monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Angajaţii Aeroportului Cluj răspund la ameninţarea lui Tişe că îi dă în judecată

Sindicaliştii de la Aeroportul Cluj au redactat o scrisoare deschisă în care invocă dreptul la exprimarea propriilor opinii, ca răspuns la ameninţarea cu deschiderea unui proces penal împotriva lor, venită de la preşedintele CJ Cluj.

"În urma articolelor apărute în presa locală, potrivit cărora urmează să depuneți o plângere penală împotriva salariaților Aeroportului Internațional ” Avram Iancu” Cluj, invocăm dreptul la replică și, fără a intra în hățișul încâlcit (pentru noi, ca nespecialiști) al codurilor penale și/sau civile, facem următoarele precizări:

Manifestația organizată de Sindicatul Independent al AIAIC s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legale, plecând de la considerentul că libertarea cetatenilor de a-și exprima opiniile politice, sociale sau de alta natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și orice alte întruniri și de a participa la acestea, este garantată prin lege. 


Deși suntem convinși că amendarea, prin organizarea acestei manifestații, a derapajelor din activitatea CJ Cluj nu poate constitui motiv de a ne acuza de insultă și/sau calomniere, vă reamintim că dispozițiile Codului penal care incriminau aceste fapte au fost abrogate, tocmai pentru a nu limita libertatea de exprimare.

Dacă vă considerați insultat sau calomniat ca urmare a acțiunii noastre legale, și țineți la orgoliul dumneavoastră atât de mult încât nu puteți trece peste așa ceva, puteți intenta un proces civil împotriva salariaților, dar vă reamintim că noul Cod civil prevede libertatea de exprimare, iar acțiunea noastră nu se încadrează în tiparul acțiunilor care ar aduce atingere  vieții private.


Trebuia să realizați, atunci când ați candidat pentru această funcție, că veți avea parte, atunci când buna credință și profesionalismul lasă de dorit și de astfel de momente peste care trebuie să treceți cu bărbăție și putere de înțelegere.

Putem discuta dacă vreți de o plângere penală depusă de noi împotriva dumneavoastră și a celor care au organizat și/sau girat acțiunea CJ Cluj din perioada manifestației noastre, care este definită de lege ca ”organizare sau participare la contramanifestații desfășurate în același timp și același loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare”.


Sau puteți, domnule președinte, să deschideți calea unui dialog social real și constructiv, și să începem, în orice formulă doriți, discuții concrete cu soluții și termene, pentru dezvoltarea continuă și fără sincope a activității celui de-al 2-lea aeroport al țării și a celei mai profitabile regii din subordinea CJ Cluj.

Sperăm, pentru binele Cetății și a județului, să alegeți cu mintea și cu sufletul, ultima variantă", se arată în scrisoare semnată de Gabriel Ene – președintele organizației sindicale.


Citeşte şi Sute de angajați ai aeroportului au protestat în fața Consiliului Județean Cluj