monitorulcj.ro Menu
Politică

UDMR vrea autonomie regională, steag secuiesc și drepturi sporite pentru minorități

UDMR nu renunţă la descentralizare şi vrea drepturi sporite pentru minorităţi. Formaţiunea doreşte inclusiv modificarea Constituţiei astfel încât comunitatea maghiară să fie recunoscută drept element constitutiv al statului.

Autonomie regională, Constituție nouă a României, folosirea oficială a limbii maghiare în comunități care au cel puțin 10% din populație constituită din etnici maghiari și permisiunea de folosire a simbolurilor secuiești pe teritoriul României sunt câteva dintre punctele prevăzute într-un document care urmează să fie adoptat la congresul UDMR, scrie digi24.ro.

De asemenea, UDMR îşi doreşte ca, atunci când etnicii maghiari se adresează primăriei, direcţiei de taxe şi impozite sau inspectoratelor şcolare, formularele să fie accesibile şi în limba maghiară, să fie posibilă completarea şi înregistrarea documentelor şi în limba maghiară şi să existe acces la informaţii de interes public în limba maternă.


"Utilizarea simbolurilor naţionale în Secuime este un obiectiv foarte clar. Dorim să nu fie absolut nimeni intimidat sau sancţionat dacă va folosi simbolurile naţionale în Secuime - steagul Ţării secuieşti sau steagul unguresc. (...) Nu cedăm. Mergem înainte, pe cât se poate cu capul sus, câteodată cu capul plecat, dar întotdeauna în mod constructiv", a spus Kelemen Hunor.

Congresul UDMR de la Zalău a fost convocat pentru a modifica statutul Uniunii şi pentru a decide politicile strategice pe care le va urma formaţiunea în următorii doi ani.


Consultați aici ce prevede strategia UDMR.