monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Prefectul și directorul Aeroportului Cluj vor merge în Parlament să dea explicații cu privire la plecarea românilor în Germania

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean și directorul Aeroportului Cluj vor merge marți, 21 iulie, în fața comisiei parlamentare de anchetă privind românii care au plecat la cules de sparanghel în străinătate.

Prefectul și directorul aeroportului Cluj vor merge în Parlament să dea explicații cu privire la plecarea românilor în Germania

UPDATE: Prefectul va merge în fața comisiei doar săptămâna viitoare

Prefectul Mircea Abrudean a revenit cu precizarea că va amâna prezența sa în public până la o dată viitoare, când va avea două teste COVID negative, pentru a elimina orice suspiciuni.


„Cel mai probabil voi amana participarea la audieri pe săptămâna viitoare, deoarece vreau să am două teste negative înainte să interacționez public, ca să nu existe discuții. Pentru testul de astăzi voi vedea rezultatul abia diseară, dar vreau să mă asigur că sunt douăteste negative pentru siguranță. Al doilea test pot să îl fac abia la 24 ore de la prim rezultat negativ, or eu încă nu am rezultatul primului test, recoltat azi”, a transmis Abrudean.

Știrea inițială


Prefectul Clujului, confirmat în urmă cu peste două săptămâni cu noul coronavirus, a declarat că își va face în cursul zilei de astăzi un nou test, iar în funcție de rezultat, va decide dacă se va prezenta sau nu în fața parlamentarilor.

„Astăzi am să îmi fac un test și în funcție de rezultat voi merge sau nu. Teoretic conform Ordinului ministrului Sănătății 1137/2020 după cele 14 zile de izolare (10 în spital și încă 4 la domiciliu) nu mai e necesară testarea, pentru că se consideră că nu mai există niciun risc de contaminare, dar eu o să mă testez”, a declarat Mircea Abrudean, pentru Monitorul de Cluj.


Directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a confirmat faptul că va fi prezent marți în fața comisiei de anchetă pentru a relata cum s-au desfășurat lucrurile pe aeroport în data de 9 aprilie.

„Am fost invitat mâine în Parlament și voi participa. Voi relata modul cum s-au desfășurat lucrurile în 9 aprilie. Din câte s-a văzut și s-a demonstrat, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a acționat corect. În rest, vom răspunde și la alte întrebări”, a spus Ciceo, pentru Monitorul de Cluj.


Întrunită în prima sa şedinţă pe 6 iulie, comisia de anchetă şi-a stabilit regulamentul şi tot atunci s-a decis şi trimiterea de scrisori către toate instituţiile implicate în situaţia care a dus la prezenţa a 2.000 de români, în perioada stării de urgenţă instituite ca urmare a epidemiei de COVID-19, pe Aeroportul din Cluj Napoca, pentru a pleca din ţară.

Se dorește luarea legăturii cu pasagerii zborurilor spre Germania

Senatorul Radu Oprea a declarat, săptămâna trecută, că au fost invitați în fața comisiei prefecții Clujului și al Sucevei, dar și directorul Aeroportului din Cluj, David Ciceo. De asemenea, comisia încearcă să ia legătura și cu pasagerii zborurilor organizate în 9 aprilie.


„Am decis ca săptămâna viitoare, când vom avea următoarea comisie, să invităm prefectul judeţului Suceava, prefectul judeţului Cluj, dacă se va însănătoşi şi îi urez acest lucru, prefecţii judeţelor din zonele de tranzit şi, de asemenea, comandanţii dispozitivelor, cum sunt inspectorii-şefi de poliţie din aceste judeţe”, a informat social-democratul.

Sunt foarte multe solicitări pe care le vom trimite către alte instituţii pentru a afla lista pasagerilor care au fost prezenţi la Cluj şi încercăm în continuare să luăm contact cu persoanele care au fost atunci pe aeroport. Personal, am vorbit, poate, cu 20 dintre ei. Până astăzi cei cu care am vorbit au refuzat să intre într-un dialog cu comisia de anchetă, pentru că le este teamă că vor pierde relaţiile pe care le au cu firmele respective, cu agenţiile de intermediere fie din România, fie din Germania şi am constatat că există o neîncredere în autorităţile statului român, ei spun că nimeni nu-i protejează. Dorim ca această comisie de anchetă să le dea acea încredere că într-adevăr suntem alături de ei şi că demersurile noastre sunt pentru aflarea adevărului şi a felului în care a fost posibil ca 2.000 de români să fie pe Aeroportul din Cluj în aceeaşi zi, în ciuda ordonanţelor militare care ne interziceau să ieşim din casă fără a completa o declaraţie”, a detaliat Radu Oprea.

Comisia va ancheta și felul în care muncitorii au fost aduși la Cluj

Felul în care au ajuns la Cluj pe timpul pandemiei este un alt subiect aflat pe agenda comisiei parlamentare de anchetă.

„Şi la această întrebare vom găsi răspunsul împreună cu colegii mei din comisia de anchetă”, a completat Oprea.

Amintim că, la data de 9 aprilie 2020, aproximativ 2.000 de persoane s-au îngrămădit în parcarea Aeroportului Cluj pentru a pleca la muncă în Germania. Ei au fost primii muncitori români care au obținut contracte de muncă în străinătate după debutul epidemiei de coronavirus, care a determinat restricții de circulație.

CITEȘTE ȘI

Sute de oameni, ÎNGHESUIȚI UNUL ÎN ALTUL la Aeroportul Cluj, în plină epidemie de coronavirus. De ce nu s-au respectat regulile de DISTANȚARE SOCIALĂ?