monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Șoferii de TIR și de autobuze, scutiți de plata impozitelor pe modelul IT-iștilor?

O propunere legislativă adoptată, miercuri, în Senatul României prevede scutiri de taxe pentru șoferii de camion și de autocar.

Șoferii de TIR și de autobuze, scutiți de plata impozitelor pe modelul IT-iștilor?

 

 


Inițiativa, depusă de mai mulți parlamentari ai Partidului Social Democrat (PSD), prevede scutirea de impozitul pe venit și reducerea cu 3,75% a contribuției la asigurările sociale, până în 2028.

 


Iniţiatorii arată, în expunerea de motive, că „sectorul transporturilor nu a beneficiat niciodată de facilităţi în România”, în condițiile în care nu doar țara noastră, ci și Europa se confruntă cu un deficit de șoferi profesioniști.

„Șoferii profesioniști din România se formează în țară noastră, în întreprinderile de la noi și migrează spre țările din vestul UE, pentru salarii mai mari. Totodată, aceeași mare problemă, a deficitului de conducători auto profesioniști, este semnalată și în țara noastră, aceasta nefiind una nouă. Conducătorii auto pleacă din țară din cauza salariilor mici, iar întreprinderile nu au capacitatea financiară de a mări salariile, cu taxele aferente”, se arată în expunera de motive.


România are un deficit de circa 45.000 de șoferi profesioniști și „un număr considerabil de vatmani”, iar operatorii de transport sunt nevoiți să țină în garaje între 10% și 15% din vehicule, mai spun inițiatorii, citați de Digi24.

„O primă măsură de facilitare și de suport care trebuie și poate fi acordată este modificarea legislativă care propane ca, asemenea persoanelor care lucrează în industria IT, și șoferii profesioniști din România să beneficieze de subvenționarea impozitului pe venit”, se mai arată în expunerea de motive.


Șoferii profesioniști, scutiți de plata impozitului până în 2028?

Conform proiectului de lege, șoferii de transport de persoane, inclusiv transport public, și șoferii de transport marfă vor fi scutiți de impozitul pe venit până la finalul anului 2028.

„De asemenea, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezenței legi și data de 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în domeniile transport de călători sau transport de marfă și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5*, cota contribuției de asigurări sociale prevăzută la art. 138 se reduce cu 3,75 puncte procentuale”, potrivit proiectului.


Șoferii profesioniști ar putea fi scutiți și de la plata asigurărilor de sănătate și de contribuția la Pilonul II de pensii, conform documentului. Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, iar Camera Deputaților este for decizional.

CITEȘTE ȘI:

Cât ajunge să câştige un şofer de TIR pe lună din Cluj ? Merită riscul unei astfel de meserii?