monitorulcj.ro Menu
Napi Hírek

Senki nem akarja felújítani a válaszúti Bánffy-kastélyt? Hatodjára hirdették meg a pályázatot!

A Kolozs Megyei Tanács hatodik alkalommal indította el a Válaszúton (Răscruci) található Bánffy-kastély rehabilitációs pályázatát. A korábbi alkalmakkor egyetlen vállalkozó sem jelentkezett.

Senki nem akarja felújítani a válaszúti Bánffy-kastélyt? Hatodjára hirdették meg a pályázatot!

Hatodik alkalommal hírdették meg kedden az emlékmű felújítására vonatkozó pályázatot az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP), miután az első öt alkalom folyamán senki nem nyújtott be pályázatot.

6 millió euró a rehabilitás értéke

A tervező márciusban kérte a Kolozs Megyei Tanácsot, hogy 8,5 millió lejjel egészítse ki a saját hozzájárulását, így a projekt új értéke eléri a 29306279 lej (kb. 6 millió euró) összeget. A pályázatok benyújtására megszabott új határidő 2020. május 11-e, a munkálatokat legfeljebb 24 hónap alatt kellene befejezni.


A nyertes vállalkozóra szorul a történelmi emlékműnek elismert Bánffy-kastély, illetve a hozzá tartozó park restaurálása. Említjük, hogy a projektet 2018 őszén hírdették meg először, amikor 13473392 lejre (ÁFA nélkül) becsülték az értékét. A beruházás költségeit az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (2014-2020) fedezik.

Kulturális központot létesítenének Válaszúton

(Volt) iskolából magas színvonalú kulturális központtá varázsolnák a Bánffy-kastélyt. A főépület és a hozzá tartozó terület felújításával megteremtenék a lehetőséget a kulturális események megszervezésére, illetve a kastély megnyitását a nagyközönség számára, látogatás végett.


A válaszúti épület a bonchidai kastély-együttes része. Az emlékmű eklektikus neoklasszicista stílusban épült, hajdanán a Bánffy-család nyári rezidenciája volt. A kastélyhoz tartozó földterület 56128 négyzetmétert számlál, ebből 644 négyzetméter maga a kastély területe. Jelenleg a műemlék csak kérésre látogatható.

CITEȘTE varianta în limba română:


A ȘASEA STRIGARE pentru reabilitarea Castelului Bánffy din Răscruci. CJ Cluj pune la bătaie peste 6 milioane €