monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Familia mea s-a infectat cu COVID19, eu nu! Cum s-a putut întâmpla? Explicațiile specialistului

De ce unii membri ai familiei fac COVID-19, în timp ce alții nu, scăpând de sâcâitorul coronavirus?

familia-mea-s-a-infectat-cu-covid19-eu-nu-cum-s-a-putut-intampla-explicatiile-specialistului

 

 


Există cazuri de familii cu mai mulți membri, în care unii se infectează cu coronavirus. Deși locuiesc sub același acoperiș și împart același spațiu, ceilalți membri nu se infectează. De ce?

 


Există suficiente exemple de cazuri în care se infectează soția și copiii, dar nu și soțul sau invers – se infectează tatăl, însă mama scapă de COVID-19. Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, a confirmat existența acestor cazuri. Întrebată cum se explică o astfel de situație inedită, ea a subliniat că pot fi două aspecte diferite.

„Pe de o parte, putem avea persoane care nu dezvoltă simptome ale bolii și atunci, cel puțin conform definiției de caz, ele nu sunt testate și, practic, nu depistăm cazul pozitiv, pentru că el nu s-a testat. Dar, există și posibilitatea ca persoanele respective să aibă o imunitate mai bună, o imunitate de moment, care să permită ca această infecție să nu se producă în corpul lor. Sunt studii în acest sens, nu sunt date publicității, dar se ridică problema unui sistem imunitar eficient”, a declarat dr. Beatrice Mahler, într-o intervenție la Digi24.


„Ce trebuie să reținem însă este că sistemul imunitar nu este o constantă permanentă în viața noastră, el variază foarte mult în funcție de factori externi, de stres, de modul în care ne alimentăm, de respectarea orelor de somn. Or, dacă aceste lucruri se modifică de la o săptămână la alta, și răspunsul imun al organismului nostru față de orice boală, față de orice infecție se modifică. Prin urmare, nu trebuie să ne bazăm pe imunitatea naturală, ci trebuie să găsim soluții – iar vaccinul este o soluție – să stimulăm imunitatea și să ajutăm formarea de anticorpi în organism specifici bolilor cu care riscăm să ne întâlnim”, a explicat dr. Beatrice Mahler.

Dr. Beatrice Mahler: „Să nu ne temem de curent, este o soluție bună de prevenție!”

Ea spune că și cantitatea de particule care ajunge în organism contează foarte mult și, la fel ca mulți alți medici, spune că nu trebuie să ne fie frică de curenții de aer.


„Într-adevăr, acolo unde există o expunere la un mediu în care cantitatea de virus este foarte mare, riscul de boală este mult mai mare. De aceea, este extrem de important, atunci când suntem la locul de muncă sau într-o încăpere, ferestrele să fie permanent deschise, ventilația să fie adecvată, pentru că o ventilație adecvată scade riscul de infecție. Sigur, la această ventilație adecvată să se adauge și spălatul mâinilor și purtarea măștilor. Acel «curent», cum îl cunoaștem popular, de fereastră/ ușă deschisă și de care ne ferim, în acest caz, atunci când vorbim de boli cu transmitere aeriană, este o soluție eficientă de prevenție”, a conchis managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală.

CITEȘTE ȘI:


Vârstnicii și studenții mediciniști din Cluj, vaccinați de săptămâna viitoare. Ce se întâmplă dacă un medic refuză să se vaccineze?