monitorulcj.ro Menu
Napi Hírek

A szociális lakások nem csak a pataréti romáknak szólnak. Vincze Enikő: „Megbélyegzik a romákat!”

Nagy port kavart a bejelentés miszerint a George Stephenson utcán két lakást vásárolna meg a kolozsvári polgármesteri hivatal 162000 euróért. Szociális lakásokka alakítanák őket.

A szociális lakások nem csak a pataréti romáknak szólnak. Vincze Enikő: „Megbélyegzik a romákat!”

Élő rádióműsorban keveredett vitába egy hölggyel a múlt héten Dan Tarcea alpolgármester. A nő azt állította, tartanak a szomszédok az újabb roma lakosoktól, főleg, hogy már 150 roma származású személy él az utcában. Úgy vallott, Vincze Enikő egyetemi professzortól értesült az önkormányzat szándékáról, hogy újabb hat roma családot telepítenének a George Stephenson utcába.

Vincze Enikő, aki már több éve foglalkozik a romák integrációjával, elmondta: meglepték a hölgy szavai. „Egyszerű elterelésnek” minősítette a nő nyilatkozatát, hisz már 2014 óta ismeri a George Stephenson 15-ös szám alatti helyzetet. Szerinte felelőtlen kijelentésekkel vádolják igazságtalanul.


„Az én álláspontom és más aktivisták álláspontja szerint, ott (n.red. George Stephenson utca) olyan emberek vannak, akik illegálisan épített barakkokban élnek a törvényesen épült ház mellett. Nem volt más megoldás számukra, hisz az állami hatóságoknak szociális lakásokat kellene biztosítaniuk nekik, hogy elköltözhessenek onnan” – vallota Vincze Enikő.

Tarcea: „Pataréten is élnek becsületes emberek!”

Az aktivista azzal érvelt, hogy az évek során folyamatosan támogatta azokat az embereket, akik szociális lakást igényeltek. Különböző okok miatt nem fogadták el a kérelmeiket, hisz vagy elfogadhatatlannak minősítették, vagy nem kaptak eléggé magas pontszámot ahhoz, hogy megkapják az évente amúgyis kevés meghirdetett szociális lakások egyikét.


A romák integrációjával foglalkozó egyetemi professzor azt állítja, torzította a sajtó a piaci lakásvásárlással kapcsolatos híreket. Szerinte tévesen váltották ki a félelmet, hogy a szociális lakásokká változtatott megvásárolt lakásokba pataréti romákat költöztetnének be. Vincze Enikő úgy véli, elterelés áldozatai a George Stephenson utca lakosai; a pataréti romákat, illetve a szociális lakások ötletét pedig megbélyegezték.

„Bármikor lehetőségem volt rá, hangsúlyoztam, hogy ezeket a szociális lakásokat nem bizonyos személyeknek dedikálják, a városháza pontszámok, eljárások alapján dönt róluk” – vallotta az egyetemi professzor, aki Dan Tarcea véleményét is osztotta. Az alpolgármester elmondta, valószínűleg Patarétről is lesznek jogosultak a szociális lakásokra, mert ott is élnek teljesen őszinte emberek, akik becsületesen biztosítják a megélhetést családjuk számára.


Citește varianta în limba română a materialului!