărătoarea inversă până la gala de deschidere a TIFF 2017

Peste 200 de filme din 53 de ţări vor putea fi vizionate anul acesta la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), al cărui invitat special este actorul francez Alain Delon, ce vizitează pentru prima dată România şi care va primi Premiul pentru întreaga carieră.

Preşedintele TIFF, regizorul Tudor Giurgiu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că anul acesta este pentru prima dată când festivalul, aflat la a XVI-a ediţie, include un program destinat profesioniştilor de film din cinematografie.

"Este pentru prima dată când TIFF îşi propune să includă în cadrul lui un foarte ambiţios program destinat profesioniştilor de film din cinematografie. Vor veni din toată lumea aproape triplu numărul faţă de anii trecuţi de producători, de regizori, în special din zona Europei, oameni care caută să investească în proiecte noi de film, oameni interesaţi de business-ul de film. Cred că este pentru prima dată când TIFF ajunge să aibă o amprentă importantă nu doar la nivelul descoperirii de cineaşti tineri, devine un player foarte activ în stimularea coproducţiilor cinematografice din Europa. Este pentru prima dată când Consiliul Europei, prin Fondul Eurimage, de stimulare a coproducţiilor, include TIFF-ul în .... cred că suntem doar zece festivaluri din Europa în care se acordă premii importante pentru stimularea coproducţiilor", a declarat Tudor Giurgiu.


El a apreciat că TIFF 2017 are un număr impresionant de invitaţi străini, care vin în special pentru Zilele Filmului Românesc şi pentru programul Trasilvania Pitch Stop, în cadrul căruia regizori tineri, aflaţi la primul sau al doilea lung-metraj din carieră pot găsi sprijin financiar pentru proiectele lor.

Dintre actorii români, echipa TIFF a ales să o celebreze, în acest an, pe actriţa Tora Vasilescu, care va fi distinsă cu Premiul de excelenţă pentru merite deosebite şi pentru contribuţia adusă cinematografiei noastre. Premiul va fi acordat la Gala de închidere, care va avea loc pe 10 iunie.


De asemenea, sir Derek Jacobi, actor britanic cunoscut din filemele "Little Dorrit" (1983), "The Gladiator" (2000) sau "The King's Speech" (2010), va participa, în cadrul TIFF la premiera filmului "Povestea iubirii", alături de regizorul roman Radu Mihăileanu. O întâlnire după un deceniu va avea loc şi între actorul Armand Assante şi actorul Răzvan Vasilescu, care au jucat, acum 10 ani, în "California Dreamin", şi care revin la TIFF pentru proiecţia filmului "The Wanderers", regizat de Dragoş Buliga, în care joacă, din nou, împreună.

O vedetă a cinematografiei din partea de răsărit a lumii, regizorul indian S. S. Rajamouli, va sosi la Cluj pentru a-şi prezenta continuarea blockbuster-ului "Baahubali: The Conclusion", franciza indiană cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Şi Ildiko Enyedi, regizoarea premiată recent la Berlin cu Ursul de Aur pentru "On Body and Soul", va veni la TIFF.


Dintre membrii juriului care au fost confirmaţi până în acest moment se numără actriţa Clotilde Courau, Prinţesă de Veneţia şi Piemont, criticul de film Geoff Andrew şi regizorul Marian Crişan.

Marea noutate a ediţiei din acest an, după cum s-au exprimat organizatorii, este InfiniTIFF, un program dedicat inovaţiei şi experimentelor care va fi inaugurat în clădirea fostei Case de Modă din Cluj-Napoca. Aici vor fi prezentate o serie de filme VR (Virtual Reality), cinema interactiv, proiecţii de filme din era Zoutube, alese de vloggeri cunoscuţi, ateliere de creare a unor experienţe VR şi o instalaţie unică, aducă în avanpremieră mondială la TIFF - Doom Room şi accesibilă doar persoanelor peste 18 ani.


În ceea ce priveşte proiecţiile speciale din acest an, primul eveniment va avea loc la deschiderea din 2 iunie, de la ora 20.45, în Piaţa Unirii, unde va putea fi vizionat "Regele Belgiei", în prezenţa regizoarei şi a personajelor din film, urmat de un concert al Sirenelor de la Marea Neagră, formaţia feminină din film.

Tot în Piaţa Unirii, publicul îl va putea întâlni, pe 9 iunie, pe legendarul Alain Delon, în proiecţia specială "Afacerea Pigot".


Printre evenimentele special pregătite pentru această ediţie a TIFF sunt proiecţia filmului "Moartea obosită", capodopera lui Fritz Lang, în Bierica Romano-Catolică, la a cărei orgă va cânta, pe parcursul filmului, Thierry Escaich sau clasicul film regizat de Buster Keaton, "The General", acompaniat live de muzica originală a celor de la Trio Diallele.

Wekeend la Castel revine la Bonţida (n. r. - comună de lângă Cluj în care se află Castelul Banffy, supranumit Versailles-ul Transilvaniei) în 3 şi 4 iunie, cu ateliere creative, jocuri şi spectacole pentru copii. În decorul fantastic al castelului va fi proiectat "Roar" (r. Noel Marshall, 1981), considerat ''cel mai periculos film făcut vreodată'' şi celebrul "Metropolis" (1927), al regizorului german Fritz Lang, care va fi acompaniat de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania.

Din această ediţie a TIFF nu vor lipsi expoziţiile, concertele, competiţiile dedicate cineaştilor sau proiectele dedicate copiilor.

La TIFF 2017 vor fi proiectate 225 de filme, dintre care 188 sunt lungmetraje.

TIFF are loc anul acesta între 2 şi 11 iunie, în mai multe spaţii şi cinematografe din oraş, dar şi din afara sa. Biletele pot fi cumpărate şi direct de pe mobil, prin intermediul aplicaţiei TIFF2017.

CITEȘTE ȘI

TIFF 2017. Subiecte fierbinţi, conţinut politic şi zeci de regizori străini în încercarea de a transforma Clujul în platou de filmare

CITEȘTE ȘI

Cea mai așteptată poză a anului. Cum arată afișul TIFF 2017

CITEȘTE ȘI

Competiția TIFF 2017. Ce filme “se bat” pentru Trofeul Transilvania

CITEȘTE ȘI

Alain Delon vine la TIFF 2017

CITEȘTE ȘI

Deschidere „regală” la TIFF 2017 cu „Regele Belgiei” și vocile misterioase ale Bulgariei