monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Ce este imunitatea colectivă și ce spun specialiștii în privința prevenirii COVID-19?

Un studiu la scară largă făcut în Spania arată că doar 5% din populația țării a dezvoltat anticorpi la noul coronavirus, întărind astfel ipoteza că o așa-zisă imunitate colectivă pentru COVID-19 nu poate fi obținută, relatează CNN, citând revista medicală Lancet, în care a fost publicat studiul.

Ce este imunitatea colectivă și ce spun specialiștii în privința prevenirii COVID-19?

Rezultatele arată că 95% din populația Spaniei rămâne vulnerabilă la virus. Imunitatea colectivă este realizată atunci când o parte suficient de mare a populației a fost infectată cu un virus sau o bacterie – sau a fost vaccinată împotriva acestora – pentru a stopa circulația lor, scrie Digi 24.

Studiul din Spania, cel mai mare până în prezent

Centrul European pentru Controlul Bolilor a precizat că studiul din Spania, făcut pe un eșantion reprezentativ la nivel național de peste 61.000 de participanți, pare a fi cel mai mare de până acum, în condițiile în care au fost făcute mai mult de 10 studii serologice asupra coronavirusului în mai multe țări europene.


De exemplu, au fost făcute studii similare în China și în Statele Unite ale Americii și „constatarea-cheie” a acestora este că „cea mai mare parte a populației pare să fi rămas neexpusă” la COVID-19, „chiar și în zonele cu circulație a virusului răspândită”, se arată în revista medicală Lancet.

Având în vedere aceste descoperiri, orice abordare propusă pentru realizarea imunității colective prin infectare naturală nu este doar extrem de lipsită de etică, ci și de neconceput”, spun autorii comentariului publicat de Lancet, Isabella Eckerle, șefa Centrului pentru Boli Virale Emergente din Geneva și Benjamin Meyer, virolog la Universitatea din Geneva.


În plus, medicii nu sunt siguri dacă dobândirea de anticorpi împotriva coronavirusului înseamnă că cineva nu poate fi infectat din nou. Nu se știe nici cât timp sau cât de bine protejează anticorpii, dacă sunt dobândiți. Studiul făcut în Spania a început în aprilie, când țara era încă într-o carantină strictă, și a fost realizat de agenții guvernamentale și epidemiologice.

Seroprevalența de minim 60%, greu de atins

Marina Pollan, directoarea Centrului Național pentru Epidemiologie din Spania, care a condus studiul, spune că, potrivit calculelor făcute de unii experți, o seroprevalență de aproximativ 60% ar putea însemna imunitate colectivă. „Dar, suntem foarte departe de a atinge acest număr”, a spus ea.


Revista medicală Lancet a publicat rezultatele primei faze a studiului din Spania, efectuat în perioada 27 aprilie – 11 mai, care a arătat o prevalență de anticorpi la nivel național de 5%. Dar în Madrid rata a fost de 10%, iar în Barcelona, alt oraș cu densitate mare a populației, a fost de 7%.

Rezultatele celei de-a doua faze a studiului din Spania au fost prezentate pe 4 iunie, arătând o seroprevalență de 5,2% la nivel național, cu puțin mai mare decât în prima fază. Rezultatele din cea de-a treia și ultima etapă urmează vor fi „în linie” cu cele două rezultate provizorii, a spus Pollan, pentru CNN.


5 săptămâni consecutive de creștere a numărului de cazuri în România

Cu 2.641 de cazuri noi în ultimele 7 zile, România a înregistrat o nouă creştere a numărului de infectări faţă de intervalul 22-29 iunie 2020 (2.291 cazuri noi). Este a cincea săptămână, consecutiv, când numărul de cazuri noi creşte de la o săptămâna la alta, după ce în anterioarele cinci săptămâni consecutive s-au înregistrat scăderi ale numărului de cazuri noi de la o săptămâna la alta.

Până la data de 6 iulie 2020, în România erau confirmate 29.223 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), cu 250 mai multe decât în 5 iulie. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.413 au fost externate. Dintre persoanele externate, 20.213 erau pacienţi vindecaţi iar 1.200 erau pacienţi asimptomatici, externaţi la 10 zile după depistare, conform informării Grupului de Comunicare Strategică (GCS) din 6 iulie 2020, ora 13:00.


CITEȘTE ȘI:

Aproape 600 de pacienți vindecați de coronavirus, la Cluj. Încă 3 cazuri noi, în 24 de ore