monitorulcj.ro Menu
Actualitate

FOTO. Trotuarele ocupate de trotinete, „pistă cu obstacole” pentru persoanele nevăzătoare

Dincolo de disconfortul pe care acestea le creează șoferilor și pietonilor, trotinetele electrice lăsate alandala pe trotuare pot fi un adevărat pericol pentru persoanele nevăzătoare.

FOTO. Trotuarele ocupate de trotinete, „pistă cu obstacole” pentru persoanele nevăzătoare

 

 


Persoanele nevăzătoare sunt puse în pericol de trotinetele abandonate pe trotuare, viața lor fiind în joc, în cazul în care se lovesc de acestea sau dacă trebuie să meargă pe carosabil pentru a le evita. 

 


Imaginile apărute pe rețelele de socializare vobesc de la sine (VEZI GALERIA FOTO).

Un nevăzător este suprins, în mijlocul trotuarului, de un șir de trotinete staționate, fiind nevoit să își croiască drum printre ele. Situația ar deveni cu atât mai periculoasă cu cât acesta ar trebui să părăsească trotuarul pentru a se feri de ele, fiind astfel expus unui pericol care îl poate costa integritatea fizică.


Trotinetele electrice, criticate de mulți clujeni

După ce Bolt a introdus și în Cluj-Napoca noile sale trotinete electrice, un val de nemulțumiri a invadat spațiul public. Deși menite să ușureze deplasarea pe străzile din Cluj-Napoca, trotinetele au devenit un motiv întemeiat de supărare pentru clujeni.

Sute de oameni s-au plâns în ultimele săptămâni de problemele create de folosirea inadecvată a trotinetelor verzi pe care Bolt le-a pus la dispoziție. „Trotinetiștii” se „remarcă” atât prin accidente – deocamdată, din fericire, doar ușoare –, cât și prin modul haotic în care se deplasează sau, dimpotrivă, în care lasă trotinetele pe carosabil sau chiar în mijlocul trotuarului.


Ce le reproșează șoferii și pietonii trotinetiștilor?

„Pietoni începători fără cască pe trotinete închiriate scump, purtătoare de COVID-19 (că nu le dezinfectează nimeni) pe trotuar ne trebuia!”, „Tot câte o troșcoletă e tot Clujul!”, „O grămadă de puștani pe trotinete, oare cine răspunde în caz de accident?”, „Prostie+trotinetă+lipsa de cunoaștere a regulilor de circulație=epurare urbană naturală”, „Foarte oribil, se lasă la voia întâmplării, spre exemplu lângă o parcare!”, sunt doar câteva dintre sutele de comentarii acide de pe pagina oficială de Facebook a companiei Bolt.

Șirul lung al nemulțumirilor continuă cu farurile LED mult prea puternice, prețul pe care mulți îl consideră piperat sau vitezele excesiv de mari cu care se circulă. Evident, părerile sunt împărțite, o parte dintre clujeni manifestându-și satisfacția privind utilitatea noilor trotinete. Vorbim despre oameni responsabili, care „încalecă” trotinetele verzi cu scopul pentru care ele au fost instalate – mobilitate mai simplă, mai rapidă, mai „verde”. Din păcate, pentru alții trotinetele au devenit o formă de distracție periculoasă.


La rândul lor, taximetriștii reclamă că utilizatorii trotinetelor le lasă „alandala” pe trotuare după folosire, blocând accesul pietonilor, fără ca polițiștii să se sesizeze și să le ridice, așa cum ar face în cazul mașinilor parcate pe trotuare. Mai mult, unii dintre utilizatorii acestora „împart” trotineta, acuză taximetriștii, care spun că, deși au fost arătați cu degetul că se uită cu jind la trotinete pentru că le-ar scădea din venituri, ele nu au impact asupra încasărilor din taximetrie.

 

CITEȘTE ȘI

După Bolt, încă o firmă lansează la Cluj un serviciu de închiriere a trotinetelor electrice