monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Ludovic Orban, amendat de Tribunalul Cluj pentru că nu l-a repus pe Györke Zoltán în funcția de subprefect

Tribunalul Cluj l-a sancționat pe premierul Ludovic Orban pentru refuzul de a-l repune în funcția de subprefect pe Györke Zoltán.

Ludovic Orban, amendat de Tribunalul Cluj, pentru că nu l-a repus pe Györke Zoltán în funcția de subprefect

 

 


Fostul subprefect Györke Zoltán și-a recâștigat în luna iulie a acestui an repunerea în funcție, după ce Curtea de Apel Cluj a stabilit că acesta fusese numit, în mod nelegal, prin aplicarea mobilității, în funcția publică de inspector guvernamental. Nici până astăzi, premierul Ludovic Orban nu a pus însă în aplicare sentința judecătorească, motiv pentru care Györke a deschis un proces nou, prin care a obținut azi sancționarea premierului cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere.

 


„Astăzi, 12.11.2020 Tribunalul Cluj a admis cererea mea și a dispus obligarea primului-ministru Ludovic Orban la suportarea unei amenzi pentru refuzul nejustificat de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă. Instanța a stabilit aplicarea unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei de reintegrare a subsemnatului în funcţia de subprefect al judeţului Cluj, pentru refuzul de a pune în executare Sentința Civilă nr. 249 din 11.02.2020 rămasă definitivă prin Decizia Curții de Apel Cluj nr. 894 din 16.07.2020”, a transmis Györke Zoltán.

Fostul subprefect s-a adresat în luna august și președintelui României, lui Klaus Iohannis, rugându-l să dispună măsurile necesare în vederea executării deciziei, însă nu a primit niciun răspuns.


„I-am transmis domnului președinte Klaus Iohannis un memoriu”

„Având în vedere rolul Președintelui României de a veghea la respectarea Constituției României, în 20.08.2020 i-am transmis domnului președinte Klaus Iohannis un memoriu prin care l-am informat despre nerespectarea hotărârii judecătorești de către Guvernul României și l-am rugat să dispună măsurile necesare în vederea executării Deciziei civile. Nu am primit răspuns cu privire la soluția adoptată.

Așa cum rezultă din ultimul Raport al Comisiei Europene privind statul de drept, România a fost considerată vinovată de încălcarea Convenției europeane a drepturilor omului pentru că statul nu s-a conformat hotărârilor judecătorești definitive. În consecință, România face obiectul unei supravegheri sporite din partea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei până la instituirea măsurilor necesare garantării executării hotărârilor judecătorești”, a mai arătat Györke Zoltán.


Nu este prima oară când Györke Zoltán a câștigat repunerea în funcție prin decizie judecătorească. El a fost demis de trei ori din funcția de subprefect de guvernul PSD și de fiecare dată a atacat și câștigat în Justiție.

În prezent, funcția de prefect al Clujului este ocupată de Mircea Abrudean, iar cei doi subprefecți ai județului sunt Irina Munteanu și Budai Bela.


CITEȘTE ȘI

Victorie în instanță pentru un fost subprefect al Clujului, demis abuziv. A câștigat procesul împotriva guvernului