monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Cuic: „Întotdeauna un meci între Cluj şi Sibiu este un derbi“

Baschetbaliştii de la „U“ Mobitelco BT speră să se impună şi în meciul de pe teren propriu cu rivala CSU Atlassib Sibiu. Sîmbătă se va disputa în Sala Sporturilor „Horia Demian“ derbiul Ardealului la baschet masculin, între „U“ Mobitelco BT şi CSU Atlassib Sibiu. Vicecampionii par favoriţi în această întîlnire, întrucît stau mult mai bine în clasament decît rivala lor de pe malul Cibinului. Sibienii au avut pînă acum un sezon foarte modest, aflîndu-se abia pe locul 12 după 15 meciuri jucate, la 3 puncte de locul 8, ultimul care asigură accederea în play-off-ul campionatului. Clujenii au cîştigat partida tur, disputată în luna octombrie, cu 61-58 şi speră să se impună şi în meciul de pe teren propriu, pentru a rămîne în lupta pentru locul 1 în sezonul regulat.

Bechtel vizează o nouă afacere în România

Compania americană Bechtel International şi alte două consorţii au trimis companiei EnergoNuclear scrisori de intenţie pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, a anunţat ieri Ministerul Economiei.

Propuneri: mall socio-educativ în turnul stadionului şi cămine studenţeşti la Akademia Center

Consilierii judeţeni PSD Dan Canta (foto) şi Teodor Pop-Puşcaş au prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, proiectele administraţiei judeţene pe care intenţionează să le susţină în acest an. Totuşi, cei doi au ţinut să atragă atenţia că o parte din ideile preşedintelui Consiliului Judeţean, Alin Tişe, nu sînt chiar pe placul lor. „Grupul PSD din Consiliul Judeţean susţine toate proiectele iniţiate în perioada 2000-2004. Majoritatea proiectelor iniţiate atunci sînt şi cele care s-au concretizat de-a lungul anilor. Stadionul, aeroportul, dezvoltarea parcurilor industriale, spitalul regional de urgenţă, Centrul Agro Transilvania, toate sînt proiecte iniţiate de PSD. Le susţinem pe toate şi ne manifestăm dorinţa să fie funcţionale cît mai repede”, a spus Teodor Pop-Puşcaş.

Localnicii din Roşia Montană se opun listării în patrimoniul UNESCO

Roşia Montană nu ar trebui înscrisă în patrimoniul UNESCO, susţin autorităţile şi localnicii din zonă. Aceştia i-au trimis o scrisoare deschisă Ministrului Culturii, Kelemen Hunor, în care se menţionează că demersurile Academiei Române şi a unor ONG-uri privind includerea Roşiei Montane în lista patrimoniului mondial UNESCO încălcă legea şi principiile autonomiei locale.

ACI a pierdut contestaţia pentru sala polivalentă

Sala Polivalentă va fi construită de firma sibiană Con-A, care a oferit cel mai bun preţ la licitaţia organizată de Primărie. Firma clujeană ACI, cea care se află în fruntea consorţiului ce construieşte “Cluj Arena”, a pierdut contestaţia depusă la Tribunalul Cluj împotriva soluţiei date de Primărie în cazul licitaţiei pentru execuţia sălii polivalente de 7.000 de locuri. Contractul a fost adjudecat în favoarea firmei sibiene Con-A, care a avut cel mai bun preţ la licitaţia organizată de Primărie.

Adrian Mutu ar putea rămîne fără salariu

Fiorentina vrea să nu-i mai plătească salariul atacantului Adrian Mutu, pînă în luna iunie, deorece românul a plecat de la antrenament fără să anunţe. Clubul Fiorentina a cerut suspendarea salariului atacantului român Adrian Mutu pînă în luna iunie, într-o plîngere înaintată Colegiului de Arbitraj al Ligii Profesioniste Italiene, după ce fotbalistul a părăsit un antrenament fără să ceară acordul antrenorului sau a conducerii clubului.

Populaţia, obligată prin lege să colecteze gunoiul selectiv

Firmele de salubritate vor fi obligate să nu mai amestece deşeurile în timpul transportului acestora, iar autorităţile locale vor trebui să introducă, în următorii cinci ani, sisteme de colectare separată, cel puţin pentru hîrtie, metal, plastic şi sticlă. Legea referitoare la regimul deşeurilor în ţara noastră va fi schimbată, fiind realizat deja un proiect de lege în acest sens. Potrivit documentului Ministerului Mediului şi Pădurilor, toţi operatorii economici, inclusiv firmele de salubritate, vor fi obligate să nu mai amestece deşeurile în momentul în care le preiau pentru transport. Cu alte cuvinte, hîrtia, plasticul şi sticla adunate în containerele speciale vor trebuie transportate obligatoriu separat, în caz contrar amenzile fiind între 10.000 şi 20.000 lei.

Sportivii clujeni cer sprijin deputatului Mircia Giurgiu

Sportivii de performanţă i-au cerut deputatului PDL ajutorul pentru a obţine anularea unui Ordin al Autorităţii Naţionale pentru Sport prin care se interzice dubla legitimare. Reprezentanţii sportului clujean au cerut sprijin deputatului Mircia Giurgiu pentru anularea unui Ordin pein care un sportiv nu mai poate reprezenta în competiţii decît un singur club. Antrenorul Lotului Olimpic de Judo al României, Florin Bercean, şi directorul CSS Viitorul Cluj, Alin Giurgiu, au explicat ieri că ordinul emis anul trecut, în luna decembrie, îi “alungă” pe sportivi.

Clujul caută investitori pentru aqua park

Complexul va fi construit în cartierul Grigorescu şi va cuprinde inclusiv o bază acoperită de tratament şi un hotel. Clujul ar putea avea în sfîrşit un aqua park, a anunţat ieri primarul Sorin Apostu. În acest sens, în şedinţa de Consiliu Local de săptămîna viitoare se va dezbate un proiect de hotărîre privind începerea demersurilor pentru găsirea un investitor care să construiască un aqua park în cartierul Grigorescu, în zona actualului ştrand Sun.

În Univers există cel puţin 100 de civilizaţii extraterestre

Comunitatea internaţională ar trebui să se pregătească pentru o apropiată întîlnire cu civilizaţiile extraterestre, a declarat Academia de Ştiinţe din Regatul Unit, la capătul unui studiu cu privire la existenţa vieţii în Univers, relatează BBC Online. “În baza cunoscutei ecuaţii Drake, care ajută la determinarea numărului de civilizaţii din galaxie şi posibilitatea venirii în contact cu ele, putem spune că, în fiecare moment, în Univers, există între 10 şi 100 de civilizaţii extraterestre”, a declarat unul dintre autorii raportului, profesorul scoţian Martin Dominik, de la St. Andrews University.

Cea mai mare gaură neagră, ar putea „înghiţi” Pămîntul...

Astronomii au descoperit o gaură neagră suficient de mare încît ar putea să „înghită” sistemul nostru solar. Din fericire, ea se află suficient de departe ca să nu fie un pericol pentru omenire. Gaura neagră M87 are o masă echivalentă cu cea a 6,8 miliarde de sori şi este cea mai mare descoperită pînă în prezent de oamenii de ştiinţă, informează Daily Mail. Gaura M87 s-a dovedit a fi de două ori mai mare decît credeau cercetătorii iniţial şi deschide posibilitatea descoperirii unor găuri negre de dimensiuni chiar mai mari, în următorii ani. Raza Schwarzschild - adica raza gravitaţională, sau de acţiune, din care nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa - a acestei găuri negre este de patru ori mai mare decît orbita planetei Neptun, potrivit descopera.ro.

NASA lanseză naveta Discovery pe 24 februarie

NASA a reglementat în final problema tehnică provocată de fisuri la rezervorul extern al navetei Discovery şi intenţionează să lanseze naveta pe 24 februarie, au anunţat responsabili ai agenţiei spaţiale americane. ”Considerăm că putem avea o lansare la 24 februarie”, a spus Mike Suffredini, directorul al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) într-o conferinţă de presă, citat de AFP. Dar “avem încă de lucru pentru a finaliza această dată”, a adăugat el, explicînd necesitatea de a coordona calendarul unor diferite activităţi ale ISS, dintre care cuplarea de un ATV, vehicul automat nelocuit de transport de marfă european urmînd a fi lansat de racheta europeană Ariane 5 de la centrul spaţial Kourou în Guyana Franceză.

Voleibaliştii Zaha şi Remeş au venit la „U“

Echipa de volei masculin a Universităţii Cluj s-a întărit cu doi sportivi legitimaţi pînă de curînd la CS Torpi Tîrgu Mureş, echipă exclusă din campionat de către FRV din cauza datoriilor. Cristian Zaha şi Dan Remeş (foto) au semnat ieri cu formaţia clujeană un acord valabil doi ani şi jumatate. Cei doi sînt încîntaţi că şi-au găsit repede o echipă care să-i legitimeze, după excluderea din Divizia A a celor de la CS Torpi, fostul lor club. „Am venit la Cluj deoarece sînt aproape de casă şi sînt la facultate aici, la Politehnică. Doresc să ajut această echipă cît pot eu mai bine şi sper să mă integrez cît mai repede“, a declarat Dan Remeş, care evoluează pe postul de secund. Voleibalistul din Zalău are 1.92 m şi a mai evoluat la echipele Explorări Baia Mare (2009-10), LPS Piatra Neamţ (2010) şi CS Torpi (2010).

Hermann Cuceritorul

Cel care a fost fizician, matematician şi inventator de geniu - Hermann Oberth - s-a născut la 25 iunie 1894, lângă Sibiu. Despre fondatorul astronauticii, biograful Hans Berth spunea: „A fost primul om (Hermann Oberth n.a.) care în legătură cu ideea unui zbor cosmic real a pus mâna pe rigla de calcul elaborând concepte şi proiecte de construcţie pe baza calculelor numerice”, iar noi am putea adăuga în spiritul adevărului că Oberth, alături de Ţiolkovski şi Goddard formează acel trio celebru al pionierilor zborului în cosmos.

Un nou număr „Numai U“

Ieri a apărut numărul 31 al revistei „Numai U“, periodic editat de CS Universitatea Cluj. Revista a fost distribuită gratuit aseară spectatorilor care au asistat la meciul de handbal feminin dintre „U“ Jolidon Cluj şi CSM Bucureşti. Fanii interesaţi mai pot primi exemplare înaintea meciului de baschet masculin dintre „U“ Mobitelco BT şi Atlassib Sibiu, care se va desfăşura sîmbătă, la ora 18, la Sala Sporturilor „Horia Demian“. „Numai U“ este o revistă scrisă în mare parte de studenţi de la facultăţile de jurnalism din Cluj Napoca, pe bază de voluntariat. Publicaţia promovează activităţile sportive ale CS Universitatea Cluj, al treilea club sportiv în ordinea performanţelor obţinute, fiind depăşit doar de bucureştenii de la Steaua şi Dinamo.

Voleibalistele se întăresc

Echipa de volei feminin a Universităţii Cluj a perfectat încă un transfer în acest început de an. Este vorba despre Ioana Vasinca, o jucătoare care a mai jucat pentru echipa studenţească şi care evoluează pe postul de principal. Voleibalista în vîrstă de 25 de ani a semnat un acord valabil pe un an. „Mă bucur că am revenit la Universitatea Cluj. Sper să mă integrez cît mai repede şi să ajut echipa pentru o clasare cît mai bună în campionat“, a declarat Ioana Vasinca. Totuşi, antrenorul Dănuţ Ciontoş nu este la fel de optimist precum noua sa elevă, dar se aşteaptă ca ea să facă faţă. „O să fie destul de greu pentru ea, deoarece a rămas în urmă cu pregătirea, dar pe parcurs sper să se integreze şi să recupereze cît mai repede terenul pierdut“, a declarat tehnicianul voleibalistelor. Vasinca are 1.8 m şi a mai trecut în carieră pe la echipele CSMU Craiova şi Ceccel Lelda Barcelona.

Bufniţă beată, ridicată de poliţie

Se pare că beţia la păsări este tot mai în vogă. După graurii alcoolici de la Constanţa, o altă zburătoare a exagerat cu licoarea bahică. O bufniţă care băuse prea mult schnapps din două sticle aruncate a fost găsită şi ridicată de poliţie „în stare de ebrietate“. Zburătoarei i s-a dat drumul de îndată ce s-a trezit din beţie, relatează cotidianul Der Spiegel. Poliţia germană a anunţat marţi că a găsit o bufniţă care părea că băuse prea mult din două sticle aruncate de Schnapps. „O femeie care-şi plimba cîinele a anunţat poliţia că o bufniţă stătea pe marginea drumului, fără să-i pese de maşinile care treceau foarte aproape de ea“, a declarat purtătorul de cuvînt al poliţiei din oraşul Pforzheim, din sud-vestul Germaniei. Bufniţa brună nu părea rănită, astfel că poliţiştii şi-au dat seama că era doar ameţită din cauză că băuse cam mult. În plus, bufniţa avea o pleoapă închisă, ceea ce o făcea să pară şi mai beată. „Nu se clătina şi nu mirosea a alcool, dar am găsit în apropiere două sticle de schnapps. Am dus-o la un specialist în păsări, care mai tratase înainte zburătoare în stare de ebrietate şi care i-a dat să bea multă apă“, a adăugat poliţistul. De îndată ce şi-a revenit, bufniţei i s-a dat drumul, mai scrie Der Spiegel. Vă reamintim că tot băutura a fost şi cauza morţii unui stol de grauri în această lună la Constanţa. Mai exact, experţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au descoperit că graurii au murit din cauza unei intoxicaţii etilice, după ce au mîncat borhot de struguri.

Giurgiu sare în sprijinul pensionarilor

Deputatul PDL Mircia Giurgiu cere transparenţă în ceea ce priveşte cheltuirea banilor „tăiaţi” din pensiile de peste 740 lei. Astfel, el a anunţat că va depune un proiect de lege pentru abrogarea articolului care prevede tăierea de 5,5%, din Ordonanţa de Urgenţă 107 din 2010 şi revenirea la situaţia de dinainte: „Aceasta pentru că vrem să ştim unde se duc banii. În spitale, pe medicamente, unde se duc? Vrem o mai mare transparenţă în acest sens”, a declarat Giurgiu. Vă reamintim că cei care aveau pensii mai mari de 740 de lei pe lună iau, de la începutul anului, pensii mai mici cu 5,5%. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, banii colectaţi (în jur de 1,4 miliarde de lei) intră în vistieria fondului de asigurări de sănătate şi sînt folosiţi mai ales pentru plata medicamentelor compensate. În total, potrivit estimărilor, peste două milioane de români sînt afectaţi de aceste modificări.            A.M.C.

Au fost închise „magazinele de vise“

„Magazinele de vise” din oraş au fost sigilate în urmă cu două zile, în urma unei iniţiative a Primăriei, alături de mai multe instituţii din Cluj. Potrivit primarului Sorin Apostu, s-a acţionat simultan, în echipe mixte, la trei puncte de lucru ale firmei Planto Calm SRL, situate pe strada Piezişă, pe B-dul Eroilor şi în incinta staţiei multifuncţionale „Minerva”. De asemenea, s-a acţionat şi la sediul firmei Legal Shop de pe strada Moţilor. După sigilarea magazinelor, Poliţia locală a început supravegherea non-stop a tuturor celor patru locaţii şi a reţinut ulterior şase tineri care au încercat să rupă sigiliile şi să pătrundă în magazine. Acţiunea a avut loc după ce, în urma unei hotărîri de Consiliu Local de la finalul anului trecut, în municipiul Cluj-Napoca s-a interzis comercializarea produselor „etnobotanice” pe o rază de 2.000 m faţă de unităţile de învăţămînt, lăcaşuri de cult şi alte instituţii religioase.     M. O.

„Măsură pentru măsură“ şi „Trei surori“, la Teatrul Maghiar

Pentru prima dată în acest an, pe scena Teatrului Maghiar din Cluj vor fi prezente spectacolele „Măsură pentru măsură“, de William Shakespeare şi „Trei surori“, de Cehov. Spectacolul „Măsură pentru măsură”, în regia lui Matthias Langhoff, va fi pus în scenă mîine, de la ora 18, la Teatrul Maghiar din Cluj. Matthias Langhoff, regizorul piesei „Măsură pentru măsură”, a debutat la Berliner Ensemble, dar abia după moartea lui Brecht, pe cînd teatrul era condus de văduva sa, actriţa Helen Weigel. „Autor al unor creaţii radicale şi incitante, Langhoff este recunoscut şi pentru rigoarea sa extremă, foarte necesară dacă ţinem cont că scena spectacolelor sale e plină de semne şi referinţe diverse – de la proiecţii multimedia, film, aluzii la alte creaţii teatrale, fotografii, şi pînă la decoruri şi costume extrem de complexe”, scrie criticul de teatru Mirella Patureau. Săptămîna viitoare, iubitorii de teatru vor putea urmări piesa „Trei surori”, în regia lui Gábor Tompa, spectacolul urmînd să aibă loc miercuri, de la ora 19, pe scena Teatrului Maghiar. Piesa a cîştigat în 2008 premiul UNITER pentru „Cel mai bun spectacol“ şi „Cea mai bună regie“ (Gábor Tompa). „Trei surori mă preocupă din punctul de vedere al problematicii mîntuirii. Conform acesteia, surorile sînt trei proiecţii ale unei singure imagini feminine: cea a fetei, a femeii şi a mamei – acestea trebuie să rămînă unite ca supravieţuirea lor să fie posibilă”, a spus regizorul Gabor Tompa. Ambele spectacole beneficiază de supratitrare în limba română iar biletele pot fi achiziţionate zilnic la casieria teatrului, între orele 10-13 şi 16.30-18.30, precum şi online de pe biletmaster.ro.

Rosal şi Brantner îşi încalcă teritoriile

Cele două firme care se ocupă de salubrizarea oraşului îşi „fură“ una alteia gunoaiele. Viceprimarul Laszlo Attila (foto) a declarat ieri că încă se lucreaza la rezolvarea problemelor legate de situaţia delimitării teritoriului fiecărei dintre cele două firme, Rosal Grup şi Brantner Vereş, care se ocupă în acest moment de ridicarea gunoiului menajer din oraş.

Bani pentru Spitalul Clujana

Viceprimarul Laszlo Attila a declarat ieri că Primăria va avea grijă ca Spitalul Clujana, preluat anul trecut, să funcţioneze la parametrii normali şi anul acesta. Viceprimarul Clujului a răspuns astfel recomandărilor ministrului Sănătăţii, care le atrăgea atenţia autorităţilor locale să aloce măcar 3% din bugete pentru partea de servicii medicale. „Anul trecut, cînd am preluat Spitalul Clujana, am explicat că vom interveni cînd va fi nevoie, cu condiţia să se reducă costurile şi să crească eficienţa actului medical. Am intervenit şi ca cei de la Casa de Asigurări de Sănătate să se asigure de datoria care le revine. Noi avem regulile noastre, iar eforturile sînt considerabile”, a ţinut să precizeze Laszlo Attila.          M. O.

Bani europeni pentru promovarea oraşului

Primarul Sorin Apostu a anunţat că săptămîna aceasta a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul din fonduri europene “La pas prin oraşul comoară”. Proiectul are o valoare de peste 830.000 de lei şi îşi propune promovarea turistică a Clujului. Astfel, printre obiectivele ce vor fi promovate prin intermediul acestui proiect se numără Grădina Botanică, muzeele din oraş sau centrul istoric. Concret, implementarea proiectului “La pas prin oraşul comoară” presupune promovarea online a Clujului, editarea de broşuri şi participarea la diverse tîrguri de turism, naţionale sau internaţionale. Primarul Sorin Apostu a precizat că acest proiect va putea fi implementat şi cu ajutorul unui alt proiect european, care presupune eficientizarea relaţiilor cu cetăţeanul prin intermediul unei platforme online.     M. O.

Mai puţine gaze cu efect de seră

Cluj-Napoca va adera în acest an la Convenţia Primarilor, o platformă europeană care intermediază transferul de informaţii şi know-how între comunităţi. Potrivit primarului Sorin Apostu, la această Convenţie aderă administraţiile locale care susţin punerea în aplicare a politicilor energetice durabile ale Uniunii Europene. Europa şi-a propus ca pînă în 2020 să aibă o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20%, prin creşterea eficienţei energetice şi acoperirea a cît mai mult din necesarul energetic prin folosirea surselor regenerabile. Primarul a explicat că intrarea în Convenţia Primarilor se face prin asumarea, prin hotărîre de Consiliu Local, a acestui deziderat, urmînd apoi înscrierea municipiului la Comisia Europeană. În Convenţia primarilor au intrat pînă acum 2.160 de primari, din 42 de ţări. Pe parcursul anului 2011 urmează redactarea unui inventar al emisiilor de dioxid de carbon (CO2) - Baseline Emission Inventory (BEI), document care permite, prin strîngerea de date şi informaţii specifice, să se realizeze pentru oraşul respectiv un diagnostic privind sectoarele care emit cel mai mult CO2 şi care indică soluţii. Alte 21 de oraşe din România s-au înscris în Convenţia Primarilor, printre care Timişoara, Bistriţa, Baia Mare şi Braşov.     M. O.

Bugetul Clujului se votează săptămîna viitoare

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2011 urmează să fie votat de consilierii locali în şedinţa ordinară de marţi, 25 ianuarie, a anunţat primarul Sorin Apostu. Anul acesta, municipiul va avea un buget general de 970,6 milioane de lei şi un buget local de aproape 850 de milioane de lei. Primarul a precizat că anul acesta, 37% din bugetul municipiului va fi destinat investiţiilor. Concret, 377,1 milioane de lei vor merge înspre proiectele de investiţii. Printre priorităţile municipalităţii în acest an se numără continuarea programului de asfaltări de străzi şi alei, finalizarea de locuinţe sociale, extinderea iluminatului public, dar şi construirea de noi parkinguri în cartiere.     M. O.

“Studenţii” trag tare în cantonament „pentru binele echipei“

Jucătorii Universtităţii Cluj pregătesc returul Ligii 1, în cantonamentul din Antalya. Elevii tehnicianului Ionuţ Badea trag tare la antrenamente, dorind să-şi îmbunătăţească condiţia fizică. Ieri dimineaţă „studenţii“ au efectuat o sesiune de pregătire intensă, epuizantă, însă utilă, după cum a declarat golgheterul echipei, Claudiu Niculescu.

Moldovenii şi tunisienii, cei mai mulţi străini din Cluj

Cei mai mulţi străini care locuiesc temporar sau permanent în Cluj-Napoca sînt moldoveni, tunisieni şi turci. Potrivit Serviciului pentru Imigrări Cluj, în municipiu locuiesc 907 persoane din Republica Moldova, 811 din Tunisia şi 334 din Turcia. Acestora li se adaugă şi persoane de alte cetăţenii, numărul străinilor din oraş fiind de aproape 3.400. „La sfîrşitul anului 2010, în evidenţa serviciului se află un număr total de 3.399 cetăţeni străini din state terţe, din care 3.243 cu rezidenţa temporară şi 156 cu rezidenţa permanentă”, a declarat comisarul şef de poliţie, Marius Luduşan, şeful Serviciului pentru Imigrări Cluj.

356 străini au locuit anul trecut ilegal în Cluj-Napoca

526 de străini au fost depistaţi anul trecut în situaţii ilegale, din care 356 au fost descoperiţi cu acte de şedere ilegale în Cluj-Napoca. O parte din ei au fost puşi în legalitate, iar alţii au fost expulzaţi de pe teritoriul ţării noastre. „Persoanele în cauză au fost sancţionate contravenţional, fiind aplicate amenzi contravenţionale în sumă totală de 234.900 lei şi 23 avertismente”, a afirmat comisarul şef de poliţie Marius Luduşan, şeful Serviciului pentru Imigrări Cluj. Îndepărtarea de pe teritoriul României s-a realizat în 125 de cazuri, din care 117 prin emiterea de decizii de returnare, iar în 8 cazuri prin returnarea sub escortă. De asemenea, 14 persoane străine nu mai au dreptul să intre în România. Reprezentanţii Serviciului pentru Imigrări Cluj au depistat anul trecut şi 15 străini care munceau fără forme legale în Cluj-Napoca, fiind sancţionate 7 societăţi comerciale în cadrul cărora erau angajaţi sau detaşaţi cetăţenii străini.     G. D.

Tratament medical în UE, indiferent de naţionalitate

O directivă adoptată ieri de Parlamentul European întăreşte dreptul pacienţilor de a avea acces la tratament medical pe cuprinsul întregii Uniuni Europene şi de a li se rambursa o parte din costurile acestui tratament, potrivit Hotnews. Atfel, pacienţii care călătoresc într-o altă ţară europeană se vor bucura de drepturi egale cu cetăţenii acelei ţări. Directiva recunoaşte dreptul pacienţilor de a se trata în altă ţară din UE fără obligaţia unei autorizaţii precedente sau a altor formalităţi. La întoarcerea în ţară pacienţilor le va fi rambursată o sumă egală cu cea pe care ar primi-o pentru acelaşi tip de serviciu medical în ţara lor de origine. Şi reţetele medicale emise într-o ţară UE vor fi recunoscute în ţara de reşedinţă a pacientului şi viceversa.

Unele instanţe vor fi desfiinţate

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, ieri, la Timişoara, că o serie de instanţe şi unităţi de parchet din ţară trebuie desfiinţate, deoarece au un volum foarte redus de dosare în lucru, nu au schema de personal asigurată, iar calitatea actului de justiţie de aici lasă de dorit, potrivit Agerpres. El a mai adăugat că înainte de a se discuta despre soarta judecătoriilor şi, în general, a instanţelor care se desfiinţează, se va analiza cum au luat fiinţă aceste instanţe, cine a propus înfiinţarea lor, de ce s-a propus aceasta şi dacă s-au făcut evaluări.

"Căpşunarii" migrează către ţările nordice

Dacă pînă acum lucrătorii români au căpătat denumirea de "căpşunari" din cauza migraţiei masive din anii trecuţi la cules de căpşune în Spania, în prezent românii se pot duce tot la cules de căpşune, dar în Danemanca. Angajatorii din această ţară au anunţat că vor să angajeze 200 de români care să lucreze în agricultură, pentru un cîştig de maximum 15 euro pe oră. Selecţia se face prin Agenţia Naţionala pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), care organizează în data de 10 martie o bursă de joburi, informează www.incont.ro.

Românii, cei mai numeroşi imigranţi din UE

Imigranţii români, în număr de 384.000, au fost cel mai numeros grup de imigranţi care au sosit în statele membre UE în 2008, informează un comunicat al Eurostat. Dintre cele două milioane de imigranţi care au intrat în 2008 în UE, românii au fost cei mai numeroşi (384.000), urmaţi de polonezi (266.000) şi bulgari (91.000). Destinaţiile preferate ale românilor, conform Eurostat, au fost Italia şi Spania. Spre Italia s-a îndreptat 46% dintre românii care au emigrat către un alt stat membru UE, iar spre Spania au plecat 19% dintre emigranţii români. În ceea ce îi priveşte pe polonezi, 45% dintre aceştia, respectiv 120.000 de persoane, au preferat Germania. Statele care au înregistrat mai mulţi emigranţi decît imigranţi au fost, în 2008, România, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia, Germania şi Polonia.     Agerpres

Prinsi la furat

 Agentii de siguranta publica din cadrul Politiei Municipiului Sebes au prins marti noaptea la ora 23.20 în flagrant, în interiorul unei locuinte din Sebes, pe C. M. I., de 22 de ani, Z. C.C. de 21 de ani si pe B.C.C., de 21 de ani, toti din localitate. Din primele cercetari efectuate de politisti, a rezultat faptul ca, în urma unei întelegeri prealabile, cei 3 au patruns în curtea locuintei prin taierea gardului împrejmuitor si prin efractie au patruns în casa, de unde au încercat sa sustraga mai multe bunuri electrocasnice, moment în care au fost surprinsi de catre agentii de siguranta publica. Cercetarile sint continuate fata de cei 3 suspecti sub aspectul comiterii infractiunii de tentativa de furt calificat.

Cercetati pentru furt si distrugere

 Politistii de investigatii criminale din cadrul Politiei Municipiului Blaj au identificat principalii suspecti de comitere a 2 infractiuni de furt din autoturisme si a unei infractiuni de distrugere, în legatura cu care au fost sesizati la data de 15 ianuarie. Din primele cercetari efectuate de politisti a rezultat faptul ca P.D.F., de 16 ani, O.D.C., de 21 de ani si S.A.F., de 17 ani, toti din Blaj, în perioada 13 ianuarie au patruns prin efractie în interiorul a doua autoturisme parcate pe raza municipiului Blaj, de unde au sustras doua CD playere, iar în data de 15 ianuarie au distrus portiera unui alt autoturism ce era parcat pe raza municipiului Blaj. Cele doua CD playere au fost recuperate si restituite pagubitilor, iar cercetarile sint continuate sub aspectul savirsirii infractiunilor de ,”furt calificat” si “distrugere “.

Nici o sansa

 Protestele soferilor nu vor duce la scaderea preturilor carburantilor din benzinarii. Pozitia apartine reprezentantilor principalilor comercianti de combustibili. In replica soferii anunta ca isi vor continua protestele.  

Mai scumpe

 Cei trei mari producatori de tutun din Romania au majorat pretul tigarilor cu 0,3 lei pe pachet. Principalul motiv invocat este cresterea costurilor. Noile preturi vor intra in vigoare incepind cu data de 26 ianuarie.     

Audiente la PNL Alba Iulia

 Biroul Permanent Municipal (BPM) al PNL Alba Iulia îsi continua si în 2011 activitatea de acordare a unui sprijin problemelor ridicate de cetateni. BPM al PNL Alba Iulia, prin departamentul juridic, organizeaza audiente pe probleme juridice, începind cu data 20 ianuarie 2011, ora 17:00, la sediul PNL din Alba Iulia, Str. Zorilor Nr. 28, Tel 0258/810911, în prima si în a treia zi de joi din fiecare luna. Este important de subliniat ca toate aceste întilniri se vor desfasura cu titlu gratuit, fiind sustinute de juristi si economisti din cadrul PNL Alba Iulia.

Ocna Mures, subiect de contre politice

 Primvicepresedintele PDL Alba, Ion Dumitrel, a vorbit, intr-o conferinta de presa, despre motivele care au dus, in opinia sa, la situatia dramatica cu care se confrunta orasul Ocna Mures. Totodata, el a raspuns acuzatiilor care i-au fost aduse de catre deputatul PSD de Alba, Radu Coclici. “Dupa cum stiti, de citiva ani de zile, Ocna Mures a avut probleme si ma refer la UPSOM. Daca cineva, de ani de zile, s-a implicat pentru a tine in functiune aceasta societate au fost reprezentantii PDL, parlamentari si citiva din cei care nu sintem parlamentari, dar avem pozitie publica importanta. Eu nu o sa intru in discutii. S-a spus in presa ce am facut noi? Dupa cum stiti, nimeni nu poate sa oblige o societate privata sa faca ceea ce nu doreste”, a declarat Ion Dumitrel.In opinia sa, marele rau a fost facut atunci cind societatea UPSOM a fost privatizata. “Nu pe timpul PDL-ului s-a privatizat de maniera in care s-a facut UPSOM-ul, ci pe timpul PSD-ului. Iar pentru ca unul care a ajuns si el intimplator deputat face referire la numele meu, vreau sa va spun ca nu intru in polemica si in discutii cu el. Daca primarul de la Ocna Mures si conducatorul UPSOM au ceva sa-mi reproseze mie, sa o faca ei si sa putem sa facem impreuna o discutie publica, sa vedem ce am facut fiecare atita timp cit legislatia ne-a permis. Poate ca s-a facut mult mai mult decit legislatia ne permitea”, a declarat primvicepresedintele PDL Alba. Acuza “o stare”El este de parere ca Radu Coclici s-a aflat intr-o anumita “stare” in momentul in care a scris comunicatul remis presei. “Nu pot sa raspund unui parlamentar care nu stiu in ce stare era cind a semnat acest articol, nu stiu daca era in aceeasi stare ca in ziua in care a trimis, la prieteni, de Craciun, urmatorul mesaj: <Sarbatoarea invierii mintuitorilor sa va aduca in suflete speranta innoirii si a dragostei pentru dreptate si frumos, sanatate si bucurii. Hristos a inviat!>. Da, trimis de Craciun. Nu mi l-a trimis mie, l-a trimis unui prieten la consiliul judetean, care cind m-a vazut revoltat de ce spune un astfel de om, mi-a spus nu te supara d-le presedinte ca a fost la fel cum a fost de Craciun, cu mesajele de Pasti. Atit am de spus si orice ar spune nu mai am de comentat. Acesta este acest deputat, care afla sprijinul pe care parlamentarii nostri l-au dat la diverse comune sau chiar la biserici se duce si minte cu nerusinare <vezi ca eu ti-am dat banii>. Nu am ce raspunde unui astfel de om, insa in ceea ce-i priveste pe locuitorii Ocna Muresului trebuie sa stie eforturile pe care le-am depus noi, de ani de zile, pentru a putea sa reparam ceea ce altii au stricat. A fost disponibilitate si exista in continuare la Ministerul Economiei, de asemenea la Romgaz, toata lumea doreste sa sprijine - si ma refer la institutiile de stat-, dar nu poti sa obligi o firma privata sa se angajeze la ceea ce nu vrea. Aceasta este din nefericire situatia”, a conchis Dumitrel.                                

Un an reusit pentru muzeul albaiulian

 “Am reusit sa ne mentinem din punctul de vedere al expozitiilor, al proiectelor si programelor cistigate. Ca si numar de vizitatori, am scazut doar cu circa 200, ceea ce nu este semnificativ. Din pacate, am scazut ca si numar de santiere arheologice de salvare, pentru ca aceasta este situatia economica in momentul de fata. Am avut 40 in 2009, iar in 2010 am avut 30. Dar se pare ca se invioreaza piata. Deja avem patru contracte pe care va trebui sa le punem in practica atunci cind va permite vremea”, a declarat directorul muzeului albaiulian, Gabriel Rustoiu. El a precizat ca veniturile extrabugetare au scazut de la 5,2 miliarde de lei vechi in 2009, la circa 4,6 miliarde de lei vechi in 2010, principala cauza fiind reducerea numarului de santiere arheologice, acestea fiind direct influentate de piata imobiliara care anul trecut a fost aproape blocata de criza economica. Au crescut in schimb veniturile obtinute din vinzarea la stand, pentru ca s-a diversificat oferta de produse, cele din bilete si cele din contractele de restaurare a cartilor si documentelor vechi.O parte din banii obtinuti din surse extrabugetare au fost folositi pentru functionarea muzeului, dar s-au facut si investitii. “Ne-am platit o parte din salarii, curentul, gazul si am cumparat dotari, am facut investitii. Am luat o etuva noua la centrul de restaurare carte, pentru ca cea veche era stricata si am luat o masa de lucru de curatare carte in volum nedesfacut. Noi desfaceam cartea. Pierdeam timp si crestea pretul. Asa, scade pretul cu vreo 30% chiar. N-am luat instalatia de exaustare, dar o luam anul acesta”, a precizat directorul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia. De altfel, Centrul de restaurare a cartii vechi a adus bani inclusiv din proiecte educationale. “Am avut in pregatire la carte, de exemplu, restauratori de la muzeul din Oradea, dar am avut si trei italieni care au venit sa se pregateasca la noi, ceea ce spune multe despre valoarea centrului de carte veche”, a mentionat Gabriel Rustoiu. El a precizat ca italienii au stat trei saptamini si au platit o mie de euro pentru curs. Acest curs este deschis, in principiu, oricui vrea sa invete citeva dintre tainele restaurarii cartilor. OptimismConducerea institutiei muzeale priveste cu optimism anul 2011. “Daca deja au aparut patru contracte pentru santiere arheologice de salvare sint optimist. Chiar si al veniturilor, mai ales daca se incepe si lucrul la autostrada”, a declarat Gabriel Rustoiu. El crede ca cele mai mari realizari ale anului trecut au fost vizibilitatea in presa - 811 aparitii in 2010, fata de 430 in 2009, vizibilitatea pe internet, institutia avind acum profil pe facebook, blog si blog de arheologie in engleza care este vizitat de oameni din diferite tari. “Cea mai importanta este aceasta vizibilitate, dar si ca am reusit sa cream anumite evenimente care au avut succes. Ma refer la Noaptea Muzeelor - au venit o mie de oameni in trei ore, nu ma asteptam pe ploaia care era atunci sa vina o mie de oameni- faptul ca am reusit sa ne cream niste tinute pe care le vom folosi la diferite evenimente si ca am reusit sa facem mai mult decit ne-am propus. Ne-am propus sa realizam 11 expozitii si am facut 46”, a aratat direcorul muzeului.Investitii necesareExista insa si probleme care treneaza de ani de zile, iar cauza o reprezinta lipsa banilor. “Da, intr-adevar, sint probleme care nu sint rezolvate, cea mai importanta fiind drenul la muzeu. Ca sa putem sa incepem reorganizarea muzeului, trebuie sa rezolvam aceasta problema. Avem nevoie de 12 milioane de euro pentru dren, centrala termica si reorganizarea expozitiei de baza. Speram ca vom reusi sa cistigam un proiect pe axa 5.1, care se redeschide in 2013, pentru ca numai prin proiecte cistigate putem obtine banii. Banii de la buget sint foarte greu de obtinut. Doar Muzeul Brukental a reusit, dar in contextul <<Sibiu, capitala europeana>> si Muzeul Antipa, dar acolo e altceva. In municipiul Bucuresti 12 milioane de euro nu inseamna nimic (...) Intii trebuie sa reusim sa rezolvam problema cu cladirea. Avem probleme cu cladirea, care este veche. De-a lungul timpului s-au ridicat trotuarele ceea ce creeaza probleme cu umiditatea. Daca ai cladirea buna, dupa aceea incet incet poti sa modifici expozitia”, a mai spus Gabriel Rustoiu. El a precizat ca schimbarile ar urma sa fie majore, in urma acestei investitii, planul fiind ca intreaga expozitie de baza - care este veche din 1977 - sa fie reconceputa dupa standardele europene actuale. Cifrele anului 2010- 46 de expozitii organizate, dintre care doua au avut caracter international- 5 simpozioane si conferinte, dintre care trei cu caracter international- 461.834 lei din venituri extrabugetare- 19 proiecte de cercetare derulate, dintre care: doua internationale, doua finantate de MEC, trei de MCPN, doua din fonduri private si patru de partenerii proiectelor- 9 proiecte edicationale derulate- 12 lansari de carte- 10 spectacole de teatru si muzica- 811 aparitii in presa scrisa

Fermieri cu ?jalba in protap? la DSVSA Alba

 Presedintii unui numar de 17 asociatii de crescatori de animale, in special din zona Muntilor Apuseni, si-au manifestat la inceputul acestei saptamini nemultumirea vis a vis de modul in care se desfasoara operatiunea de identificare a animalelor in vederea primirii de subventii. Nemultumirea a fost generata de prevederile Ordonantei nr. 23/2010 care precizeaza ca identificarea animalelor se poate face de asociatiile crescatorilor de animale sau de catre medicii veterinari concesionari, fiecare revendicindu-si întiietatea. Fermierii sint suparati ca nu-si pot depune cererile de subventie pina la termenul limita, de 21 ianuarie, deoarece viteii fatati recent nu au fost identificati, iar actele depuse de presedintii asociatiilor nu sint acceptate de DSVSA Alba. Reprezentantii DSVSA Alba au precizat la rindul lor ca tabelele nu sint conforme cu cerintele ordonantei, deoarece nu este exclusa posibilitatea ca unii dintre membrii asociatiilor sa vrea ca identificarea animalelor lor sa fie facuta de catre medicul veterinar. La insistentele prefectului Stefan Bardan prezent la discutii, cele doua parti au convenit ca presedintii asociatiilor sa legalizeze tabelele cu membrii lor, urmind ca acestea sa fie folosite pentru identificarea animalelor. S-a aratat de asemenea ca în cazul în care vor exista proprietari care doresc ca medicii veterinari sa realizeze crotalierea, acestia vor fi exclusi din asociatii.               

Liberalii string semnaturi pentru spital

 În perspectiva restructurarii sistemului sanitar din judetul Alba si a posibilitatii de reorganizare si transformare a Spitalului Orasenesc, PNL Cugir a demarat începind de miercuri, 19 ianuarie, o campanie de stringere de semnaturi pentru mentinerea unitatii medicale din localitate. Locuitorii din Cugir vor avea posibilitatea sa îsi exprime parerea în legatura cu aceasta problema care îi afecteaza în mod direct, prin faptul ca le limiteaza accesul, pe plan local, la serviciile medicale de specialitate. Cugirenii care împartasesc convingerea liberalilor ca Spitalul Orasenesc Cugir trebuie mentinut pot semna pe listele puse la dispozitie la sediul PNL Cugir din strada Victoriei, nr. 9.Demersul liberalilor cugireni are la baza principiul autonomiei locale potrivit caruia comunitatea locala are dreptul de a decide atunci cind e vorba de interesul cetatenilor. De aceea, îi invitam pe locuitorii Cugirului sa îsi exprime sprijinul pentru pastrarea Spitalului Orasenesc Cugir, semnind listele de sustinere, astfel încit factorii de decizie de la nivel judetean sa înteleaga importanta pe care o are unitatea medicala din orasul Cugir. 

Spitalul din Cugir nu este pe lista neagra a ministerului

 Spitalul Orasenesc Cugir nu se încadreaza în criteriile care stau la baza reorganizarii sau transformarii spitalelor considerate nerentabile de catre Ministerul Sanatatii. Saptamina trecuta, primarul localitatii Cugir, Adrian Teban, s-a deplasat la Bucuresti, unde a discutat despre posibilitarea desfiintarii spitalului din Cugir cu subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, dr. Raed Arafat. „Din ceea ce ni s-a prezentat, se pare ca Spitalul Orasenesc Cugir nu se afla pe nici o lista a ministerului cu unitatile medicale propuse a fi reorganizate sau transformate. Potrivit subsecretarului de stat la întocmirea listei s-a tinut cont de anumite criterii, cum ar fi distanta unitatii medicale fata de municipiu si numarul insuficient de medici care activeaza în cadrul spitalului. Întrucit Cugirul se afla la o distanta de circa 40 de km fata de Alba Iulia, iar majoritatea sectiilor importante sint deservite de medici specialisti, nu exista motive pentru ca Ministerul Sanatatii sa dispuna desfiintarea unitatii medicale din localitate” a declarat primarul Cugirului.La mina CJ Alba si a Casei de SanatateDin spusele primarului, în momentul de fata, cei care pot decide soarta spitalului din Cugir sint institutiile judetene competente. Reprezentantii Prefecturii, ai Consiliului Judetean si ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate fac o analiza a sistemului de sanatate din judet, urmind a stabili care sint spitalele nerentabile, ce vor fi propuse spre reorganizare. Primarul Cugirului si-a exprimat speranta ca Spitalul din Cugir nu se va regasi în rindul acestor unitati.”În urma discutiilor avute, la initiativa senatorului, Alexandru Peres, cu factorii decizionali de la judet, am ajuns la concluzia ca Spitalul Orasenesc Cugir se încadreaza în bugetul care urmeaza a fi decontat de CAS Alba, cu conditia reducerii cheltuielilor de personal. Împreuna cu conducerea spitalului, autoritatea publica locala si-a asumat aceasta responsabilitate de a se încadra în sumele aprobate de CAS Alba.” a precizat edilul sef al Cugirului.În concluzie, primarul a lasat sa se înteleaga ca daca exista vointa politica cresc sansele ca spitalul din Cugir sa fie o unitate medicala care sa functioneze în conditii optime. 

CJ Alba nu raspunde de spitalele din judet

 Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, s-a vazut nevoit sa vina cu unele precizari, intr-o conferinta de presa, legate de spitalele din judet, mai exact de cine este responsabil in legatura cu soarta acestora. Precizarile au fost facute dupa ce Consiliul Judetean Alba a fost acuzat ca ar avea legatura cu eventualele propuneri de comasare sau desfiintare a unor spitale. “Pozitia Consiliului Judetean Alba si a presedintelui CJ in ceea ce priveste situatia cu spitalele din judetul Alba este una foarte clara si anume: administram Spitalul Judetean Alba si Spitalul TBC Aiud. Atit. Restul, ce se intimpla este responsabilitatea primarilor si consiliilor locale care administreaza spitalele respective. Daca si le-au pregatit sau nu pentru viitor, este responsabilitatea lor in fata locuitorilor oraselor respective”, a declarat Ion Dumitrel. In acest context, el a laudat administratiile din Blaj si Abrud, spunind ca este o diferenta foarte mare intre ce erau aceste spitale in trecut si ce sint acum, inclusiv din punctul de vedere al atragerii unor cadre medicale foarte bune. “Celor care striga si se pling ca un spital este in pericol, le transmit ca nu si-au facut treaba. Asta ca sa lamurim odata pentru totdeauna care este implicarea lui Dumitrel in spitalele din judetul Alba: este Spitalul Judetean Alba si TBC Aiud. Daca legislatia ar da atributii consiliului judetean, am putea sa facem analize profesioniste si sa ne spunem un punct de vedere si sa luam atitudine. Atita timp cit nu avem atributii, nici nu ne bagam in problemele acestea”, a conchis presedintele CJ Alba.                   

Daca nu, ia-ti Cartela Frog si vorbesti nelimitat cu prietenii

 Ai auzit de cea mai avantajoasa oferta de pe piata? Esti tânar, nelinistit, modern, activ si îti place sa încingi telefonul vorbind, dar si sa îl folosesti ca pe un portal de comunicare si divertisment? Frog este un nou brand dedicat tinerilor ca tine. El nu vine singur, ci cu un pachet avansat de comunicare. Pe lânga ofertele de voce si text, Frog aduce beneficii atractive si interesante, care îti fac viata mai usoara si mai palpitanta. Stai sa vezi: dupa ce activezi Cartela Frog, cu o reîncarcare de cel putin 4 euro, poti beneficia de un bonus de 48 de euro (1 euro bonus/luna pentru o perioada de 48 de luni, primit la prima reîncarcare de minim 4 euro, în cadrul lunii respective). În plus, îti poti activa extraoptiunea care merge dincolo de pachetele traditionale ce includ servicii de voce si SMS, oferind solutii avansate de comunicare, într-un singur pachet: navigare nelimitata pe Internet de pe telefonul mobil prin intermediul serviciului web'n'walk, 15 MMS-uri incluse catre utilizatorii Frog si  COSMOTE, notificari gratuite atât de la, cât si catre Twitter, serviciul Muziton. Si asta nu e tot. La astea se adauga: apeluri nelimitate de voce si SMS-uri în grupul Frog, 1000 de minute si 1000 SMS-uri catre COSMOTE, 70 minute si 70 SMS-uri catre alte retele nationale. Pentru doar 6 euro credit.Ca sa stii daca prietenul tau este tot Frog, poti verifica acest lucru fie prin accesarea standard a canalelor Self Care (1234 / *100#), fie prin formarea numerelor scurte 777 / *777#. Si ai acces la toate metodele si valorile de reîncarcare, deja disponibile pentru Cartela COSMOTE.Zi si tu ca nu e super oferta?!! Cum sa-i rezisti? Iar acesta este doar începutul. Sub umbrela Frog vor mai fi lansate multe alte surprize incitante. Ramâi pe faza!Mai multe informatii sunt disponibile pewww.cosmote.ro.

Centura Sebesului, tot mai aproape...

 “Referitor la by-pass-ul ocolitor Sebes, pe tronsonul de autostrada Orastie-Sibiu, pot sa va spun ca pina la mijlocul lunii februarie,va fi finalizata procedura de licitatie a lucrarilor de proiectare si de executie, urmind ca imediat dupa acest eveniment lucrarile pe autostrada sa inceapa”, a anuntat intr-o conferinta de presa deputatul PDL de Alba, Clement Negrut. Trebuie sa inceapaDeputatul a raspuns si criticilor la adresa sa legate de faptul ca a fost un sustinator al variantei consiliului local si acum sustine aceasta noua varianta. “Pe mine nu ma intereseaza cum se cheama: ca-i centura, ca-i autostrada. Problema asta trebuie rezolvata. Este o problema de importanta, zic eu, nationala si de importanta vitala pentru judetul Alba. Nu numai pentru Sebes, deja a devenit de importanta pentru judetul Alba. Am vazut cu totii ce inseamna sa avem un blocaj auto cind s-a lucrat la podul de la Partos (...) Cred ca este primordial ca acest proiect sa fie pus in practica sau cel putin sa inceapa in prima jumatate a acestui an lucrarile pe tronsonul de ocolire Sebes. Finantare exista, banii sint europeni, expropierile au inceput, nu mai sint impedimente. Procedurile de licitatie, prin modificarea legislatiei vor fi mult mai scurte, termenele de atac la fel, nu mai avem cum justifica atit noi, cit si guvernul nepunerea in practica a acestui obiectiv”, a conchis Clement Negrut.“Acest tronson, aceasta portiune care ne priveste pe noi este cuprinsa intr-un tronson distinct in cele patru in care sint impartiti cei 82 de kilometri Orastie-Sibiu si am avut deja discutii preliminare. Vom continua toti factorii responsabili la nivel politic si administrativ sa facem demersuri sa se demareze lucrarea pe acest tronson care ne intereseaza pe noi, cu by-pass-ul Sebes. Avem certitudinea ca acest lucru se va intimpla” spune Clement Negrut.

Bani elvetiei pentru spitalul din Abrud

 Spitalul din Abrud este prima unitate din Regiunea Centru care beneficiaza de fonduri Regio pentru reabilitare si modernizare. Investitia se deruleaza de anul trecut si are o valoare de 2 milioane de lei. Mai mult decit atit, spitalul din orasul din Apuseni va fi modernizat în acest an cu sprijin financiar din Elvetia. Imobilul va fi izolat termic, iar fiecare dintre cele trei corpuri ale unitatii medicale va fi dotat cu centrala termica. Potrivit primarului Tiberiu Ratiu, investitia se ridica in total la 2 milioane de lei, din care suma nerambursabila este de 90 la suta. Restul banilor vor fi alocati de la Guvern si de la bugetul local. Primarul Tiberiu Ratiu a declarat ca administratia locala a primit aceasta finantare prin intermediul Ministerului Dezvoltarii Regionale, care administreaza programul denumit Fondul de Contrapartida, program prin intermediul caruia Guvernul Elvetiei acorda finantari nerambursabile în scopul modernizarii unor cladiri publice, în special spitale. De serviciile personalului medical de la spitalul din Abrud beneficiaza anual 15.000 de oameni.

Promovare pentru Alba Iulia

 Revista World Heritage va gazdui in urmatorul numar un material amplu de prezentare a municipiului. Revista, care va aparea in peste 70.000 de numere, va fi distribuita in cele mai mari orase ale lumii prin intermediul companiilor aeriene si nu numai. Nu toti consilierii au fost insa de acord cu aceasta investitie. Unii dintre ei au considerat ca este o cheltuiala prematura, si ca o astfel de promovare trebuie facuta numai dupa finalizarea investitiilor din zona istorica. Revista internationala este editata in limba engleza, franceza si spaniola si se distribuie prin reteaua UNESCO in intreaga lume, ajungind in ambasade, muzee, institutii de cultura si stiinta si operatori de turism.Numarul revistei in care este promovata Alba Iulia va aparea la sfirsitul lunii ianuarie. “Identitatea turistica a municipiului Alba Iulia reprezinta primul pas in promovarea strategica a orasului. World Heritage este unul dintre cele mai potrivite medii de promovare internationala. Editia actuala a revistei este dedicata oraselor a caror dezvoltare se bazeaza pe turismul istoric si conservarea patrimoniului cultural. Acest numar va fi primul introdus si in format electronic pe site-ul oficial UNESCO, ce detine un record de peste 20.000 de vizitatori pe zi“, a explicat consilierul primariei, Mihai Coser, initiatorul proiectului. Pro si contraPrezentarea sa nu i-a convins pe toti alesii, insa a reusit sa atraga majoritatea voturilor necesare pentru aprobare. In opinia opozitiei locale cheltuiala este insa una prematura. “Nu vreau sa contest acest proiect, dar cred ca ar trebui sa aminam promovarea. Deocamdata sint lucrari neterminate, proiecte pentru cetate, pentru zonele turistice unde am putea sa dirijam acesti bani. In plus, promovam, dar ce promovam? Vin turistii, dar nu avem nimic sa le aratam. Eu as propune sa aminam acest proiect”, a fost de parere Sorin Coseriu. Raspunsul a venit insa pe un ton ironic din partea primarului Mircea Hava. “Stiti ce este Sagrada Familia? Este un obiectiv care a inceput de o gramada de timp, care nu este finalizat si care probabil nu va fi gata inca 20 de ani. Este insa cel mai tare obiectiv turistic din Europa”a spus primarul. Sagrada Familia este o foarte cunoscuta catedrala din Barcelona, cladire inca neterminata, desi se lucreaza la ea din anul 1882. Sursele de finantare sint donatiile private si incasarile din biletele de intrare.

Horoscop familiei

 Mamica GemeniIn familie. Sinteti o mama complet diferita de celelalte, deoarece nu se stie exact cine este de vina, copilul sau dumneavoastra, cind este o prostioara de facut! Sinteti de fapt o mama-copil, care ramine foarte “adolescenta” in gindire si in tinuta, sinteti mai curind considerata “sora cea mare”, complicea decit mama. Este extrem de evident ca nu sinteti indiferenta fata de copiii dumneavoastra, din contra, dar diferenta este ca ii educati altfel decit celelalte femei. Daca i se intimpla copilului dumneavoastra sa fie ingrijorat sau contrariat, faceti tot posibilul sa nu dramatizeze lucrurile. La dumneavoastra totul se rezolva printr-o buna comunicare, o discutie indelungata. Relatia cu fiica dumneavoastra Preferind sa-i respectati libertatea, veti evita sa-i impuneti o anumita conduita, sperind in secret ca ea va fi totusi diferita de dumneavoastra pentru a nu comite aceleasi greseli. Este aproape sigur ca in viitor fiica dumneavoastra va avea nevoie sa vi se confeseze si in acel moment va trebui sa va aratati mai exigenta decit in trecut, chiar daca va va fi greu. Astfel ii veti putea aduce un plus de sustinere de care ea are nevoie. Evitati sa va faceti reprosuri pentru orice si spuneti-va mai curind ca o faceti pentru binele ei.Relatia cu fiul dumneavoastra. Ii respectati libertatea, deci nu ii impuneti nimic. Considerati ca acordarea increderii este cea mai buna modalitate de a-l face sa fie responsabil si ca este bine sa-l tratati ca pe un adult. Cu toate acestea, uneori este necesar un mic sfat amical, nu uitati ca sinteti mama lui si pentru el asta reprezinta ceva. Este agreabila o relatie prieteneasca, dar nu trebuie totusi exagerat pentru ca exista pericolul efectului contrar de a va pierde complet autoritatea. Prin urmare, este necesar uneori sa aratati severitate pentru ca el sa nu isi piarda reperele.Mamica RacIn familie V-ati pastrat sufletul de copil, latura visatoare. Nimic mai normal tinind cont de faptul ca Luna este planeta dumneavoastra dominanta. Fondind o familie, dati un sens propriei vieti. Stiti sa fiti o mama atenta, protectoare si care dovedeste eficacitate. Intuitia va ajuta sa adoptati atitudinea potrivita fata de copil in functie de situatie si astfel veti reusi sa-l intelegeti mai bine. Este evident ca va simtiti mai mult mama decit sotie si asta poate ridica o serie de probleme sotului dumneavoastra, care se poate simti putin abandonat in mijlocul acestor lucruri.Relatia cu fiica dumneavoastra Veti face tot ceea ce va sta in putere pentru ca ea sa stie sa se protejeze, ii veti transmite maniera dumneavoastra de a privi viata de femeie si mai ales importanta faptului de a fi mama. Asteptati-va insa si la opinii complet diferite de ale voastre! Va trebui sa dovediti intelegere fata de dorintele sale, care pot fi complet diferite de aspiratiile dumneavoastra pentru ea si fata de felul ei de a vedea viata de femeie. Relatia cu fiul dumneavoastra Dorinta dumneavoastra va fi sa faceti din el un barbat, care sa respecte fidelitatea, sa stie sa fie generos si mai ales sincer. Veti fi in spatele sau pe tot parcursul evolutiei sale, fiindu-i alaturi in toate problemele si greutatile pe care le va intimpina. Unii va vor spune ca purtindu-va astfel nu il ajutati deloc sa taie cordonul ombilical, ceea ce este o mare greseala.

Agitatie in rindul parintilor

 In mod legal, inscrierile la scoli incep in luna martie, iar la scoala asta comunica orice angajat. In practica, insa, situatia este putin diferita, invatatorii avind de mult liste cu elevii pe care ii vor prelua la inceputul scolii. Asa cum am aratat si in alte rinduri, cele mai rivnite scoli ramin cele care au organizat programul “School after School” sau programe ce cuprind alte activitati extra-scolare. In anul scolar 2011 - 2012 la Alba Iulia vor incepe cursurile scolare aproximativ 3.500 de copii, iar in intreg judetul vor fi aproximativ 15.000 de copii. AlergaturaPentru anul scolar viitor, unitatile scolare din Alba Iulia vor forma 194 de clase cu 3.320 de locuri pentru clasele intii. Cifrele sint mai mici fata de anul scolar in curs, in prezent inregistrindu-se 3.400 de elevi in clasele I. Statistica nu ii ajuta insa pe parinti sa scape de alergatura si agitatia inscrierii. “Eu am patit-o la gradinita. Am mers in toamna si mi s-a spus sa merg in primavara, iar cind m-am intors in primavara mi s-a spus ca nu mai sint locuri. Abia am gasit un loc. Acum am venit din timp. Stiu ca in mod normal nu se fac inscrieri, dar am vorbit cu invatatoarea care trebuie sa ia clasa in toamna, apoi cu secretara si urmeaza sa ii fac o vizita si directorului. Pina la urma tot o rezolv si apoi pot sa stau linistita”, a declarat relaxata o mama care si-a inceput “munca” din vreme. Exista insa destul de multi parinti care au aflat din mass media despre situatia din Bucuresti sau din alte orase mari si s-au speriat. De aceea au fost si parinti care s-au interesat de locurile disponibile pentru anul scolar 2012-2013. In plus, unitatile scolare au si ele de cistigat, mai ales ca noua lege a invatamintului aduce cu sine competitia dintre scoli, finantarea pe elev si indici de performanta. “Probabil ca acum cu toate modificarile acestea situatia se va schimba. Eu am vrut sa fiu sigur si atunci cind am venit sa il inscriu pe cel mare l-am inscris si pe cel mic. Acum pot sa stau linistit”, explica un alt parinte care si-a inscris copiii “la pachet”.

Dabea, din nou sub comanda lui Sunda

 Mijlocasul aiudean, in virsta de 30 de ani, s-a inteles pentru un contract valabil un sezon si jumatate cu gruparea din seria I, ce ocupa locul doi, promovabil, la jumatatea campionatului. “Dalbea este un fotbalist foarte bun, care speram sa ne ajute in campania de promovare, un lider de echipa in care am mare incredere”, a spus ex-uniristul Aurel Sunda. Dilbea a parasit gratis echipa albaiuliana, dupa ce si-a depus memoriu si l-a cistigat, devenind liber de contract, dar mai are de incasat restante cifrate la aproximativ 10.000 euro. In cei patru ani si jumatate petrecuti la Unirea Alba Iulia, Dalbea a inscris 26 de goluri pentru formatia ardeleana, intre care trei in stagiunea trecuta, in Liga 1, in calitate de capitan. “Mi-am dorit sa ajung la o echipa ce tinde spre performanta imediata si am incredere ca sub comanda lui Sunda pot face rapid pasul spre elita”,a afirmat Dalbea.Poverlovici va semna cu Victoria BranestiUn alt unirist, Andrei Poverlovici, se afla in cantonament cu prim- divizionara Victoria Branesti, la Poiana Brasov, si zilele viitoare va semna un angajament cu gruparea ilfoveana. Si fostul aparator al albaiulienilor din Liga I, portughezul Vitinha, va juca din retur pentru Otopeni (liga a II-a, seria I), echipa cu care a semnat recent un contract pina in vara.127 de jocuri a bifat Dalbea pentru FC Unirea Alba Iulia

Ion Craciunescu, locul 45 in clasamentul IFFHS

 Ion Craciunescu si Ioan Igna ocupa locurile 45, respectiv 98 în clasamentul arbitrilor în ultimii 25 de ani, dat publicitatii, miercuri, de Federatia Internationala de Istorie si Statistica a Fotbalului (IFFHS). Craciunescu a acumulat 40 de puncte, în timp ce Igna, cu 10 puncte, se afla la egalitate cu Adolf Prokop (Republica Democrata Germana), Jesús Díaz Palacio (Columbia), John Blankenstein (Olanda), Siegfried Kirschen (Republica Democrata Germana) si Toru Kamikawa (Japonia).Primul loc este ocupat de fostul arbitru italian Pierluigi Collina cu 191 de puncte, urmat de germanul Markus Merk cu 184 de puncte si de danezul Kim Milton Nielse (159 puncte). Un alt danez, Peter Mikkelsen, cu 142 puncte, este pe locul patru, în timp ce columbianul Oscar Julián Ruiz (132 puncte) este al cincilea. Ungurul Sandor Puhl ocupa locul sase cu 119 de puncte, urmat de elvetianul Urs Meier (102 puncte), pozitia a opta revenindu-i suedezului Anders Frisk cu 100 de puncte. Pe locul noua s-a clasat italianul Pier-Luigi Pairetto (97 puncte), iar pe zece, cu 96 de puncte, au fost, la egalitate: Hellmut Krug (Germania), Lubos Michel (Slovenia) si Jorge Luis Larrionda (Uruguay).Clasamentul cuprinde prestatiile arbitrilor din perioada 1987-2011.

Monica Niculescu se impune si in turul al doilea

 Românca Monica Niculescu a trecut de turul al doilea la Australian Open, ajungind pentru prima data în cariera în runda a treia a unei competitii de Mare slem. Monica Niculescu, numarul 85 WTA, a obtinut a doua victorie în minimum de seturi la aceasta editie a Open-ului Australiei, dupa ce depasit-o, cu 6-4 6-1, pe bulgaroaica Tsvetana Pironkova, semifinalista anul trecut la Wimbledon. Românca a cedat doar opt game-uri în cele doua partide disputate saptamâna aceasta, chiar daca a avut în fata numai jucatoare din Top 50. Pironkova a facut foarte multe greseli în debutul partidei si Monica a profitat din plin de acest lucru, ducindu-se rapid la 4-0. Bulgaroaica a redus apoi din greseli si a egalat la patru, dar au urmat alte doua game-uri adjudecate la rind de Niculescu, desi aceasta a acuzat niste probleme medicale, care au fost rezolvate doar cu ajutorul trainer-ului.Scapata de problemele medicale, românca nu a lasat-o pe adversara sa sa-si faca deloc serviciul în actul secund, pe care l-a inchis la unu. Niculescu a reusit doar patru lovituri direct cistigatoare în acest meci, însa tactica aleasa de ea, una cu putine riscuri, a dat rezultate. În turul al treilea, Monica se va duela cu italianca Francesca Schiavone, a sasea favorita, care a avut probleme în fiecare partida disputata în aceasta saptamina. Cele doua s-au duelat o singura data pina acum, în 2009, italianca impunindu-se în minimum de seturi.

Campionatele Internationale de tenis de cimp ale Romaniei

 În aceste zile la Centrul National de Tenis de la Bucuresti are loc competitia rezevata tenismanilor Under 14 si care face parte din Tennis Europe Junior Tour. Talentatul pusti de la poalele Draganei, Bogdan Alexandru Borza (favorit numarul 1, legitimat la CSO Cugir, dar concurind în acest turneu pentru România) a trecut în primul tur al probei de simplu, scor 6-3,6-2 de Eduard Adam (România) si va juca în turul 2 cu elvetianul Luka Panic. La dublu, perechea formata din Bogdan Alexandru Borza si Ion Efrim (favoriti numarul 1, România) a trecut în turul inaugural, scor 6-0, 6-1, de William Bisset (Marea Britanie) si Alexandru Manole (România) urmind ca în sferturile de finala sa evolueze în compania lui Mihai Bira si Mihnea Turcu (România).

?Campionatul asta se disputa cu pistoalele pe masa?

 Antrenorul echipei FC Vaslui, Viorel Hizo, a declarat, marti, ca returul Ligii I se va disputa “cu pistoalele pe masa”, precizind ca formatia sa are a treia sansa la titlu dupa Otelul Galati si FC Timisoara. “Avem a treia sansa la titlu anul acesta, dupa Otelul si Timisoara. Clasamentul reflecta în buna masura valoarea actuala a echipelor, însa în ce ne priveste trebuia sa fim mai sus cu un loc, daca nu pierdeam nepermis la Timisoara sau nu faceam egal acasa cu Astra. Campionatul asta se disputa cu pistoalele pe masa. Va fi foarte greu penru toata lumea, dar eu am încredere în FC Vaslui ca poate cistiga campionatul”, a spus Hizo.Tehnicianul vasluienilor a afirmat ca si-ar fi dorit sa transfere unul sau doi jucatori, dar clubul nu va face achizitii: “Începem o perioada de pregatire foarte importanta pentru echipa, iar eu m-am pus la punct în ultimele zile cu tot ceea ce înseamna nou în pregatirea fizica. Vreau ca în meciurile din retur sa jucam fotbal si dupa minutul 60. Cind am venit aici, echipa era într-o situatie mai putin placuta cu toate scandalurile anterioare, iar misiunea mea a fost sa adun cit mai multe puncte în dreptul Vasluiului. De abia acum ma voi concentra asupra modelarii echipei prin prisma mea. Vor aparea în primul 11 jucatori care nu prea au fost vazuti în prima parte a campionatului. Avem un lot consistent, cu toate ca aceasta imposibilitate de a transfera nu prea ne convine. As fi vrut sa transfer un jucator, maxim doi pe posturile pe care eu le consider deficitare”.FC Vaslui a plecat astazi într-un cantonament de opt zile la Poiana Brasov, care va include si un meci de pregatire, la 26 ianuarie, cu formatia CSM Brasov, din Liga a III-a. De asemenea, FC Vaslui va mai juca un meci amical, la 30 ianuarie, pe teren propriu, cu echipa FCM Bacau, din Liga a II-a.

Andrei Cristea nu are drept de joc in Germania

 Atacantul Andrei Cristea, transferat recent de la FC Dinamo la formatia Karlsruher SC din 2.Bundesliga, nu are înca drept de joc în Germania, din cauza gruparii bucurestene, informeaza site-ul boulevard-baden.de. Transferul jucatorului a fost perfectat între cele doua cluburi, KSC a depus hirtiile necesare la Federatia Germana de Fotbal, însa FC Dinamo nu a trimis toate actele. Din aceasta cauza, Cristea nu are înca drept de joc. Astfel, antrenorul Uwe Rapolder nu îl poate lua, deocamdata, în calcul pe Cristea pentru meciul de simbata, din campionat, cu Alemannia Aachen, programat în deplasare, în cadrul etapei a XIX-a. KSC a informat Liga Profesionista Germana în legatura cu aceasta situatie, clubul mentionind ca si Federatia Internationala de Fotbal va fi informata cu privire la problemele puse de FC Dinamo în acest caz. Atacantul Andrei Cristea, fost la Dinamo Bucuresti, a semnat, duminica, un contract valabil pina în vara anului 2013 cu formatia Karlsruhe SC, ocupanta locului al 16-lea în liga a doua germana.

Fiorentina a cerut suspendarea salariului lui Mutu

 Cotidianul Gazzetta dello Sport scrie, miercuri, ca Fiorentina a înaintat la Colegiul arbitral al ligii din Italia o cerere prin care solicita excluderea lui Adrian Mutu din echipa si de la antrenamente pina la sfirsitul anului, precum si suspendarea integrala a salariului acestuia pina în iunie. Publicatia italiana mentioneaza ca, desi Adrian Mutu i-a cerut scuze presedintelui clubului, Andrea Della Valle, pentru ceea ce s-a întimplat la începutul acestei luni, gruparea Fiorentina nu si-a schimbat punctul de vedere. “În urma cu citeva zile, Mutu i-a cerut scuze lui Andrea Della Valle pentru ultima rebeliune. Pozitia societatii este si ramine însa aceeasi. Iar de ieri se stiu care au fost solicitarile celor de la Fiorentina în fata Consiliului arbitral: excluderea din echipa si de la antrenamente a jucatorului pina la sfirsitul anului si suspendarea integrala a salariului acestuia pina în luna iunie. Colegiul trebuie sa fixeze acum data audierii si sa dea o sentinta”, scrie Gazzetta dello Sport. Adrian Mutu a fost exclus de curind din lot de Fiorentina dupa mai multe acte de indisciplina. Potrivit presei italiene, de serviciile lui Mutu se intereseaza grupari precum Genoa, Bologna, Juventus, Galatasaray sau Los Angeles Galaxy.

Romii de pe Coastei si-au strigat nemultumirile in centrul Clujului

"Stam inghesuiti ca animalele. Pe jos e linoleu, avem mucegai. Ne imbolnavim din cauza conditiilor, iar salvarea ajunge la noi in 3 ore", s-au plins protestatrii romiRomii s-au strins in fata Casei de Cultura a Studentilor, „inarmati” cu pancarte pe care scria in limbile romana, maghiara si romani „Sint rom si vreau sa traiesc in demnitate”. Mai mult, pe parcursul protestului, tiganii au strigat lozinci precum „Nu vrem in ghetou”, „Sa vina primarul”, „Jos minciuna” sau „Jos primarul”.    15 persoane in 15 mp„Am pornit aceasta actiune deoarece nu am avut, de 10 luni, intelegere la Primaria Cluj-Napoca. Autoritatile spun ca romii de pe Coastei au fost relocati la Pata Rit, dar noi spunem ca este vorba despre evacuare la groapa de gunoi. Romii sint acum marginalizati, nu au conditii de viata decenta in acele locuinte modulare. De la 7 pina la 15 persoane locuiesc intr-o camera de 15 sau 19 metri patrati. Copiii nu au posibilitatea de a merge la scoala, oamenii care muncesc nu au posibilitatea de a face naveta. Sint 2-3 kilometri de mers pe jos pina la cea mai apropiata statie de transport in comun. Asta inseamna sa treaca periculos si ilegal peste o cale ferata. Oamenii acestia aveau inainte conditii normale, curatenie, mobila, aparatura, absolut tot. In exterior nu li s-a permis insa sa renoveze. Prin urmare, noi solicitam relocarea romilor in conditii mai bune in oras, in case sociale care sa respecte standardele europene. Daca nu vom gasi intelegere la Primarie, pregatim un miting mare, cu participare la nivel international, precum si plingeri peste tot, inclusiv la CEDO”, a declarat Pavel Doghi, presedintele asociatiei Amare Prhala.    Ar putea primi locuinte socialeNemultumiti, romii care au locuit pina luna trecuta in locuinte improvizate pe strada Coastei au incercat sa arate ca viata li s-a schimbat total in rau de cind au fost mutati. „Stam inghesuiti ca animalele. Pe jos e linoleu, avem mucegai. Ne imbolnavim din cauza conditiilor, iar salvarea ajunge la noi in 3 ore de cind o chemam”, a aratat una dintre protestatare. O alta a spus: „Noi si copiii nostri nu am avut sarbatori!”.     O delegatie a romilor s-a intilnit, dupa protest, cu viceprimarul Laszlo Attila, caruia i-au inminat un memoriu. Viceprimarul a promis ca va formula un raspuns oficial si i-a indemnat pe romii nemultumiti de actualele conditii de trai sa depuna cereri la Primarie pentru locuinte sociale.

Localnicii din Rosia Montana se opun listarii in patrimoniul UNESCO

Acestia i-au trimis o scrisoare deschisa Ministrului Culturii, Kelemen Hunor, în care se mentioneaza ca demersurile Academiei Române si a unor ONG-uri privind includerea Rosiei Montane în lista patrimoniului mondial UNESCO încalca legea si principiile autonomiei locale.     „Comunitatile din Rosia Montana si judetul Alba resping presiunile emotionale si demersurile demagogice de listare UNESCO a Rosiei Montane si solicita respectarea dreptului la munca si la un trai decent al locuitorilor din Muntii Apuseni. Consideram ca demersurile de înscriere a Rosiei Montane pe lista UNESCO încalca în mod flagrant legea si principiile autonomiei locale, nesocotind totodata si obligatia consultarii cetatenilor în solutionarea problemelor locale de interes deosebit”, se arata în scrisoarea deschisa, semnata atît de Eugen Furdui, primarul comunei Rosia Montana, cît si de alti primarii din comunitatile învecinate.     „Comunitatea este constienta de starea patrimoniului cultural si doreste conservarea si reabilitarea obiectivelor importante de patrimoniu cultural din Rosia Montana si din judetul Alba, însa acest lucru nu trebuie sa excluda sansa comunitatilor locale la munca, viata decenta si dezvoltare pe termen mediu si lung”, se mai precizeaza în document. În plus, comunitatea locala tine sa atraga atentia ca se dezice de „binefacatorii de la distanta”, carora le sugereaza sa îsi îndrepte atentia asupra altor zone cu patrimoniu din tara, „zone aflate cu adevarat în pericol si care, spre deosebire de Rosia Montana, nu beneficiaza de o incvestitie care sa finanteze reabilitarea si punerea lor în valoare”.

Giurgiu sare in sprijinul pensionarilor

Deputatul PDL Mircia Giurgiu cere transparenta în ceea ce priveste cheltuirea banilor „taiati” din pensiile de peste 740 lei. Astfel, el a anuntat ca va depune un proiect de lege pentru abrogarea articolului care prevede taierea de 5,5%, din Ordonanta de Urgenta 107 din 2010 si revenirea la situatia de dinainte: „Aceasta pentru ca vrem sa stim unde se duc banii. În spitale, pe medicamente, unde se duc? Vrem o mai mare transparenta în acest sens”, a declarat Giurgiu. Va reamintim ca cei care aveau pensii mai mari de 740 de lei pe luna iau, de la începutul anului, pensii mai mici cu 5,5%. Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, banii colectati (în jur de 1,4 miliarde de lei) intra în vistieria fondului de asigurari de sanatate si sînt folositi mai ales pentru plata medicamentelor compensate. În total, potrivit estimarilor, peste doua milioane de români sînt afectati de aceste modificari.     A. M. C.

Cuic: ?Intotdeauna un meci intre Cluj si Sibiu este un derbi?

Foto Radu PadureanBranko Cuic vrea sa invinga din nou SibiulVicecampionii par favoriti in aceasta intilnire, intrucit stau mult mai bine in clasament decit rivala lor de pe malul Cibinului. Sibienii au avut pina acum un sezon foarte modest, aflindu-se abia pe locul 12 dupa 15 meciuri jucate, la 3 puncte de locul 8, ultimul care asigura accederea in play-off-ul campionatului. Clujenii au cistigat partida tur, disputata in luna octombrie, cu 61-58 si spera sa se impuna si in meciul de pe teren propriu, pentru a ramine in lupta pentru locul 1 in sezonul regulat.    Se anunta un meci interesantBranko Cuic, unul dintre cei mai buni baschetbalisti de la „U“ Mobitelco BT, spune ca meciul va fi cu siguranta unul interesant. „Sintem increzatori in noi si ne dorim sa cistigam simbata. Intotdeauna un meci intre Cluj si Sibiu este un derbi, intotdeauna au fost meciuri incitante intre cele doua echipe. Sibiul a avut mereu jucatori talentati, care joaca din instinct. Pentru retur au adus doi baschetbalisti sirbi si cred ca echipa va fi mult mai organizata. Ii respectam, dar credem in fortele noastre, credem ca putem invinge. Noi jucam de trei ani impreuna, ne stim foarte bine si cred ca acesta este marele nostru avantaj“, a spus sirbul din lotul clujenilor.     Tenter: „Sibiul s-a intarit“Marcel Tenter, antrenorul principal al vicecampionilor de la „U“ Mobitelco BT, a declarat ca CSU Sibiu s-a intarit puternic in pauza competitionala, prin transferul a trei jucatori valorosi: „Sibiul s-a intarit in pauza competitionala, au batut intr-un meci amical pe BC Mures si au fost aproape de Ploiesti in prima etapa. Este clar ca nu sint multumiti de pozitia lor in clasament, deci vor incerca tot ce e posibil pentru a intra in play-off. Este o lupta foarte strinsa intre mai multe echipe ce au ca scop calificarea in play-off si Sibiul este una dintre ele. Au facut trei transferuri bune pentru ei: Herndon, care cunoaste atmosfera de acolo, si doi sirbi, Markovic si coordonatorul Atanackovic, care, desi a facut citeva greseli cu Ploiesti, este un jucator foarte util echipei“, a declarat tehnicianul clujean.

Bechtel vizeaza o noua afacere in Romania

Compania americana Bechtel International si alte doua consortii au trimis companiei EnergoNuclear scrisori de intentie pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, a anuntat ieri Ministerul Economiei. Proiectul este estimat la 3,2 miliarde de euro, fara TVA. Constructia celor doua unitati nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalata în centrala de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica. Primul consortiu este format din SNC Lavalin Nuclear (Canada), Ansaldo Nucleare (Italia) si Elcomex IEA (România), avînd ca lider compania canadiana, iar cel de-al doilea este condus de Atomtechnoprom si include alte patru firme din Federatia Rusa. În ceea ce priveste compania americana Bechtel, constructorul Autostrazii Transilvania, va reamintim ca aceasta a reusit sa finalizeze pîna acum doar 52 de kilometri de autostrada, între Turda si Cîmpia Turzii, termenul de finalizare al întregului traseu fiind în continuare incert, din lipsa finantarii. De altfel, compania a anuntat ca va suspenda contractele a 850 de muncitori care lucreaza la autostrada, decizia urmînd sa intre în vigoare de astazi. Totusi, în urma cu doua zile, sindicatele au cerut prelungirea perioadei de negociere între parti cu înca 10 zile.

Propuneri: mall socio-educativ in turnul stadionului si camine studentesti la Akademia Center

Totusi, cei doi au tinut sa atraga atentia ca o parte din ideile presedintelui Consiliului Judetean, Alin Tise, nu sint chiar pe placul lor. „Grupul PSD din Consiliul Judetean sustine toate proiectele initiate in perioada 2000-2004. Majoritatea proiectelor initiate atunci sint si cele care s-au concretizat de-a lungul anilor. Stadionul, aeroportul, dezvoltarea parcurilor industriale, spitalul regional de urgenta, Centrul Agro Transilvania, toate sint proiecte initiate de PSD. Le sustinem pe toate si ne manifestam dorinta sa fie functionale cit mai repede”, a spus Teodor Pop-Puscas.    Turnul, sustinut de „bugetul gras” al Primariei?La rindul sau, Dan Canta a venit si cu idei privind deznodamintul unor proiecte ale Consiliului Judetean. Astfel, el a readus din nou in atentie propunerea sa privind construirea unui mall socio-educativ in turnul de linga stadion. Canta a propus un parteneriat intre Consiliul Judetean si Primaria Cluj-Napoca pentru acest obiectiv si s-a aratat dispus chiar si sa negocieze cu primarul Sorin Apostu in acest sens. „Primaria are un buget destul de gras si cred ca si-ar permite o asemenea investitie”, a precizat Canta. Intrebat despre acest subiect, primarul a mentionat insa ca Primaria are un proiect similar - Centrul Cultural „Transilvania”. „Ideea nu este proasta, dar ar trebui cautata finantarea in alta parte”, a afirmat Apostu.    Camine sau parc fotovoltaic in loc de mallO alta idee a lui Canta vizeaza proiectul mall-ului Akademia Center, din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”. „Cei de la Nisco Invest, care vor sa faca mall-ul Akademia, nu si-au mai platit redeventa de sase luni. Daca termenele stabilite in actul aditional semnat anul trecut cu forul judetean nu vor fi respectate, eu propun sa facem altceva acolo. Ma refer la construirea de camine studentesti, realizate in parteneriat cu universitatile clujene. Aceea este o zona a studentilor si asa trebuie sa ramina”, a propus Canta. El a mai mentionat si posibilitatea incheierii unui parteneriat intre Consiliul Judetean si comuna Chinteni pentru realizarea unui parc fotovoltaic in comuna.     PSD nu sustine comasarileDe asemenea, Canta a tinut sa precizeze ca alesii judeteni ai PSD nu sint de acord cu propunerile presedintelui Alin Tise vizavi de comasarea regiilor din subordinea CJ si de comasarea celor 10 institutii de cultura. “Nu putem sustine un asemenea proiect de restructurare pentru ca vorbim despre branduri consacrate in domeniul culturii. Nu poti distruge Muzeul de Arta, de exemplu, sau specialistii care sint acolo, transformindu-l intr-o sectie”, a mai afirmat Dan Canta.

Bani pentru Spitalul Clujana

Viceprimarul Laszlo Attila a declarat ieri ca Primaria va avea grija ca Spitalul Clujana, preluat anul trecut, sa functioneze la parametrii normali si anul acesta. Viceprimarul Clujului a raspuns astfel recomandarilor ministrului Sanatatii, care le atragea atentia autoritatilor locale sa aloce macar 3% din bugete pentru partea de servicii medicale. „Anul trecut, cînd am preluat Spitalul Clujana, am explicat ca vom interveni cînd va fi nevoie, cu conditia sa se reduca costurile si sa creasca eficienta actului medical. Am intervenit si ca cei de la Casa de Asigurari de Sanatate sa se asigure de datoria care le revine. Noi avem regulile noastre, iar eforturile sînt considerabile”, a tinut sa precizeze Laszlo Attila.    M. O.

Se cauta investitor pentru hotelul si parkingul de pe Bulevardul 21 Decembrie

Primaria vrea sa construiasca un parking si un hotel linga FilarmonicaPrimaria pregateste demersurile pentru concesionarea realizarii unei cladiri multifunctionale, care ar putea fi un hotel, si a parkingului subteran de pe amplasamentul viitorului Centru Cultural “Transilvania” (CCT), ce va fi situat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.     Consilierii locali vor analiza in sedinta din 25 ianuarie un proiect de hotarire prin care se vor demara procedurile pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, care va sta la baza demersurilor de gasire a unui investitor pentru constructia hotelului si parkingului subteran. Imobilul care va adaposti hotelul va putea avea aceeasi inaltime ca si cladirea vecina, centrul Maestro, iar parkingul va avea o capacitatea de 380 de locuri de parcare.     „Pentru aceasta asociere preferam metoda dialogului competitiv. Concesiunea presupune o redeventa, dar cerinta noastra minima va fi construirea parkingului. Apoi, investitorul, daca va dori sa participe la constructia cladirii Filarmonicii, poate sa o faca sau nu”, a declarat primarul Sorin Apostu.    Concurs de arhitectura pentru Centrul CulturalConstructia efectiva a Centrului Cultural “Transilvania”, care include sediul Filarmonicii, face obiectul unui proiect de arhitectura desemnat in urma concursului international aflat in derulare in acest moment. Reprezentantii Primariei au precizat ca, dupa ce se va finaliza concursul pentru proiectare, va fi demarata si procedura de stabilire a constructorului.     Costurile edificarii proiectului CCT vor fi acoperite din fonduri publice, urmind sa fie recuperate din redeventele anuale ale concesiunii pentru parking si hotel. Pina atunci insa, o parte din creditul contractat la finalul anului 2010 va fi folosit pentru achitarea platilor pentru investitie. Cel mai probabil, pina la inceputul verii, municipalitatea va demara procedurile pentru parking si hotel.

Bani europeni pentru promovarea orasului

Primarul Sorin Apostu a anuntat ca saptamîna aceasta a fost semnat contractul de finantare pentru proiectul din fonduri europene “La pas prin orasul comoara”. Proiectul are o valoare de peste 830.000 de lei si îsi propune promovarea turistica a Clujului. Astfel, printre obiectivele ce vor fi promovate prin intermediul acestui proiect se numara Gradina Botanica, muzeele din oras sau centrul istoric. Concret, implementarea proiectului “La pas prin orasul comoara” presupune promovarea online a Clujului, editarea de brosuri si participarea la diverse tîrguri de turism, nationale sau internationale. Primarul Sorin Apostu a precizat ca acest proiect va putea fi implementat si cu ajutorul unui alt proiect european, care presupune eficientizarea relatiilor cu cetateanul prin intermediul unei platforme online.     M. O.

Mai putine gaze cu efect de sera

Cluj-Napoca va adera în acest an la Conventia Primarilor, o platforma europeana care intermediaza transferul de informatii si know-how între comunitati. Potrivit primarului Sorin Apostu, la aceasta Conventie adera administratiile locale care sustin punerea în aplicare a politicilor energetice durabile ale Uniunii Europene. Europa si-a propus ca pîna în 2020 sa aiba o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%, prin cresterea eficientei energetice si acoperirea a cît mai mult din necesarul energetic prin folosirea surselor regenerabile. Primarul a explicat ca intrarea în Conventia Primarilor se face prin asumarea, prin hotarîre de Consiliu Local, a acestui deziderat, urmînd apoi înscrierea municipiului la Comisia Europeana. În Conventia primarilor au intrat pîna acum 2.160 de primari, din 42 de tari. Pe parcursul anului 2011 urmeaza redactarea unui inventar al emisiilor de dioxid de carbon (CO2) - Baseline Emission Inventory (BEI), document care permite, prin strîngerea de date si informatii specifice, sa se realizeze pentru orasul respectiv un diagnostic privind sectoarele care emit cel mai mult CO2 si care indica solutii. Alte 21 de orase din România s-au înscris în Conventia Primarilor, printre care Timisoara, Bistrita, Baia Mare si Brasov.     M. O.

Bugetul Clujului se voteaza saptamina viitoare

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2011 urmeaza sa fie votat de consilierii locali în sedinta ordinara de marti, 25 ianuarie, a anuntat primarul Sorin Apostu. Anul acesta, municipiul va avea un buget general de 970,6 milioane de lei si un buget local de aproape 850 de milioane de lei. Primarul a precizat ca anul acesta, 37% din bugetul municipiului va fi destinat investitiilor. Concret, 377,1 milioane de lei vor merge înspre proiectele de investitii. Printre prioritatile municipalitatii în acest an se numara continuarea programului de asfaltari de strazi si alei, finalizarea de locuinte sociale, extinderea iluminatului public, dar si construirea de noi parkinguri în cartiere.     M. O.

Moldovenii si tunisienii, cei mai multi straini din Cluj

Cei mai multi straini care locuiesc temporar sau permanent în Cluj-Napoca sînt moldoveni, tunisieni si turci. Potrivit Serviciului pentru Imigrari Cluj, în municipiu locuiesc 907 persoane din Republica Moldova, 811 din Tunisia si 334 din Turcia. Acestora li se adauga si persoane de alte cetatenii, numarul strainilor din oras fiind de aproape 3.400. „La sfîrsitul anului 2010, în evidenta serviciului se afla un numar total de 3.399 cetateni straini din state terte, din care 3.243 cu rezidenta temporara si 156 cu rezidenta permanenta”, a declarat comisarul sef de politie, Marius Ludusan, seful Serviciului pentru Imigrari Cluj. El a mai precizat ca în evidenta Serviciului figureaza si 1.965 cetateni din tarile Uniunii Europene si din afara Uniunii, majoritatea locuind în Cluj-Napoca temporar. Astfel, din cei 1.965 de europeni, 68 au rezidenta permanenta si 1.897 au rezidenta temporara. Dintre acestia din urma, cei mai multi sînt italienii, francezii si germanii. „Majoritatea cetatenilor UE o reprezinta cei din Italia – 397, Franta - 336, Germania – 296 si alte cetatenii”, a afirmat Marius Ludusan.     G. D.

ACI a pierdut contestatia pentru sala polivalenta

Firma clujeana ACI, cea care se afla in fruntea consortiului ce construieste “Cluj Arena”, a pierdut contestatia depusa la Tribunalul Cluj impotriva solutiei date de Primarie in cazul licitatiei pentru executia salii polivalente de 7.000 de locuri.      Contractul a fost adjudecat in favoarea firmei sibiene Con-A, care a avut cel mai bun pret la licitatia organizata de Primarie.      La licitatia care a avut loc in luna noiembrie au fost trei oferte. Cel mai bun pret a fost oferit Con-A, 50,9 milioane de lei fara TVA, la polul opus fiind oferta ACI. Compania clujeana a solicitat un pret de 91,8 milioane de lei fara TVA, in timp ce Dafora s-a prezentat la licitatie cu o oferta de 88,2 milioane de lei. Termenul de executie propus a fost acelasi de catre toti cei trei ofertanti si anume 36 de luni.      Valoarea estimata a investitiei a fost cuprinsa intre 52,5 si 105,1 milioane de lei, sursa de finantare precizata fiind bugetul local si alte surse constituite conform legii.     Potrivit documentatiei de licitatie, sala polivalenta va avea un minimum de 7.070 de locuri cu anexele sportive si tehnice aferente. Proiectul mai cuprinde si un parking cu o capacitate de aproximativ 400 de locuri. „Accesul auto spre parking se realizeaza de pe latura vestica a salii multifunctionale, respectiv din strada Uzinei Electrice, prin doua rampe auto cu control acces direct in subsolul amenajat pe un nivel. Accesul va fi controlat prin intermediul unor bariere automate si se va face contracost. Camerele video vor asigura supravegherea intregii suprafete de intrare in parking. Totodata, in aceasta zona se impune asigurarea iluminatului cu senzori. Pentru a putea deservi intreg ansamblul format din Stadion-Turn-Sala multifunctionala, parkingul subteran a fost dimensionat pentru a putea permite parcarea a minimum 446 de masini”, se specifica in caietul de sarcini ce a stat la baza licitatiei.

Tratament medical in UE, indiferent de nationalitate

O directiva adoptata ieri de Parlamentul European întareste dreptul pacientilor de a avea acces la tratament medical pe cuprinsul întregii Uniuni Europene si de a li se rambursa o parte din costurile acestui tratament, potrivit Hotnews. Atfel, pacientii care calatoresc într-o alta tara europeana se vor bucura de drepturi egale cu cetatenii acelei tari. Directiva recunoaste dreptul pacientilor de a se trata în alta tara din UE fara obligatia unei autorizatii precedente sau a altor formalitati. La întoarcerea în tara pacientilor le va fi rambursata o suma egala cu cea pe care ar primi-o pentru acelasi tip de serviciu medical în tara lor de origine. Si retetele medicale emise într-o tara UE vor fi recunoscute în tara de resedinta a pacientului si viceversa.

Unele instante vor fi desfiintate

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, ieri, la Timisoara, ca o serie de instante si unitati de parchet din tara trebuie desfiintate, deoarece au un volum foarte redus de dosare în lucru, nu au schema de personal asigurata, iar calitatea actului de justitie de aici lasa de dorit, potrivit Agerpres. El a mai adaugat ca înainte de a se discuta despre soarta judecatoriilor si, în general, a instantelor care se desfiinteaza, se va analiza cum au luat fiinta aceste instante, cine a propus înfiintarea lor, de ce s-a propus aceasta si daca s-au facut evaluari.

"Capsunarii" migreaza catre tarile nordice

Daca pîna acum lucratorii români au capatat denumirea de "capsunari" din cauza migratiei masive din anii trecuti la cules de capsune în Spania, în prezent românii se pot duce tot la cules de capsune, dar în Danemanca. Angajatorii din aceasta tara au anuntat ca vor sa angajeze 200 de români care sa lucreze în agricultura, pentru un cîstig de maximum 15 euro pe ora. Selectia se face prin Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), care organizeaza în data de 10 martie o bursa de joburi, informeaza www.incont.ro.

Romanii, cei mai numerosi imigranti din UE

Imigrantii români, în numar de 384.000, au fost cel mai numeros grup de imigranti care au sosit în statele membre UE în 2008, informeaza un comunicat al Eurostat. Dintre cele doua milioane de imigranti care au intrat în 2008 în UE, românii au fost cei mai numerosi (384.000), urmati de polonezi (266.000) si bulgari (91.000). Destinatiile preferate ale românilor, conform Eurostat, au fost Italia si Spania. Spre Italia s-a îndreptat 46% dintre românii care au emigrat catre un alt stat membru UE, iar spre Spania au plecat 19% dintre emigrantii români. În ceea ce îi priveste pe polonezi, 45% dintre acestia, respectiv 120.000 de persoane, au preferat Germania. Statele care au înregistrat mai multi emigranti decît imigranti au fost, în 2008, România, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia, Germania si Polonia.     Agerpres

Adrian Mutu ar putea ramine fara salariu

Clubul Fiorentina a cerut suspendarea salariului atacantului român Adrian Mutu pîna în luna iunie, într-o plîngere înaintata Colegiului de Arbitraj al Ligii Profesioniste Italiene, dupa ce fotbalistul a parasit un antrenament fara sa ceara acordul antrenorului sau a conducerii clubului. Forul italian va fixa o data pentru audieri în acest caz, iar apoi va da o sentinta. Cotidianul „Gazzetta dello Sport“ relateaza ca Fiorentina a cerut si ratificarea excluderii din lot a jucatorului pâna la sfîrsitul anului.     Chiar daca Mutu si-a cerut scuze fata de Andrea Della Valle, principalul actionar al gruparii „viola“, clubul nu e dispus sa îl lase sa plece la o alta echipa italiana. „Pozitia societatii este si ramîne aceeasi. Iar acum se stiu care au fost solicitarile celor de la Fiorentina în fata Consiliului arbitral: excluderea din echipa si de la antrenamente a jucatorului pîna la sfîrsitul anului si suspendarea integrala a salariului acestuia pîna în luna iunie“, noteaza cotidianul mai sus mentionat.     În alta ordine de idei, Bologna spera în continuare sa reuseasca achizitionarea lui Mutu, dupa ce încercarea Cesenei a esuat. Pe lînga acesta echipa, de serviciile românului s-au mai aratate interesate echipe precum Juventus, LA Galaxy, Genoa sau Galatasaray. Agentul lui Mutu, Ioan Becali, va sosi zilele urmatoare la Florenta pentru a încerca sa clarifice situatia.

Populatia, obligata prin lege sa colecteze gunoiul selectiv

Legea referitoare la regimul deseurilor in tara noastra va fi schimbata, fiind realizat deja un proiect de lege in acest sens. Potrivit documentului Ministerului Mediului si Padurilor, toti operatorii economici, inclusiv firmele de salubritate, vor fi obligate sa nu mai amestece deseurile in momentul in care le preiau pentru transport. Cu alte cuvinte, hirtia, plasticul si sticla adunate in containerele speciale vor trebuie transportate obligatoriu separat, in caz contrar amenzile fiind intre 10.000 si 20.000 lei.     De asemenea, proiectul de lege mai spune si ca populatia va trebui sa colecteze selectiv cel putin hirtie, metal, plastic si sticla. In acest context, primariile vor avea obligatia ca pina in 2015 sa introduca sisteme de colectare separata cel putin pentru aceste tipuri de deseuri. Daca nu vor fi respectate aceste obligatii, primariile risca amenzi intre 7.500 lei si 15.000 lei. In prezent, in Cluj-Napoca exista deja tomberoane colorate pentru reciclarea hirtiei, plasticului si sticlei.    Deseurile nimanui, strinse de PrimarieConform proiectului de lege, primariile vor fi obligate sa curete deseurile care ajung in mediu, daca nu se stie cui apartin acestea. In cazul in care cei care au aruncat gunoiul intr-un loc nepermis sint descoperiti, ei vor fi cei care vor suporta costurile curatarii deseurilor. „In majoritatea regiunilor extravilane, deseurile sint abandonate de catre localnici. Desi primariile se implica, in general, in actiuni de curatenie cu voluntari, acestea ar putea fi de acum responsabilizate sa curete deseurile abandonate in natura cu costurile proprii si sa intreprinda demersuri pentru a identifica faptuitorii. Mai ales ca de multe ori acestia sint chiar din localitate”, considera Oana Raluca Bratila, reprezentant al organizatiei „Let’s Do It Romania“.

Rosal si Brantner isi incalca teritoriile

Viceprimarul Laszlo Attila (foto) a declarat ieri ca înca se lucreaza la rezolvarea problemelor legate de situatia delimitarii teritoriului fiecarei dintre cele doua firme, Rosal Grup si Brantner Veres, care se ocupa în acest moment de ridicarea gunoiului menajer din oras.     Conform noilor contracte încheiate anul trecut de Primaria clujeana cu cele doua firme, orasul a fost împartit pe doua sectoare, fiecarui operator revenindu-i cîte un sector. Problemele au aparut însa în momentul în care unii clujeni au primit facturi duble, de la ambii operatori de salubritate.     „Comisia de «gunoieri» îsi continua activitatea. Au existat foarte multe reclamatii legate de delimitarea zonelor de actiune si suprapunerea contractelor. Azi (ieri – n.r.) va avea loc o întîlnire între cei doi operatori de salubritate pentru a-si reglementa situatia fata de asociatiile de proprietari, în primul rînd. Speram ca problemele vor fi remediate cît mai repede”, a tinut sa explice Laszlo Attila.

Sportivii clujeni cer sprijin deputatului Mircia Giurgiu

Foto Radu PadureanAlin Giurgiu, deputatul Mircia Giurgiu si Florin Bercean vor sa gaseasca o solutie prin care sportivii sa nu fie "legati" de clubReprezentantii sportului clujean au cerut sprijin deputatului Mircia Giurgiu pentru anularea unui Ordin prin care un sportiv nu mai poate reprezenta in competitii decit un singur club.     Antrenorul Lotului Olimpic de Judo al Romaniei, Florin Bercean, si directorul CSS Viitorul Cluj, Alin Giurgiu, au explicat ieri ca ordinul emis anul trecut, in luna decembrie, ii “alunga” pe sportivi.     “Daca situatia dublei legitimari nu se rezolva, avem toate sansele sa pierdem multi sportivi de performanta. A venit pe nepregatite. Si face un deserviciu sportivilor de performanta. Pina acum erau legitimati la un club sau mai multe. Sportivii sint bulversati in acest momnet, mai ales ca ordinul nu are nicio justificare. Nu ni s-a explicat nimic. Ordinul loveste in cluburile sportive scolare, in primul rind”, a explicat Bercean.      Pe de alta parte, antrenorul lotului de judo considera ca singurele avantajate de ordinul emis la sfirsitul anului trecut sint cluburile sportive mari.      Bercean a declarat ca este surprins de acest act cu atit mai mult cu cit este semnat de presedintele Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, Doina Melinte, sportiv de performanta.     Giurgiu este sigur ca va “rezola” ordinulDeputatul democrat-liberal Mircia Giurgiu sustine ca ordinul privind interzicerea dublei legitimari nu are nicio justificare. Tocmai de aceea, el este convins ca situatia se va rezolva si, spera el, “pe cale amiabila”.     ”Vreau sa vad, in primul rind, care sint motivele care au dus la emiterea acestui ordin. Nu inteleg cum se justifica el. Vreau sa se anuleze si sa vina in sprijinul sportivilor. Sint sigur ca se va rezolva aceasta situatie. Sper ca pe cale amiabila”, a declarat ieri Giurgiu.     Deputatul PDL de Cluj a adaugat ca intentioneaza sa dezbata problema cu ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, si cu presedintele Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, Doina Melinte. Va reamintim ca, la sfirsitul anului trecut, cluburile sportive aflate in subordinea Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret au primit un ordin semnat de presedintele Doina Melinte prin care li s-a adus la cunostinta ca, incepind cu acest an, “un sportiv nu mai poate reprezenta in competitii decit un singur club”. Altfel spus, dubla legitimare e interzisa. Ordinul cu pricina este datat 31 decembrie 2010.

Clujul cauta investitori pentru aqua park

 In acest sens, in sedinta de Consiliu Local de saptamina viitoare se va dezbate un proiect de hotarire privind inceperea demersurilor pentru gasirea un investitor care sa construiasca un aqua park in cartierul Grigorescu, in zona actualului strand Sun.     „Dorim sa gasim un investitor care, din resurse financiare proprii, sa construiasca acolo o baza de agrement, inclusiv acoperita, cu baza de tratament si hotel, practic un intreg complex. Dupa sase ani de litigii, Primaria a definitivat procedurile pentru reglementarea situatiei terenurilor din zona strandului Sun, ultimul teren fiind cel obtinut prin clarificarea vecinatatilor cu concesiunea Cora pentru 7.000 de metri patrati. Prin urmare, avem acum 50.000 de metri patrati disponibili pentru viitorul complex”, a tinut sa arate primarul Clujului.     Un ultim pas pentru rezolvarea definitiva a problemelor juridice cu terenurile din acea zona va fi darea in administrarea RADP a unei suprafete de aproximativ 3.069 mp, astfel incit Regia sa fie in masura sa-si respecte obligatiile contractuale fata de firma Sun Fast SRL, detinatoarea restaurantului din zona. “Acest fapt va asigura degrevarea de orice sarcini a zonei in care urmeaza sa implementeze proiectul aqua park-ului”, a mai precizat edilul Sorin Apostu.

Teste gratuite pentru depistarea autismului la copii

Copiii vor fi testati periodic pentru depistarea autismuluiAnul acesta, in premiera in Romania, va fi lansat un program de screening pentru depistarea copiiilor care sufera de autism.     Toti copiii din Romania care au virsta cuprinsa intre 1 si 3 ani vor fi testati periodic pentru a afla daca sufera de autism sau alte tulburari psihice asociate. „Depistarea activa precoce se efectueaza la intreaga populatie pediatrica, cu virsta cuprinsa intre 1-3 ani, si se realizeaza pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat la evaluarile periodice efectuate la 12, 18, 24 si 36 de luni de catre medicul de familie sau, dupa caz, de medicul pediatru la care este inregistrat copilul”, afirma reprezentantii Ministerului Sanatatii.     Aceste evaluari vor fi obligatorii, iar cazurile suspectate vor fi trimise la medicul specialist.      Parintii nu vor plati nimic, deoarece atit testele, cit si tratamentul - acolo unde este cazul, vor fi platite de catre casele de asigurari de sanatate.    Cursuri pentru parintiMicutii care sufera de autism si alte tulburari psihice asociate vor primi, gratuit, tratament medical, educativ si social in clinici pediatrice sau de psihiatrie a copilului si adolescentului, in centre de sanatate mintala pentru copii si institutii private, precum si in cabinete private de psihiatrie, de psihologie, asociatii, fundatii sau institutii educationale.      De asemenea, in cadrul acestui program de depistare si tratare a autismului, vor fi inclusi si parintii copiiilor. Ei vor primi consiliere psihologica si vor instruiti. “Consilierea psihologica clinica va cuprinde 30 de ore, care se vor desfasura pe o perioada de o luna, si va fi realizata de profesionisti ai echipei multidisciplinare”, precizeaza reprezentantii Ministerului. Consilierea psihologica si evaluarea periodica a progreselor se vor face pina cind copiii implinesc virsta de 6 ani.      In legea care prevede derularea acestui program se precizeaza ca specialistii care lucreaza cu copiii, familia si profesorii vor contribui la adaptarea copilului la gradinita, scoala sau alt mediu cu impact asupra dezvoltarii copilului.

In Univers exista cel putin 100 de civilizatii extraterestre

“În baza cunoscutei ecuatii Drake, care ajuta la determinarea numarului de civilizatii din galaxie si posibilitatea venirii în contact cu ele, putem spune ca, în fiecare moment, în Univers, exista între 10 si 100 de civilizatii extraterestre”, a declarat unul dintre autorii raportului, profesorul scotian Martin Dominik, de la St. Andrews University. “Aceasta este estimarea cea mai conservatoare, de fapt, sînt mult mai multe forme inteligente de viata”, a adaugat el. Formula mentionata a fost elaborata de Frank Donald Drake - profesor de astronomie si astrofizica la Universitatea Santa Cruz din California în 1960. În prezent, universitarii britanici sustin ideea înfiintarii în cadrul structurilor ONU a unei agentii speciale competente care sa se ocupe de problemele legate de asteptata întîlnire cu civilizatiile extraterestre. În acest context, profesorul Dominik a facut apel la oameni sa nu le fie frica de “strainii din spatiu”, deoarece în realitate “lumile alternative nu sunt generatoare de pericole, asa cum sînt descrise în literatura fantastica de specialitate”.     Agerpres

Cea mai mare gaura neagra, ar putea ?inghiti? Pamintul...

Gaura neagra M87 are o masa echivalenta cu cea a 6,8 miliarde de sori si este cea mai mare descoperita pina in prezent de oamenii de stiinta, informeaza Daily Mail.     Gaura M87 s-a dovedit a fi de doua ori mai mare decit credeau cercetatorii initial si deschide posibilitatea descoperirii unor gauri negre de dimensiuni chiar mai mari, in urmatorii ani. Raza Schwarzschild - adica raza gravitationala, sau de actiune, din care nimic, nici macar lumina, nu poate scapa - a acestei gauri negre este de patru ori mai mare decit orbita planetei Neptun, potrivit descopera.ro.     Gaura neagra descoperita recent detine recordul in privinta distantei fata de Pamint, iar oamenii de stiinta au utilizat un telescop foarte performant pentru a o observa. Telescopul folosit se numeste Frederick C. Gillett Gemini, are de 8,1 metri si apartine Observatorului Mauna Kea, din Hawaii. Potrivit cercetatorilor, gaura neagra recent descoperita se afla la aproximativ 50 de milioane de ani lumina departare. Potrivit specialistilor, se pare ca gaura neagra M87 ar fi luat nastere prin fuziunea citorva sute de alte gauri negre de dimensiuni mai mici. „Aceasta gaura neagra ne-ar putea inghiti intregul sistem solar”, a declarat astronomul Karl Gebhardt de la Universitatea din Texas. Oamenii de stiinta au mai precizat ca aceasta descoperire deschide calea pentru depistarea altor gauri negre cu dimensiuni chiar mai mari. In urmatorii zece ani, cercetatorii planuiesc sa creeze o legatura intre toate telescoapele din lume, pentru a descoperi si analiza gaurile negre.    Ce este o gaura neagra?O gaura neagra este un obiect astronomic cu un cimp gravitational atit de puternic, incit nimic nu poate scapa din interiorul lui: nici macar lumina pe care o absoarbe - din pricina acestui fenomen, venind si numele de gaura neagra. Gaura neagra produce o deformare a spatiu-timpului din pricina mesei sale foarte dense. In jurul gaurii negre se formeaza o suprafata care marcheaza un punct fara de intoarcere, denumit in limbaj stiintific “event horizon” (orizont de evenimente), care este o granita a spatiu-timpului, peste care daca un fenomen, un obiect sau o persoana a trecut, aceasta nu mai poate fi observata din afara. In ciuda faptului ca are un interior invizibil, o gaura neagra poate fi observata prin intermediul interactiunilor pe care le are cu celelalte elemente ale materiei.

NASA lanseza naveta Discovery pe 24 februarie

”Consideram ca putem avea o lansare la 24 februarie”, a spus Mike Suffredini, directorul al Statiei Spatiale Internationale (ISS) într-o conferinta de presa, citat de AFP. Dar “avem înca de lucru pentru a finaliza aceasta data”, a adaugat el, explicînd necesitatea de a coordona calendarul unor diferite activitati ale ISS, dintre care cuplarea de un ATV, vehicul automat nelocuit de transport de marfa european urmînd a fi lansat de racheta europeana Ariane 5 de la centrul spatial Kourou în Guyana Franceza. John Shannon, responsabil al programului navetei, a dat asigurari ca inginerii au rezolvat în final problema fisurilor la rezervorul extern ce a tinut la sol Discovery de la începutul lunii noiembrie. Naveta Spatiala Discovery este una din cele trei navete ramase în flota navetelor spatiale ale NASA si totodata cea mai batrîna dintre ele. Naveta a zburat pentru prima oara în 1984 si de atunci a efectuat misiuni de cercetare, dar si de asamblare a Statiei Spatiale Internationale.

Voleibalistii Zaha si Remes au venit la ?U?

Cristian Zaha si Dan Remes (foto) au semnat ieri cu formatia clujeana un acord valabil doi ani si jumatate. Cei doi sint incintati ca si-au gasit repede o echipa care sa-i legitimeze, dupa excluderea din Divizia A a celor de la CS Torpi, fostul lor club. „Am venit la Cluj deoarece sint aproape de casa si sint la facultate aici, la Politehnica. Doresc sa ajut aceasta echipa cit pot eu mai bine si sper sa ma integrez cit mai repede“, a declarat Dan Remes, care evolueaza pe postul de secund. Voleibalistul din Zalau are 1.92 m si a mai evoluat la echipele Explorari Baia Mare (2009-10), LPS Piatra Neamt (2010) si CS Torpi (2010).     Cristian Zaha, celalat nou-sosit la echipa de volei masculin a CS „U“ Cluj, are 1.98 m si joaca pe postul de principal. In cariera a mai trecut pe la CSS Zalau (2006-10) si CS Torpi (2010).     Bogdan Tanase, antrenorul voleibalistilor alb-negri, spera ca cei doi jucatori vor avea o contributie importanta la indeplinirea obiectivului echipei: clasarea pe locurile 5-8 in Divizia A. „Sint doi tineri de perspectiva, care se adauga celorlalti trei care au venit in vara: Cherbeleata, Georgescu si Popovici. Prin ei asiguram viitorul acestei echipe si speram sa ne ajute sa ne atingem obiectivul, si anume locurile 5-8“, a declarat Bogdan Tanase, tehnicianul baietilor de la „U“ Cluj.

Au fost inchise ?magazinele de vise?

„Magazinele de vise” din oras au fost sigilate în urma cu doua zile, în urma unei initiative a Primariei, alaturi de mai multe institutii din Cluj. Potrivit primarului Sorin Apostu, s-a actionat simultan, în echipe mixte, la trei puncte de lucru ale firmei Planto Calm SRL, situate pe strada Piezisa, pe B-dul Eroilor si în incinta statiei multifunctionale „Minerva”. De asemenea, s-a actionat si la sediul firmei Legal Shop de pe strada Motilor. Dupa sigilarea magazinelor, Politia locala a început supravegherea non-stop a tuturor celor patru locatii si a retinut ulterior sase tineri care au încercat sa rupa sigiliile si sa patrunda în magazine. Actiunea a avut loc dupa ce, în urma unei hotarîri de Consiliu Local de la finalul anului trecut, în municipiul Cluj-Napoca s-a interzis comercializarea produselor „etnobotanice” pe o raza de 2.000 m fata de unitatile de învatamînt, lacasuri de cult si alte institutii religioase.     M. O.

Licitatii ?cu dedicatie? si acte pierdute la Universitatea ?Babes-Bolyai?

In toamna anului 2007, o comisie de control a Ministerului Educatiei, condus de liberalul Cristian Adomnitei, a verificat documentele Universitatii „Babes-Bolyai”, condusa de colegul de partid al ministrului, Andrei Marga.      Rezultatul: licitatii trucate, contracte majorate cu 1.000 %, acte lipsa, incalcari flagrate ale legii. Efectul: sase amenzi de cite 35.000 de lei, platite din banii studentilor.    Contracte cu dedicatie...Potrivit raportului (vezi facsimil) elaborat de Comisia Ministerului Educatiei, cele mai grave nereguli descoperite sint absenta caietelor de sarcini, procedur de atribuire care nu au fost anuntate, acte fara numere de inregistrare sau care nu sint semnate de membrii comisiilor de licitatie. Mai mult, in unele cazuri caietele se sarcini sint realizate „olograf”, iar in altele valoarea lucrarilor a crescut cu 1.000 % fata de oferta initiala.     Toate aceste abateri au fost sanctionate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) cu amenzi usturatoare.     Chiar daca lucrarile sint realizate, in cele mai multe cazuri ireprosabil, problema apare cind vine vorba de legalitatea si corectitudinea atribuirii contractelor catre diverse firme.      Astfel, din rapoartele Ministerului Educatiei si a ANRMAP se poate observa ca toate contractele semnalate par a fi „cu dedicatie”, faptul ca nu s-a publicat niciun anunt cu privire la demararea procedurilor de licitatie in intarind aceasta suspiciune.     Episodul 1: OrangeO prima neregula depistata de corpul de control al Ministerului este un contract incheiat cu SC Orange Romania SA pentru inchirierea unui spatiu de 5 mp pe terasa Caminului 16 pentru amplasarea de antene GSM. Reprezentantii ministerului au constatat ca nu s-a indeplinit procedura de licitatie si se regasesc vicii de procedura in cuprinsul actelor aditionale.     Conflict de interese in familieMai departe, oficialii ministerului au constatat ca actul semnat intre UBB si Asociatia „Lingua” pentru inchirierea unui spatiu pe strada Em. de Martonne nu respecta prevederile legale, in conditiile in care sotia lui Andrei Marga, Felicia Marga, face parte din conducerea asociatiei cu pricina. Astfel, comisia a constata un conflict de interese „in activitatea doamnei Felicia Marga, prin desfasurarea simultana si concomitenta a activitatii de conducator al Centrului „Lingua” al UBB si de presedinte al Asociatiei Lingua. Apropierea denumirii de exercitarea conducerii de acceasi persoana pot genera suspiciuni de concurente neloiala”, se precizeaza in raport.     Documente absenteTotusi, cele mai mari probleme au aparut la capitolul licitatii si achizitii publice, reprezentantii Ministerului descoperind o serie de contracte incheiate fara respectarea prevederilor legale.     Astfel, contractul incheiat cu SC Mincu Construct SRL, avind ca obiect executarea lucrarilor de reabilitare de la Baza Belis, a fost semnat fara ca la dosar sa existe nota justificativa privind alegerea procedurii de atribuire, fara a se publica prealabil anuntul de participare, iar procesul verbal de negociere nu avea numar de inregistrare, incalcindu-se astfel legislatia privitoare la achizitiile publice.      Un alt contract cu probleme este cel cu SC Romtera Construct pentru refacerea instalatiilor electrice si sanitare la 36 de unitati de cazare. Inspectorii au constatat ca la dosar nu se regasesc nota de justificare si declaratia de impartialitate a membrilor comisiei, procedura nefiind anuntata prealabil, in timp ce raportul procedurii de atribuire si procesul verbal de negociere nu aveau numar de inregistrare si nu erau semnate de membrii comisiei de evaluare, incalcindu-se legislatia in materie de achizitii publice.     Trei contracte, aceeasi firma, aceleasi problemePoate cele mai ciudate contracte sint cele semnate cu Rombianca Prestcom SRL. Astfel, societatea a fost desemnata ca fiind cistigatoare in trei cazuri, primul contract facind referire la amenajarea Centrului de Informatizare, al doilea pentru reabilitarea Facultatii de Teatru si Televiziune, ultimul fiind semnat pentru finalizarea lucrarilor de finisaje exterioare la sediile de pe B-dul 21 Decembrie, Republicii 37 si Sindicatelor 7. Astfel, in cazul primului contract, inspectorii au depistat ca la dosar nu se regaseste caietul de sarcini, ci doar o lista de cantitati in timp ce procedura de atribuire nu a fost semnalata prin publicare. Mai mult, „desi memoriul justifiativ invoca «apropierea admiterii» ca motivatie a alegerii procedurii de atribuire, contractul de lucrari are durata de executie de opt luni. Motivatia nu este astfel plauzibila”, se precizeaza in raportul ministerului.      Cel de-al doilea contract are si mai multe „hibe”. Astfel, la fel ca in primul caz, de la dosar lipseste caietul de sarcini, iar procedura de atribuire nu a fost semnalata prin publicare. Mai mult, la contract apare un act aditional care nu are numar de inregistrare si care modifica valoarea investitiei. In cazul celui de-al treilea contract nu s-a regasit nota de fundamentare, declaratiile de confidentialitate si procesul verbal de deschidere a  ofertelor.     Contract majorat cu 1.000%Poate cel mai dubios contract este cel incheiat cu SC Tehnoplast SRL, pentru executarea lucrarilor de confectionare si montaj timplarie PVC la caminul 16 din campusul studentesc Hasdeu. Astfel, daca, initial, oferta societatii cistigatoare a fost de 66.580 lei cu TVA inclus, contractul s-a incheiat pentru o valoare de 778.965 lei, adica cu 712.385 lei (!) mai mult decit valoarea initiala. Ulterior, prin procedura de negociere directa, s-a majorat valoarea contractului cu inca 49.400 lei, suplimentindu-se si lista de lucrari.    Caiet de sarcini scris „de mana”Alte doua contracte suspecte sint cele incheiate cu SC Sabus Roman SRL. Astfel, in cazul contractului pentru finalizarea lucrarilor de la Marea Aula a UBB, caietul de sarcini este redactat olograf, ofertele, de asemenea, sint scrise „de mina”, nu sint prezentate nici macar datele de identificare a societatilor, iar contractul incheiat intre parti are adaugiri olografe, taieturi si completari care nu sint semnate in clar de persoana care a produs modificarile, se constata in raportul Comisiei de control a Ministerului Educatiei.      De asemenea, in cazul renovarii salii de spectacole a UBB, contract semnat tot cu SC Sabus Roman SRL caietul de sarcini si ofertele erau scrise olograf (de mina) si nu erau prezente datele de identificare a societatii.      Nici in cazul contractului cu SC Ganeli Prodimpex nu s-a gasit caietul de sarcini, ofertele depuse au avut acelasi numar de inregistrare, iar procesul verbal de deschide a ofertelor nu avea numar de inregistrare.     Licitatiile cu probleme, ”platite” scumpComisia de control a Ministerului Educatiei a trimis raportul de control la ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice), in vederea stabilirii masurilor ce se impun.      Abia in vara anului 2009, ANRMAP a redactat un raport de control privind neregulile de achizitii publice de la UBB. Autoritatea a verificat si a confirmat cele constatate de controlul Ministerului Educatiei si a aplicat sase sanctiuni cu amenda de cite 35.000 de lei pentru fiecare caz in care UBB nu a respectat regulie de transparenta si corectitudine in privinta achizitiilor publice. In total, cele sase amenzi au insumat 210.000 lei (2,1 miliarde de lei vechi).     Foarte interesant este faptul ca ANRMAP nu a efectuat verificarile la sesizarea Ministerului Educatiei (condus in 2007, cind a fost efectuat controlul, de liberalul Cristian Adomnitei), ci la sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj. Cititi integral aici Raportul Comisiei de control a Ministerului Educatiei si Raportul ANRMAP care au descoperit, respectiv sanctionat neregulile in procedurile de achizitii publice la UBB.

Hermann Cuceritorul

Despre fondatorul astronauticii, biograful Hans Berth spunea: „A fost primul om (Hermann Oberth n.a.) care in legatura cu ideea unui zbor cosmic real a pus mana pe rigla de calcul elaborand concepte si proiecte de constructie pe baza calculelor numerice”, iar noi am putea adauga in spiritul adevarului ca Oberth, alaturi de Tiolkovski si Goddard formeaza acel trio celebru al pionierilor zborului in cosmos.     Oberth a fost pasionat de ideea zborului in cosmos de la varsta de 13 ani, cand elevul liceului „Scoala din Deal” din Sighisoara a citit cartea lui Jules Verne „De la Pamant la Luna”... La numai 14 ani, concepe o racheta care utiliza combustibil lichid, iar un an mai tarziu proiecteaza o centrifuga cu brat mobil de 35 m care putea testa si antrena viitorii piloti ai spatiului. La 17 ani, argumenteaza matematic forta de propulsie pentru viteza optima si propune un set de ecuatii pentru miscarea in vid. La 23 de ani, proiecteaza primul motor de racheta, iar dupa alti 4 ani, dezvolta o teorie legata de rachete cu mai multe trepte.     Dupa obtinerea diplomei de bacalaureat in 1912, tanarul Hermann a fost trimis de familie la München, pentru a urma cariera tatalui sau, la Facultatea de Medicina. Simtindu-si chemarea, tanarul abandoneaza studiul medicinei si se inscrie la Universitatea din Cluj, unde obtine in 1923 licenta in fizica cu lucrarea „Racheta spre spatiile interplanetare”, ce apare tiparita in acelasi an la München.     In introducerea acestei remarcabile disertatii Oberth formuleaza patru concepte (numite ulterior tezele lui Oberth) care atesta posibilitatea zborurilor cosmice cu sisteme de zbor economice care pot depasi atmosfera si sfera de atractie terestra, fiind conduse de echipaje umane.     Dupa obtinerea diplomei universitare la Cluj, tanarul Oberth preda matematica, fizica si chimia la gimnaziul din Medias (1924-1938), dar tot in acest interval de timp breveteaza un „Procedeu si dispozitiv de combustie rapida” (Brevet nr.19516 din 6 martie 1931) si lanseaza prima racheta cu combustibil lichid (1931).     Incurajat de rezultate, Oberth lucreaza la Politehnica din Viena (1938-1939) si Dresda (1940-1941), iar in anii de razboi a fost mobilizat la Centrul german de cercetari pentru rachete de la Peenemünde, unde si-a continuat activitatea, alaturi de discipolul sau Wernher von Braun, la conceptia primelor rachete balistice de mare distanta.      Oberth a conceput vehicule spatiale cu propulsie electrica, energia provenind din cea solara si a imaginat un model pentru determinarea permanenta a distantei dintre o racheta si Pamant cu ajutorul radarului.     De asemenea, a brevetat noi sisteme de racire pentru pompe si motoare, un motor de racheta functionand pe principii electrostatice, sateliti artificiali etc., rezultatele sale fiind considerate referinte in domeniu. Dintre publicatiile sale cele mai cunoscute amintim: Este posibila navigatia spatiala? (1927); Caile navigatiei spatiale (1929); Wage zum Raumschiffahrt (1929); Zborul rachetelor si zborul in vid (1932); Despre optimizarea rachetelor multietajate (1941); Teleghidarea rachetelor multietajate (1941); Teleghidarea rachetelor antiaeriene (1949); Spatii orbitale (1952); Proiectarea unei centrale electrice solare pentru irigarea deserturilor si desalinizarea apei de mare (1953); Menschen im Weltraum (1954); Das Mondauto (1960); Semnificatia zborului spatial (1972); Oglinda cosmica (1978) s.a.     Hermann Oberth a lucrat dupa 1950 ca expert pentru probleme spatiale in Italia, iar apoi in Statele Unite. Dupa 1962, s-a stabilit la Feucht, unde a fondat o societate stiintifica ce-i poarta numele, avand ca principal obiectiv utilizarea in scopuri pasnice a rachetelor.     Savantul si inventatorul Oberth, pe care Wernher von Braun il numea „titanul navigatiei spatiale”, s-a stins la 28 decembrie 1989, la Feucht.     A fost membru a zeci de societati stiintifice de prestigiu din principalele tari ale lumii si desi in enciclopediile in care era amintit se vorbea de un inventator german, el a afirmat mereu ca este roman.      Nu trebuie sa uitam ca, la 31 ianuarie 1991, savantul a fost inclus post-mortem in Academia Romana, sau ca Universitatea Babes-Bolyai i-a acordat titlul de „Doctor Honoris Causa”...

Un nou numar ?Numai U?

Ieri a aparut numarul 31 al revistei „Numai U“, periodic editat de CS Universitatea Cluj. Revista a fost distribuita gratuit aseara spectatorilor care au asistat la meciul de handbal feminin dintre „U“ Jolidon Cluj si CSM Bucuresti. Fanii interesati mai pot primi exemplare înaintea meciului de baschet masculin dintre „U“ Mobitelco BT si Atlassib Sibiu, care se va desfasura sîmbata, la ora 18, la Sala Sporturilor „Horia Demian“. „Numai U“ este o revista scrisa în mare parte de studenti de la facultatile de jurnalism din Cluj Napoca, pe baza de voluntariat. Publicatia promoveaza activitatile sportive ale CS Universitatea Cluj, al treilea club sportiv în ordinea performantelor obtinute, fiind depasit doar de bucurestenii de la Steaua si Dinamo.

Voleibalistele se intaresc

Echipa de volei feminin a Universitatii Cluj a perfectat înca un transfer în acest început de an. Este vorba despre Ioana Vasinca, o jucatoare care a mai jucat pentru echipa studenteasca si care evolueaza pe postul de principal. Voleibalista în vîrsta de 25 de ani a semnat un acord valabil pe un an. „Ma bucur ca am revenit la Universitatea Cluj. Sper sa ma integrez cît mai repede si sa ajut echipa pentru o clasare cît mai buna în campionat“, a declarat Ioana Vasinca. Totusi, antrenorul Danut Ciontos nu este la fel de optimist precum noua sa eleva, dar se asteapta ca ea sa faca fata. „O sa fie destul de greu pentru ea, deoarece a ramas în urma cu pregatirea, dar pe parcurs sper sa se integreze si sa recupereze cît mai repede terenul pierdut“, a declarat tehnicianul voleibalistelor. Vasinca are 1.8 m si a mai trecut în cariera pe la echipele CSMU Craiova si Ceccel Lelda Barcelona.

Bufnita beata, ridicata de politie

O bufnita care bause prea mult schnapps din doua sticle aruncate a fost gasita si ridicata de politie „in stare de ebrietate“. Zburatoarei i s-a dat drumul de indata ce s-a trezit din betie, relateaza cotidianul Der Spiegel.     Politia germana a anuntat marti ca a gasit o bufnita care parea ca bause prea mult din doua sticle aruncate de Schnapps. „O femeie care-si plimba ciinele a anuntat politia ca o bufnita statea pe marginea drumului, fara sa-i pese de masinile care treceau foarte aproape de ea“, a declarat purtatorul de cuvint al politiei din orasul Pforzheim, din sud-vestul Germaniei. Bufnita bruna nu parea ranita, astfel ca politistii si-au dat seama ca era doar ametita din cauza ca bause cam mult. In plus, bufnita avea o pleoapa inchisa, ceea ce o facea sa para si mai beata. „Nu se clatina si nu mirosea a alcool, dar am gasit in apropiere doua sticle de schnapps. Am dus-o la un specialist in pasari, care mai tratase inainte zburatoare in stare de ebrietate si care i-a dat sa bea multa apa“, a adaugat politistul. De indata ce si-a revenit, bufnitei i s-a dat drumul, mai scrie Der Spiegel.     Va reamintim ca tot bautura a fost si cauza mortii unui stol de grauri in aceasta luna la Constanta. Mai exact, expertii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au descoperit ca graurii au murit din cauza unei intoxicatii etilice, dupa ce au mincat borhot de struguri.

Atelier de creatie pentru copii

Copiii vor fi din nou în centrul atentiei în acest weekend la Polus Center, unde sîmbata si duminica se va organiza un atelier de creatie dedicat celor mici. Astfel, timp de doua zile, copiii vor colora, vor decupa si vor lipi pentru a “crea” diferite animale polare. Mai mult, ei vor afla o multime de lucruri noi despre fascinantele animalute. Atelierul de creatie se adreseaza tuturor copiilor si se va desfasura în zona de food-court a centrului comercial, între orele 12 si 18.     A. V.

Traditii romane si maghiare, la BCU

Astazi, de la ora 16, la Galleria Laterallia a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” va avea loc vernisajul Salonului International al Artistilor Fotografi Români si Maghiari de Pretutindeni. Evenimentul e dedicat Zilei Culturii Române, serbata pe 15 ianurie si Zilei Culturii Maghiare, celebrata pe 22 ianuarie. Tematica salonului este „Traditii populare române si maghiare“, iar imaginile alb-negru si color, realizate de artisti fotografi români si maghiari din mai multe tari europene precum Serbia, România, Ucraina si Ungaria, au fost selectate de un juriu international, format din artistii de renume: Marcello Materassi (E.FIAP, Firenze - Italia), Georg S.Holzmann (E.FIAP, Karsruhe - Germania) si Géza Lennert (E.FIAP, Novi Sad - Serbia). Lucrarile premiate vor fi prezentate în mai multe locatii din Oradea, Budapesta, Cluj-Napoca, Bucuresti si Szeged.     A. V.

?Masura pentru masura? si ?Trei surori?, pe scena Teatrului Maghiar din Cluj

Foto Istvan BiroScena din spectacolul "Masura pentru masura", prima creatie realizata in Romania de Matthias Langhoff, la Teatrul Maghiar din Cluj-NapocaSpectacolul „Masura pentru masura”, in regia lui Matthias Langhoff, va fi pus in scena miine, de la ora 18, la Teatrul Maghiar din Cluj.     Matthias Langhoff, regizorul piesei „Masura pentru masura”, a debutat la Berliner Ensemble, dar abia dupa moartea lui Brecht, pe cind teatrul era condus de vaduva sa, actrita Helen Weigel. „Autor al unor creatii radicale si incitante, Langhoff este recunoscut si pentru rigoarea sa extrema, foarte necesara daca tinem cont ca scena spectacolelor sale e plina de semne si referinte diverse – de la proiectii multimedia, film, aluzii la alte creatii teatrale, fotografii, si pina la decoruri si costume extrem de complexe”, scrie criticul de teatru Mirella Patureau.     Saptamina viitoare, iubitorii de teatru vor putea urmari piesa „Trei surori”, in regia lui Gábor Tompa, spectacolul urmind sa aiba miercuri, de la ora 19, pe scena Teatrului Maghiar. Piesa a cistigat in 2008 premiul UNITER pentru „Cel mai bun spectacol“ si „Cea mai buna regie“ (Gábor Tompa).     „Trei surori ma preocupa din punctul de vedere al problematicii mintuirii. Conform acesteia, surorile sint trei proiectii ale unei singure imagini feminine: cea a fetei, a femeii si a mamei – acestea trebuie sa ramina unite ca supravietuirea lor sa fie posibila”, a spus regizorul Gabor Tompa.      Ambele spectacole beneficiaza de supratitrare in limba romana iar biletele pot fi achizitionate zilnic la casieria teatrului, intre orele 10-13 si 16.30-18.30, precum si online de pe biletmaster.ro.