monitorulcj.ro Menu
Napi Hírek

Antiszemita botrány Kolozsváron: Izrael-ellenes plakátokkal buzdítanak az Eurovíziós Dalfesztivál bojkottálására!

Panaszt emelt a Kolozsvári Zsidó Hitközség Kolozsvár Polgármesteri Hivatalánál, illetve a Román Hírszerző Szolgálatnál (SRI) miután a tel-avivi Eurovíziós Dalfesztivált ellenző plakátok bukkantak fel a kincses városban.

„Izrael-ellenes, antiszemita plakátokról van szó, amelyeken a «Bojkott», illetve a «Műsorok nélkul az elfoglalt területeken» üzenetek jelennek meg. Az Eurovíziós szóban a V betű stilizált, az SS jelvényre utal. A bojkott szót egy zsidó nemzetiségű író fényképére illesztették, egy olyan kultúrális esemény ellen tiltakozva, amely Izrael alapításának 71. évfordulóján kerül megrendezésre. Máris értesítettem Kolozsvár polgármesteri hivatalát, a Román Hírszerző Szolgálatot, illetve Izrael nagykövetségét is”, nyilatkozta Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke.

Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének (FCER) elnöke is megbotránkozva értesült a hírről.


„Felháborítónak tartom a Kolozsvár utcáin megjelent abszurd tartalommal rendelkező antiszemita posztert, amely a járókelőket az Eurovíziós Dalfesztivál bojkottálására buzdítja. Az alkotók azzal motiválják üzenetüket, hogy Románia szolidáris kellene legyen Palesztinával, ellenezze a kampány alkotói szerint «elfoglalt területnek» nevezett helyszínen tervezett műsor megszervezését”, nyilatkozta Aurel Vainer.

Citește varianta în limba română a materialului.