monitorulcj.ro Menu
Politică

Zeci de mii de români îi cer demisia lui Meleșcanu: „Vrem vot prin corespondență!”

Peste 72.000 de cetățeni au semnat petiția inițiată de un membru al Comunității Declic, prin care cer demisia ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu.

Petiția vine după ce zeci de mii de români din diaspora nu au putut vota la alegerile europarlamentare și la referendumul pe Justiție.

 „Zecilor de mii de români din străinătate li s-a încălcat, ieri (n.red. duminică, 26 mai), un drept garantat de Constituție: dreptul de a vota. Deși au stat ore în șir la coadă, ei nu au mai apucat să voteze. Guvernul și-a bătut din nou joc de diaspora și, de aceea, ministrul de Externe trebuie să plece”, a declarat Tudor Brădățan, directorul executiv Declic.


În mai puțin de 24 de ore de la inițiere, petiția a devenit virală. Aceasta poate fi accesată AICI. Petiția a strâns deja peste 72.000 de semnături, iar oamenii continuă să semneze masiv, pragul de 75.000 fiind foarte aproape de a fi atins.

„Cine era ministru de externe în 2014, când au fost infernalele cozi la vot din diaspora? Veșnicul Teodor Meleșcanu, al cărui minister declară sfidător, 5 ani mai târziu, când iarăși sunt cozi imense, că sunt suficiente cele 441 de secții din diaspora”, a declarat inițiatorul petiției, Cosmin Pojoranu.


Unii dintre românii din diaspora au venit de la sute de km distanță ca să voteze, au stat chiar și 10 ore la coadă și nu au putut să își exercite dreptul fundamental al votului.

„Pe lângă demisia ministrului Meleșcanu, care este iminentă, le cerem autorităților să organizeze, pentru următoarele alegeri, un sistem de vot prin corespondență, care să nu îi mai umilească pe românii aflați în străinătate. Este suficient că acești oameni sunt departe de casă și de familie”, a mai spus Tudor Brădățan.


Comunitatea Declic este formată din aproape 500.000 de cetățeni activi, din țară și din străinătate, care se mobilizează în online și offline ori de câte ori este nevoie să acționeze pentru o societate mai dreaptă. Orice persoană care vrea să inițieze o petiție are la dispoziție platforma campaniamea.declic.ro, întreținută de comunitatea Declic.

CITEȘTE ȘI: Meleșcanu despre situația votului din străinătate: „Nu am ce să îmi reproșez, trebuie schimbată legislația”