monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cum să depozitați alimentele pentru a le păstra proaspete (P)

Să vă uitați în frigider doar ca să aflați că produsele proaspete pe care le-ați cumpărat mai devreme în acea săptămână s-au stricat poate fi dezamăgitor. Din fericire, există anumite tehnici de păstrare care pot face ca toate alimentele, de la legume la pâine să reziste mai mult.

Fructele nu trebuie spălate înainte de a le pune la frigider, iar laptele și ouăle nu trebuie păstrate niciodată pe ușa frigiderului. Produsele cu un conținut ridicat de gaz, cum ar fi bananele, avocado și merele, ar trebui să fie depozitate departe unul de celălalt și alte fructe și legume. Roșiile, ceapa și usturoiul nu trebuie păstrate la frigider.

Iată alte câteva metode de a vă depozita mâncarea pentru le menține la o prospețime optimă.


Tratați ierburile ca pe flori, păstrându-le hidratate

Înainte de a le pune la frigider, tăiați tulpinile ierburilor fragede, cum ar fi pătrunjelul și busuiocul. Asigurați-vă că frunzele sunt uscate înainte de a le pune într-o cană mică cu apă. Apoi, așezați o pungă de plastic desfăcută deasupra ierburilor pentru o conservare optimă a prospețimii. Ierburile ar trebui să rămână proaspete până la două săptămâni.

Pentru ierburile mai dure, cum ar fi rozmarinul, cimbrul și salvia, acoperiți-le cu un prosop de hârtie umed înainte de a le pune într-o pungă de plastic resigilabilă. Acestea ar trebui să rămână proaspete până la două sau chiar trei săptămâni, în funcție de plantă.


Acidul din fructe citrice poate ajuta la păstrarea altor alimente

Sucul de lămâie vă poate ajuta să păstrați proaspăt un avocado deja feliat. Indiferent dacă păstrați jumătate de avocado pentru mai târziu, sau doriți să vă bucurați de niște avocado pre-feliat pe o salată pe care o luați la muncă la prânz, adăugați puțin suc de lămâie peste el pentru a preveni rumenirea prematură.

Dacă folosiți doar jumătate de avocado, cel mai bine este să păstrați partea cu miezul intact, deoarece acesta va ajuta la menținerea avocadoului în stare proaspătă.


Nu spălați produsele înainte de a le păstra în frigider

Umiditatea excesivă accelerează procesul de descompunere. Depozitarea fructelor și legumelor proaspăt spălate în frigider poate reduce efectiv durata de viață semnificativ.

Așteptați să îl spălați până când sunteți gata să-l mâncați.


Anumite produse trebuie să fie stocate separat unele de altele.

Unele fructe și legumele nu trebuie păstrate împreună. Fructele și legumele produc gaze diferite, ceea ce poate determina ca produsele care nu sunt similare să se descompună mai repede.

Pentru a evita acest lucru, este important să păstrați produse foarte gazoase, precum mere, banane și avocado la distanță una față de cealaltă. Produse mai puțin gazoase precum broccoli, morcovi și cartofi, pot fi păstrate împreună.


Roșiile trebuie păstrate diferit în funcție de prospețimea lor

Nu trebuie să țineți roșiile neapărat la frigider. Există câteva moduri diferite de a stoca roșiile în funcție de prospețimea lor.

Roșiile verzi, necoapte trebuie puse într-o pungă de hârtie cu tulpina orientată în jos, în timp ce roșiile coapte trebuie depozitate la temperatura camerei, separate una de cealaltă și ferite de lumina soarelui.

Puteți ține o roșie extrem de coaptă în frigider pentru a o împiedica să se coacă mai mult, dar ar trebui să o lăsați să stea afară câteva minute înainte de a găti cu ea pentru a-și regăsi aroma. Păstrarea roșiilor în frigider le poate determina de fapt să-și piardă din aromă și nutrienți.

Fructele de pădure sunt sensibile la umiditate

Ca în cazul tuturor produselor proaspete, ar trebui să spălați fructele de pădure numai atunci când sunteți de fapt gata să le consumați. Este un aspect deosebit de important pentru aceste fructe, deoarece sunt extrem de delicate.

Cea mai bună metodă de a spăla și păstra fructele de pădure este să le înmuiați complet în apă și apoi să le lăsați într-o strecurătoare (sau orice recipient bine ventilat) pe un raft din frigider.

Produsele lactate trebuie depozitate pe raftul de mijloc sau de jos al frigiderului

Nu depozitați laptele pe ușa frigiderului. Deoarece oamenii deschid și închid constant frigiderul, temperatura ușii poate fi neregulată, ceea ce înseamnă că laptele s-ar putea strica mult mai repede, atunci când este depozitat acolo.

Rafturile de mijloc și de jos, în special în partea din spate a frigiderului, tind să mențină cea mai consistentă temperatură.

Dacă aveți nevoie de un frigider nou, verificați ofertele de aici.