monitorulcj.ro Menu
Actualitate

ALIANȚA VESTULUI, lansată oficial la Timișoara. Boc: "Nu e un proiect de separatism teritorial!"

Primarii din Cluj-Napoca, Timişoara, Arad şi Oradea au lansat, sâmbătă, la Timişoara, Alianţa Vestului, parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

Primarul Nicolae Robu, gazda evenimentului, a declarat că la baza platformei AVE - Alianța Vestului - stă Declaraţia de la Alba Iulia.

"Am lansat Alianţa Vestului între Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea, iniţiativă menită să ne permită să facem mai mult decât am făcut până acum, să fim mai performanţi, să ieşim din tiparele pe care statutul nostru de primar ni le conferă la nivel teritorial, strict pe raza unităţilor unde ne-am asumat responsabilităţi. La baza platformei noastre stă Declaraţia de la Alba Iulia, promovăm câteva principii cum ar fi al dezvoltării comunităţilor”, a spus Robu. Potrivit acestuia, Alianţa Vestului rămâne deschisă, dar nu ”de-a valma”, pentru a putea rămâne concentrată pe obiective concrete.


Obiectivele Alianței Vestului

Obiective comune pe care și le popune Alianța Vestului sunt:
- accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania,
- susţinerea Autostrăzii Timişoara – Belgrad,
- dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe,
- finalizarea centurilor,
- dezvoltarea aeroporturilor,
- dezvoltarea unei reţele de transport public intraregional şi interregional,
- creşterea mobilităţii ecologice prin proiecte de tramvai, troleibuz, metrou metropolitan,
- sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură

Boc: „Nu e un separatism teritorial!”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că Alianța Vestului nu are niciun fel de legătură cu vreun proiect de separatism teritorial şi nu doreşte să pună sub semnul întrebării statul naţional unitar român.


„Aş vrea să vă spun ce nu este această iniţiativă. Această iniţiativă (Alianța Vestului - n.r.) nu este îndreptată împotriva guvernării de la Bucureşti, ci să avem o Românie mai bogată, îşi propune să aibă locuri bogate în România. Are la bază principiul subsidiarităţii, astfel ca decizia să fie luată de autoritatea cea mai apropiată de cetăţeni. (...) Discutăm cu UE şi partenerii naţionali pentru a beneficia de fondurile UE”, a spus Boc.

„Regiunile noastre au avantaje competive cum ar fi inovare, resurse umane şi creativitate, de ce să nu le fructificăm? Platfoma permite un contact direct cu Bruxelles-ul, ceea ce nu era permis până acum, deoarece România nu a făcut regionalizarea, şi deschide posibilitatea de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles.” (Emil Boc - primarul municipiului Cluj-Napoca)


Edilul din Arad, Gheorghe Falcă, a spus că AVE doreşte să transmită un mesaj de responsabilitate şi de stabilitate, iar primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a explicat că Alianţa este un parteneriat între oraşe cu scopul de uni forţele şi energiile, astfel încât cele patru localităţi să fie mai prospere şi să poată acţiona în comun pentru a fi mai atractive pentru fonduri europene.

"Obiectivul este să constituim o asociaţie de dezvoltare inter-regională, să fie un partener al Guvernului şi CE, să fim un baraj pentru emigrarea românilor în Europa, iar dezvoltarea şi investiţiile să fie un factor de atracţie pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România. Tot ce funcţionează bine într-un oraş să fie preluat de celelalte oraşe", a spus Bolojan.