monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Cum și când va fi al doilea val al pandemiei? Răspunsul ministrului Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că un eventual al doilea val epidemiei de coronavirus nu va avea aceeaşi intensitate ca primul, dar a subliniat că trebuie luate măsurile de pregătire necesare, inclusiv vaccinarea antigripală şi antipneumococică a categoriilor vulnerabile.

Oameni pe stradă cu mască Cluj foto: Paul Gheorgheci monitorulcj.ro

Întrebat, dacă românii trebuie să se aştepte ca în toamnă să fie introduse noi măsuri de restricţie, ministrul a declarat că autorităţile trebuie să fie pregătite, dar a estimat că al doilea val va fi diferit.

„Acest studiu (de seroprevalenţă la nivel naţional n.red) ne va spune (cu privire la valul doi n. red). În general, o pandemie, din experienţa noastră, merge tot timpul cu un an - doi de epidemii sezoniere. În acest moment noi nu avem un vaccin, ca să putem preveni un val doi. Nu putem decât să limităm. (...) Eu cred că al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar noi trebuie să fim pregătiţi pentru orice. Noi o să luăm anumite măsuri mai ales pentru grupele de risc, în care să avem o vaccinare antigripală, vaccinare antipneumococică, pentru cei care sunt cu boli pulmonare cronice, tocmai pentru a preveni posibile cazuri grave într-un eventual val doi”, a spus Tătaru, potrivit Digi24.


CITEȘTE ȘI:

SONDAJ IRES. Doar 4 din 10 români au ieșit din localitatea de domiciliu în prima săptămână a stării de alertă

Totodată, ministrul Sănătăţii a subliniat că în vederea unui eventual al doilea val, trebuie asigurate depozite de medicamente, materiale sanitare şi echipamente.


Când ne vom întoarce la o viață normală?

Ministrul Tătaru a estimat că în condiţiile în care populaţia va respecta măsurile de precauţie, spre sfârşitul lui iulie - începutul lui august, se va ajunge la o viaţă „cvasi-normală”.

„Evalurea primei etape ne-a arătat că, respectând nişte precauţii, putem veni cu alte etape de relaxare. Dacă mergem în continuare în acest ritm, ne putem gândi pe 15 iunie la a treia etapă de relaxare. Dacă evoluţia ne permite, iar respectarea acestor precauţii şi recomandări este o prioritate a populaţiei, ne gândim că spre sfârşitul lui iulie, începutul lui august, să ajungem la o viaţă cvasi-normală”, a mai spus ministrul Sănătăţii.


CITEȘTE ȘI:

Câte amenzi au dat polițiștii clujeni în prima săptămână a stării de alertă? Nici măcar o amendă la Turda!