monitorulcj.ro Menu
Napi Hírek

Băsescu és Tudose durván kritizálja az RMDSZ kongresszusán elhangzottakat: "Nem lep meg az RMDSZ szemtelensége!"

Gyávasággal vádolja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselőit Traian Băsescu volt államfő, amiért nem hívták fel a figyelmet az RMDSZ kongresszuson elhangzott "elfogadhatatlan" túlkapásokra.

Mihai Tudose volt kormányfő arra emlékezteti a magyar közösség tagjait, hogy azt az országot, amelyben élnek, Romániának hívják.

Băsescu szerint "az RMDSZ a budapesti revizionizmus szócsöve"

Traian Băsescu, "azt még csak megértené", hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezetői elmentek az RMDSZ kongresszusára, hisz a szövetség "szilárd pillére" a kormánykoalíció által elkövetett "aljasságoknak", de nem érti, hogy "mit kerestek" a kongresszuson a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői. Ráadásul, Raluca Turcannak és Dan Barnának semmilyen reakciója nem volt az elhangzott "alkotmányellenes és autonomista nyilatkozatok", sem a magyar zászló és himnusz használatára vonatkozó határozat kapcsán.


"Nem az RMDSZ szemtelensége lep meg, amely az utóbbi időben a budapesti revizionizmus szócsöve lett, hanem a román vezetők gyávasága, akik azt állítják magukról, hogy a PSD-ALDE-RMDSZ szövetség ellenékéhez tartoznak", írta Facebook-bejegyzésében Băsescu.

Tudose emlékezteti az erdélyi magyarokat: "Romániában élnek"

Mihai Tudose ugyancsak egy Facebook-bejegyzésben bírálja, hogy az RMDSZ saját szimbólumainak tekinti a magyar zászlót és a magyar himnuszt.


"Otthon, a zuhany alatt, mindenki azt énekel, amit akar, és hálószobája falára olyan színeket tűz ki, amilyeneket akar. De a lakáson kívül, az az ország, ahol ők, a magyarok élnek, az Románia! Román a himnusz, román a zászló! Ennyi. Ami az egyéb "ötleteket" illeti, azokra vannak törvényeink, amelyeket be kell tartani", írja Tudose, aki kifogásolja továbbá az RMDSZ kongresszuson használt "transzilvanista pragmatizmus" kifejezést is, egy olyan Erdéllyel kapcsolatban, amely "egyre szabadabb".

Az RMDSZ kolozsvári kongresszusán bemutattak szombaton egy vitaindító dokumentumot, amely a magyarok erdélyi jövőjét veszi számba és úgy fogalmaz: "Erdély egyre inkább kiszabadul a centralista törekvések hálójából". Ugyanakkor egyöntetű szavazattal fogadtak el egy határozatot, amely kimondja, hogy a romániai magyar közösség saját szimbólumainak tekinti a székely zászlót és himnuszt, valamint a magyar nemzet zászlóját és a magyar himnuszt.


"Azt a kérést, üzenetet fogalmaztuk meg a román társadalom fele, hogy, jóemberek, fogadjátok el, hogy szabadon és büntetlenül használhassuk azokat a szimbólumokat, amelyek meghatároznak minket, és amelyek etnikai és nyelvi identitásunk részei!", nyilatkozta ezzel kapcsolatban Kelemen Hunor, az RMDSZ újraválasztott szövetségi elnöke.

Citește AICI varianta în limba română a materialului.