monitorulcj.ro Menu
Politică

Alexandru Cordoș (PSD), proiecte îndrăznețe pentru zona Munților Apuseni și Turda - Câmpia Turzii

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj a enumerat câteva dintre propunerile sale pentru locuitorii din zonele Huedin, Turda și Câmpia Turzii.

Alexandru Cordoș (PSD), proiecte îndrăznețe pentru zona Munților Apuseni și Turda - Câmpia Turzii

 

 


În primul rând, Alexandru Cordoș dorește recondiționarea și operaționalizarea Centrului Agro Trasilvania Cluj, spunând că până în prezent acesta nu și-a atins obiectivele, produsele fiind expuse și depozitate în spații inadecvate.

 


„Am vizitat săptămâna trecută Centrul Agro Transilvania Cluj și am fost foarte mâhnit să văd cum eforturile noastre pentru un proiect inițiat cu optimism și speranță, au fost risipite prin ineficienta administrare a celor de dreapta. Acest centru a fost înființat prin intermediul unui proiect Phare și trebuia să stimuleze crearea unor canale de distribuție, facilități tehnice de ambalare, depozitare clasică și la frig, la standarde europene, trebuia să asigure condiții favorabile pentru dezvoltarea și restructurarea producției agricole. Dar realitatea pe care am văzut-o este departe de ceea ce am proiectat atunci, am văzut produsele expuse în condiții neigienizate, care nu asigură respectarea tuturor caracteristicilor și proprietăților acestora,spații de depozitare insuficiente. Lipsa facilităților sanitare atât pentru comercianți, cât și clienți. În schimb, am aflat de la oamenii din piață de taxele mari, nejustificate, pe care trebuie să le plătească dacă vor să își vândă marfa.

Vom face Centrul Agro Transilvania să devină funcțional și operațional, dar și să revină la scopul pentru care a fost creat. El nu și-a atins obiectivele, care erau, în primul rând, în folosul producătorilor, dar și în folosul consumatorilor. Pentru acest lucru vor fi create trei centre de colectare de la producători, unu pe zona Gherla - Dej, unu pe zona Turda - Câmpia Turzii și unul pe zona Huedinului”, a spus Cordoș.


Marca „Produs Montan” pentru producătorii clujeni

Candidatul PSD la Consiliul Județean Cluj mai dorește o bună aplicare a Legii 197/2012, supranumită Legea Muntelui, prin care producătorii din zonele de munte ale Clujului să primească atestat „Produs Montan”.

„Tot pe zona de munte, va trebui să ne implicăm pentru respectarea legii 197/2018, Legea Muntelui. Acolo, guvernul, ministerul și consiliul județean au anumite obligații. Prin ceea ce întreprinde consiliul județean, ar trebui să solicite aplicarea acestei legi, inclusiv în ceea ce privește Produs Montan, care este o marcă, aprobată prin această lege și care se acordă producătorilor din zona de munte, care atestă calitatea produselor și faptul că provin din zona de munte. Aici intră inclusiv înființarea de abatoare, de microferme”, a mai spus Cordoș


Parc inudstrial pentru procesarea fructelor de pădure, la Huedin

Un alt proiect propus de Alexandru Cordoș este înființarea unui parc industrial în zona Huedinului pentru depozitarea, procesarea și ambalarea produselor derivate din fructe de pădure, arătând că mulți investitori sunt interesați de această activitate, însă nu au facilitățile necesare.

„De urgență trebuie să realizăm un parc industrial în zona Huedinului, pentru că în această zonă avem multe fructe de pădure dar nu avem nici zone de depozitare a lor, nici fabrici de procesare a lor. Parcul industrial ar trebui să se adresee doar acestei zone de munte și procesării fructelor de pădure. Trebuie să creăm facilități pentru cei care vor să investească și să dezvolte afaceri în zona de munte. Interes există foarte mult. În prezent, fructele se vând la prețuri derizorii de către producători și apoi ajung în supermarket-uri la prețuri de zece ori mai mari”,a adăugat candidatul PSD.


Proiecte și pe turism, educație sau locuire

Alte proiecte menționate de acesta sunt înființarea unei școli speciale în zona Turda - Câmpia Turzii, înființarea unui departament în cadrul CJ pentru turism, dar și programe de revitalizare a zonelor îmbătrânite din județ.

„Învățământul special este acoperit la nivelul județului Cluj pe zonele municipiului Cluj-Napoca, Dej, Gherla și Huedin, dar nu este acoperit în zona Turda - Câmpia Turzii, unde vom înființa o școală specială pentru persoanele care au diverse dizabilități. În ceea ce privește turismul, trebuie creată resursa umană în cadrul unui departament de lucru a Consiliului Județean dedicat turismului, nu la comun cu alte activități, care să aibă în componență și accesarea de fonduri europene pentru proiecte specifice. Un alt program pe care îl mai propunem se numește „Întoarcerea tinerilor acasă”. Vom achiziționa, din fonduri proprii și atrase, imobile, case și terenuri, pe care apoi le vom aloca tinerilor care se întorc în zonele îmbătrânite, pentru întemeierea unor gospodării”, a mai arătat Cordoș.

 

CITEȘTE ȘI

Cine este și ce obiective are Alexandru Cordoș, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliul Județean Cluj?