monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Vrei să faci fotografii mai faine? Participă la un workshop de fotografie (P)

Viața e plină de emoții și momente în care vrem să oprim timpul în loc: primul zâmbet al copilului, nunta, ziua absolvirii liceului, acel răsărit superb de la mare, prima dată cu ski-urile sau parapanta, prima zi de naștere a copiilor, reîntâlnirea cu un prieten drag.

Și mai sunt și acele experiențe de călătorie la care ai visat mult timp, fie că e vorba de plaja din Grecia, atolul din Maldive, Machu Pichu sau vulcanul din Java.
Cum timpul nu reușim să îl oprim, soluția cea mai la îndemană e să fotografiem acele momente și apoi, stând comozi pe canapea, să revizualizăm și să ne amintim cu drag de acele clipe. Iar fotografiile de calitate ajută la buna păstrare a amintirilor.
Fotografia e si o modalitatea de a crea ceva frumos, chiar artistic, la îndemâna oricui. Fiecare din noi e un mic artist - ne place frumosul și ne place să transpunem în lumea reala viziunea noastră interioară. În plus, mai toți avem acum un telefon cu cameră iar mulți au și aparatura foto mai avansată.
Așa că a face fotografii frumoase e o abilitate utilă, aproape necesară, iar workshopul de fotorgrafie e probabil cel mai bun mediu de dezvoltare a abilităților fotografice.

Ce se întamplă de fapt la un workshop de fotografie de călătorie?
Cei dornici să deslusească tainele fotografiei se întâlnesc într-un loc cu bun potențial fotografic și învață unii de la alții. Workshopul este organizat de un fotograf cu mai multă experiență, care propune anumite locații fotografice și care-și împărtășeste cunoștințele. Se aleg momentele cele mai bune ale zilei, când e lumina mai faină și învățarea se face la modul practic, pe teren, cu aparatul foto în mână si cu subiectul fotografic în față. Se fotografiază peisaje, oameni interesanți, sate și orașe fotogenice, cetăți, biserici, castele, tradiții și ocupații tradiționale, flori, animale și păsări sălbatice. Unii fac și astrofotografie, merg în peșteri, pe mare sau în balon cu aer cald.


La un workshop de fotografie ai timp, poți aștepta minute sau ore până răsare soarele, se duce ceața, se îndepărtează norii sau se colorează frumos cerul pentru a face fotografii și mai interesante.
După participarea la un prim workshop apar deja primele îmbunătățiri pentru cei începători. Învață să folosească mai bine aparatul foto și cel mai important, își dezvoltă ochiul fotografic. Partea tehnică se învață repede, însă “ochiul” fotografic, ca orice talent, îl ai ori ba. Dar vestea bună e că poți lucra la el și în timp ajungi “maestru”.

La un workshop întâlnești alti pasionați de fotografie de la care ai ce învăța și legi prietenii. Iar ce înveți acolo poți folosi atât în călătorii cât și pentru fotografii personale, de familie, în viața de zi cu zi. Albumele de familie o să arate din ce în ce mai bine.
Unii merg în grup la vânătoare, alții la pescuit, alții cu bicicletele sau în drumeții. Sunt din ce în ce mai mulți cei care aleg fotografia ca și hobby, așa că de ce să nu o practice împreuna cu alții? E bine și sănătos să avem un hobby, să călătorim, să explorăm, să învățăm, să apreciem frumosul.
Cei interesați să participle la un workshop de fotografie se pot înscrie pe grupul de Facebook Ture Foto in Romania unde vor fi postate workshopurile organizate în viitor. În 16-19 iulie și 23-26 iulie sunt planificate workshopuri în zona Sibiu la prețuri promoționale.Grupul este înființat la inițiativa agenției de turism Romania Photo Tours specializată în excursii și workshopuri fotografice. Daniel Roșca este ghidul de turism și fotografie care va organiza workshopurile, având o experiență de 10 ani în organizarea pentru turiști străini de ture culturale, genealogie și fotografie în toate zonele țării.   
Din zecile de genuri de fotografie existente, la workshopuri se exersează câteva care au utilizare și în viața de zi cu zi: fotografia de călătorie, fotografierea la răsărit  (atunci când cerul se colorează frumos),  fotografierea urbană la “ora albastră” cu “lumini steluță”, fotografia de peisaj, fotografia documentară și de stradă.
În galerie exemplificăm prin câteva fotografii.
Vă dorim momente faine și fotografii pe măsură!