monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Uscătorul de rufe e bun și în sezonul cald (P)

Probabil că cel mai des te-ai gândit să alegi un uscător de rufe pentru casa ta atunci când se răcește vremea.

Uscatul rufelor afară nu mai este atât de rentabil, iar cu o vreme atât de schimbătoare, te poți trezi că rufele ajung pe jos.

Alegerea unui uscător de rufe este logică și în timpul sezonului cald. Vremea devine chiar mai capricioasă odată cu încălzirea vremii. Lăsarea rufelor la uscat într-o grădină sau într-un balcon deschis te poate face să le bagi înapoi la spălat dacă ai parte de instabilitate atmosferică.


În rândurile de mai jos îți vom arăta ce tipuri de uscătoare poți lua în calcul. Până acolo însă, află că poți avea această tehnologie direct în mașina de spălat. Dacă ai un model vechi, pe care simți că trebuie să-l înlocuiești, ia în calcul o mașină de spălat rufe cu uscător încorporat

Nu vei avea parte de aceeași performanță precum cea a unui uscător separat, însă motivele de a alege unul sunt destul de simple. Primul ține de cost: un singur produs va fi de cele mai multe ori mai ieftin decât alegerea a doua. Al doilea motiv aduce în calcul spațiu. Majoritatea băilor din mediul urban sunt concepute pentru a găzdui un singur mare electrocasnic. De cele mai multe ori, acesta este chiar mașina de spălat. Alegerea unui model cu uscător de rufe încorporat mărește productivitatea pe care o poți obține într-un spațiu de aproximativ 60 x 60 centimetri.


Dacă spațiul îți permite să adaugi un uscător de rufe separat, fie lângă mașina de spălat, fie chiar deasupra, atunci următoarele tipuri te vor ajuta să descoperi ce ți se potrivește.

Condensare versus evacuare

Mai întâi, există două tipuri de uscătoare de rufe: cu evacuare sau cu condensare. Cele cu condensare strâng apa rezultată din vapori într-un recipient special, pe care-l poți goli imediat ce ai terminat ciclul de uscare, în timp ce cele cu evacuare - după cum le spune și numele - evacuează apa într-un mod similar cu mașinile de spălat rufe.


Uscătoarele de rufe cu evacuare sunt mai greu de instalat, fiind nevoie de o persoană specializată care să se ocupe de montaj. Avantajul lor este că usucă mai repede și consumă mai puțin curent. Uscătoarele cu evacuare sunt și mai ieftine decât cele cu condensare.

Uscătoarele de rufe cu condensare au avantajul montajului mult mai ușor, putând fiind practic puse la treabă imediat ce le-ai achiziționat, fără ajutor specializat. În plus, pot fi amplasate oriunde în casă, nu doar unde ai acces la țevile de evacuare.


Uscătoarele de rufe cu condensare se mai împart în două categorii: uscătoare rufe cu pompă de căldură și uscătoare rufe fără pompă de căldură.

Cu sau fără pompă de căldură

Acestea sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de curent electric. Consumul energetic este cu până la 50% mai mic la un uscător de rufe cu condensare cu pompă de căldură.


În cazul unui uscător de rufe cu condensare fără pompă de căldură, aerul fierbinte trece prin cuvă, uscând hainele, apoi este răcit cu ajutorul unui schimbător de căldură pentru a scoate toată umezeala din el înainte de a fi evacuat din uscător. Cele cu pompă de căldură nu evacuează aerul cald, ci îl refolosesc, circuitul fiind unul închis. De aceea, din punct de vedere energetic, uscătoarele de rufe cu condensare cu pompă de căldură sunt mai eficiente cu aproape 50% decât modelele fără pompă.

În cele din urmă, un uscător de rufe trebuie să fie perfect adaptat stilului de viață din casa ta. Dacă ești mai mult timp plecat de acasă, un astfel de produs îți va salva multe minute din timpul zilei. În piață vei găsi uscătoare care ajută la o netezire mai facilă a hainelor, ca să nu pierzi mult timp călcându-le. Electrocasnicele trebuie să-ți vină în ajutor, să rezolve lucruri pentru tine, nu să te pună la treabă. Un uscător de rufe este unul dintre produsele care te vor ajuta foarte mult.