monitorulcj.ro Menu
Actualitate

(P) Ce înseamnă cotele la pariuri sportive şi cum pot fi calculate

Unele dintre primele lucruri pe care pariorii începători ar trebui să le înţeleagă sunt cotele şi modul în care acestea funcţionează, respectiv modul în care vor fi calculate aceste cote.

Pentru o idee generală pot fi văzute şi cotele disponibile la agenţia de pariuri online Betfair, după ce au fost citite informaţiile de mai jos.

Ce sunt probabilităţile?


Pariurile sunt cele care oferă pariorului posibilitatea de a prezice rezultatele de la evenimente, iar atunci când predicţia este una corectă se va câştiga o sumă de bani, în funcţie de cote. Evenimentele pot să se termine cu rezultate diferite, în funcţie de parcursul lor. Spre exemplu, în momentul în care o persoană aruncă un singur zar, există 6 rezultate posibile. În cazul în care persoana respectivă pariază pe 1, probabilitatea ca acest număr să cadă este de 16.67%.

Cum se calculează cotele şi probabilitatea?


Pot fi folosite calculatoare speciale pentru a calcula cotele şi câştigul ţinând cont de ele şi de suma pe care se pariază. În domeniul pariurilor cotele sunt disponibile în format decimal, în România şi în cele mai multe ţări din UE şi se prezintă sub forma 1.5 / 2.10 / 3.65. Începând de la astfel de cote se pot aplica formule speciale şi se pot calcula probabilităţi ca anumite evenimente să se întâmple.

Pentru cota de 1.5 spre exemplu probabilitatea se poate calcula drept 1 / 1.5 = 0.66 de unde rezultă o şansă de 66 procente ca un anumit eveniment să aibă loc. Pentru cota de 4.00 calculul poate fi făcut astfel 1/4.00 = 0.25 de unde rezultă că şansele ca evenimentul pe care pariezi să se întâmple să fie de 25%.


Utilizând aceste cote pot fi calculate sumele ce pot fi câştigate în momentul parurilor. Câştigurile sunt calculate astfel – cote * miză – miză.

Spre exemplu, pentru cota de 1.5 se poate face următorul calcul – 1.5*100 lei – 100 lei de unde rezultă un câştig posibil de 50 de lei. Pentru cota de 2.00 calculul poate fi făcut similar, înlocuind 1.5 cu 2.99 şi va rezulta un câştig de 100 de lei.


Cum pot fi determinate cele mai bune cote pentru un eveniment specific?

Se pot compara cu uşurinţă cotele pentru cele mai importante evenimente sportive cu ajutorul aplicaţiilor special concepute. Toolurile oferite de agenţiile de pariuri afişează cele mai bune cote din România şi scot în evidenţă cea mai avantajoasă cotă pentru toate rezultatele. Cotele sunt cele care au rolul de a reflecta probabilitatea ca un eveniment să aibă loc şi de a exemplifica potenţialul câştig.


Ţinând cont de aceste informaţii este foarte important ca fiecare persoană să parieze în mod responsabil astfel încât să se obţină rezultatele dorite, fără pierderi majore. În acest scop, pentru un plus de siguranţă, se vor alege doar casele de pariuri serioase şi cu o bună reputaţie pe piaţă. De asemenea, este important de menţionat faptul că pariurile sunt disponibile în România şi în majoritatea statelor UE doar pentru persoanele majore.