monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Fostul rector UMF Cluj, Marius Bojiță, cercetat penal. Procurorii au propus arestare preventivă

Fostul rector al Universității de Medicină și Farmacie Cluj, Marius Bojiță, a fost dus, marți, cu propunere de arestare preventivă la Judecătoria Cluj-Napoca.

Bojiță are calitatea de inculpat într-un dosar privind presupuse ilegalitați derulate în cadrul Facultății de Farmacie, potrivit unor surse.

Alături de Bojiță, în dosar mai sunt cercetați și, de asemenea, au fost duși cu propunere de arestare preventivă în fața judecătorilor conf. univ. Simona Codruța Hegheș, din cadrul Catedrei de Farmacie, prof. univ. Doina Miere, șefa Departamentului de Nutriție, conf. Angela Lorena Filip și Roxana Banc, de la Catedra de Nutriție.


Faptele cercetate de procurorii clujeni ar fi fost comise după 2016.

Judecătorii au decis însă să respingă propunerea de arestare făcută de procurori. Cel mai probabil, procurorii vor contesta decizia la Tribunalul Cluj.


În prezent, Marius Traian Bojiță este președintele Fundației Transilvania Leaders, un grup constituit din “personalități reprezentative ale intelectualității transilvănene, universitari și oameni de afaceri care au decis să se implice activ în promovarea orașului nostru”, după prezentarea de pe site-ul Fundației.

Bojiță este, de asemenea, profesor emerit al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Facultatea de Farmacie.


Doctor în Științe Farmaceutice din anul 1981, Marius Traian Bojiță a fost succesiv, președinte al Colegiului Farmaciștilor din România, decan al Facultății de Farmacie, prorector, rector și președinte al UMF.

Marius Traian Bojiță este distins cu ”Ordinul Național-Serviciul Credincios cu Gradul de Mare Ofițer”, acordat de către Ministerul Educației Naționale din Franța; "Crucea Transilvană" acordată de Mitropolia Clujului; este, de asemenea, Doctor Honoris Causa al Universității ”Lucian Blaga” Sibiu, ”Ovidius” Constanța.


Marius Bojiță a mai fost acuzat și că a plagiat dinr-o lucrare americană, într-un volum publicat sub egida UMF Cluj. Marius Bojiţă a spus în 2013, la izbucnirea scandalului de plagiat, că nu se numește copiat dacă a menţionat „lucrarea-mamă”  la bibliografie. Practic, capitolul 16 al lucrării profesorului Marius Bojiţă, „Utilizarea chemometriei în analiza şi controlul medicamentelor” a fost preluat, cuvânt cu cuvânt, din opera “Chemometrics A Practical Guide” (cap. 3 “Preprocessing”), elaborată de cercetătorii americani Kenneth R. Beebe, Randy J. Pell şi Ary Beth Seasholtz, scria presa în 2013.