monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Gara Cluj-Napoca, renovată. 11 stații, 11 halte, 21 de puncte de oprire până la Oradea

Anul acesta va începe, în sfârșit, modernizarea și electrificarea liniei ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihorului, a promis ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.

Gara Cluj-Napoca va fi modernizată. 11 stații, 11 halte, 21 de puncte de oprire renovate până la Oradea

Reabilitarea căii ferate pe o distanță totală de 166 km, electrificarea acesteia pe 160 km, respective dublarea sa pe 88 km vine ca o alternativă necesară pentru degrevarea traficului feroviar prin Curtici – punct de frontieră care tinde „să se sufoce”, susține Bode. Vorbim, practice, despre realizarea celei de-a doua conexiuni feroviare electrificate cu graniţa de vest, spre Ungaria.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 7.301.433.356,42 lei (fără TVA), echivalentul a circa 1,65 miliarde de euro. Mai departe, proiectul va fi implementat pe patru loturi: Cluj-Napoca – Aghireş, Aghireş – Poieni, Poieni – Aleşd și Aleşd – frontieră. Modernizarea căii ferate va avea efecte benefice asupra zonei de Vest a Podişului Transilvaniei, asigurând o legătură mult mai facilă, prin staţia de frontieră Episcopia Bihor, cu reţeaua feroviară din Ungaria.


Se va asigura o abordare integrată a tuturor proiectelor conexe de transport (feroviar şi rutier) din zona municipiilor Cluj-Napoca, Huedin, Oradea şi din judeţele Cluj, Sǎlaj şi Bihor, respectiv: Planul de Mobilitate Urbanǎ Durabilǎ Cluj-Napoca, Planul de Mobilitate Urbanǎ Durabilǎ la nivelul polului de dezvoltare urbanǎ Oradea, Parc industrial Tetarom I şi IV, drum expres în Oradea, centru intermodal de transport în zona stației CF Episcopia Bihor; Planul strategic de dezvoltare a oraşului Huedin 2015–2020.

11 stații, 11 halte și 21 de puncte de oprire

Modernizarea căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihorului va cuprinde și aducerea la standarde europene a 11 stații, 11 halte și 21 de puncte de oprire, dezvăluie clubferoviar.ro. De asemenea, pe traseu vor fi montate panouri fonoabsorbante pe o distanță de 40 km, iar patru tuneluri vor intra în reparații.


11 staţii CF: Cluj-Napoca, Aghireș, Huedin, Poieni, Bratca, Aleșd, Tileagd, Oșorhei, Oradea Est, Oradea, Episcopia Bihor;

11 halte de mișcare: Baciu Triaj, Gârbău, Stana, Brăișoru, Ciucea, Lacu Crișului, Piatra Craiului, Bulz, Șuncuiuș, Vadu Crișului, Butan;


21 de puncte de oprire: Tetarom, Baciu, Suceag, Rădaia, Mera, Nădăşel, Macău, Dorolțu, Aghireş, Jebuc, Bologa, Valea Drăganului, Negreni, Stâna de Vale, Bălnaca, Vadu Crişului, Aleşd, Tețchea, Telechiu, Săbolciu, Săcădat;

Tuneluri: Tunelul Stana, firul I (km 541+625 – km 541+923; pe 298 m), Tunelul Stana, firul II (km 541+658 – km 541+973; pe 320 m), Tunelul Șuncuiuș (km 602+099 – km 602+290; pe 271 m) și Tunelul Peștera (km 603+501 – km 603+587,20; pe 86 m).


Gara Cluj-Napoca, modernizată

Pe lângă stațiile și haltele modernizate, vor fi reabilitate și 34 de poduri. De asemenea, vor fi construite sau reabilitate 10 pasaje în zone urbane, dintre care două inferioare și două pasaje superioare. Dintre acestea, pasajul peste Tăietura Turcului va fi unul nou. Totodată, vor fi reabilitate și 210 podeţe.

Proiectul presupune și modernizarea Gării Cluj-Napoca. Peroanele, care vor avea lungimea de 400 de metri și lățimea de 6,55 metri, vor fi prevăzute cu câte o rampă de acces pentru persoanele cu handicap locomotor sau pentru pasagerii cu cărucioare sau trollere voluminoase.


Iluminatul peroanelor se va realiza cu corpuri echipate cu leduri cu o putere de aproximativ 100 W, amplasate pe stâlpi metalici cu înălțimea de șase metri. De asemenea, șapte linii vor fi desființate, alte nouă urmând să fie reabilitate. Totodată, viteza maximă de circulație prin stație este de 30 km/h.