monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Masca este OBLIGATORIE de astăzi la Cluj. Unde trebuie purtată și ce amenzi poți primi?

Masca este obligatorie în mai multe spații deschise din județul Cluj, începând de azi.

Masca este OBLIGATORIE de astăzi la Cluj. Unde trebuie purtată și ce amenzi poți primi

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a decis miercuri instituirea obligativității purtării măștii, începând cu ziua de sâmbătă, pentru toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, la evenimentele culturale, științifice sau artistice organizate în aer liber, la serbările publice, pelerinaje sau adunări religioase, indiferent de oră.


 

„CJSU a decis în această seara ca incepând cu data de 8 august 2020, ora 00.00, pe întreg teritoriul județului Cluj, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul și gura, la întruniri de natura activităților culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment organizate în spaţii publice deschise, în zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje și adunări cu caracter religios. Orarul de aplicabilitate este 0-24, pe toată durata stării de alertă”, a transmis prefectul de Cluj, Mircea Abrudean.


 

Măsura a intrat în vigoare începând cu ziua de sâmbătă, de la miezul nopții. Purtarea măștii este obligatorie în cadrul evenimentelor menționate indiferent de oră. 


Amenda pentru nepurtarea măștii, până la 2.500 de lei

În cazul nerespectării noii măsuri impuse la nivel județean, clujenii riscă amenzi usturătoare. Mai precis, amenda pentru nepurtarea măștii variază între 500 și 2.500 de lei, valori stabilite prin Legea 55/2020 privind starea de alertă. Jumătate din valoarea amenzii poate fi plătită în 15 zile de la comunicarea procesului verbal de contravenție.

Purtarea măștii va deveni obligatorie și în târgurile din județ

De asemenea, localitățile din Cluj vor trebui să inventarieze, până luni, 10 august, toate spațiile de tip piețe, târguri și bazaruri și să le comunice comitetului, pentru instituirea unor măsuri suplimentare și în aceste zone.


„De asemenea, UAT-urile vor identifica toate spatiile de tip piețe agroalimentare, piețe auto, târguri de produse și de animale , locații de tip bazar temporare sau permanente de pe raza UAT-urilor, pe care le vor comunica CJSU până în data de 10.08.2020, in vederea introducerii obligativității purtării măștii in aceste zone, după consultarea DSP”, a mai declarat Abrudean.

 


CITEȘTE ȘI

Pelerinaj cu restricții la Mănăstirea Nicula. Credincioșii nu vor avea voie să se apropie de icoana făcătoare de minuni