monitorulcj.ro Menu
Politică

Corupție sau incompatibilitate la Consiliul Județean Cluj?

Arhitectul șef al Consiliului Județean Cluj, Sanda Oltean, este într-un grav conflict de interese, dar nimeni nu pare să bage în seamă acest lucru. De ce?

Președintele Consiliului Județean, Horea Uioreanu, ori a pierdut frâiele instituției pe care o conduce, ori patronează o caracatiță cu interese cel puțin dubioase.


Arhitectul șef al CJ, Sanda Oltean, este în incompatibilitate, dar, cel puțin suspect, nici Horea Uioreanu (PNL), nici vicele Ioan Oleleu (PSD) nu iau nicio măsură.

Potrivit documentelor publice semnate de Sanda Oltean (declarații de avere, facsimil 1 și facsimil 2) depuse la Consiliul Județean în anii 2011 - când era șef de serviciu, respectiv 2012 - de când ocupă funcția de arhitect șef -, soțul ei, arhitectul Mihai Oltean, este angajat cu carte de muncă la firma Top Proiect SRL, la care, potrivit datelor de la registrul Comerțului (vezi facsimil 3) este și acționar.


Dar, declarațiile de interese din anii respectivi (vezi facsimil 4 și facsimil 5) nu menționează nimic despre contractele încheiate de firma soțului cu instituția la care ea este angajată, ceea ce o pune, legal, într-un grav conflict de interese.

Și nu de azi, de ieri, căci legăturile firmei Top Proiect cu Consiliul Județean Cluj datează din 2010 (vezi facsimilele 6 și 7), când firma lui Mihai Oltean a fost proiectant general la lucrările de amenajare și extindere a parcării Aeroportului, lucrare subcontractată despre care șefii CJ nu se poate spune că nu ar fi avut cunoștință.


Soția comandă, soțul execută, soția verifică, soțul ia banii

Legal, potrivit Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei (art. 79), și art. 6 din Hotărârea CJ Cluj 327/2011 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare (R.O.F.) al aparatului de specialitate al instituției, Sanda Oltean este în conflict de interese și un caz clar de incompatibilitate, pentru că - atât în calitate de șef de serviciu (2011), cât și de arhitect șef (2012) - avea atribuțiuni de conducere, coordonare, control și aprobare exact în domeniul în care firma soțului execută lucrări plătite din bani publici de o regie aflată în subordinea angajatorului ei, Consiliul Județean Cluj.

Doi președinți, nicio întrebare?

De atunci, din 2011, la conducerea Consiliului Județean Cluj s-au schimbat două echipe: echipa lui Alin Tișe (PDL) a fost înlocuită de cea a liberalului Horea Uioreanu, dar niciuna dintre ele nu a sancționat această incompatibilitate evidentă. De ce? O posibilă explicație ar fi dorința (posibilitatea) de a folosi aceste informații pentru a influența viitoare decizii ale angajatei Sanda Oltean?


Un proiect încremenit în proiect

Proiectul sensuri giratoriu de la Aeroport este mai vechi, din mandatul președintelui CJ Alin Tișe (PDL), când s-au demarat discuțiile despre fluidizarea traficului în zonă. Din 2011, sensul giratoriu încă nu a fost finalizat.

Citește și:


VEZI câţi ANI sunt necesari la Cluj pentru realizarea unui SENS GIRATORIU

Sensul giratoriu de la aeroport, aprobat de urbanişti